Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 13 studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, luni, 8 decembrie 2014, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 13 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!"

Momentul a fost pregătit și prin exercițiile spirituale care s-au desfășurat la casa de reculegere de la Traian (Neamț), în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, sub călăuzirea pr. Francisc Ungureanu, coordonator al centrului de comunicații din Arhiepiscopia Romano-Catolică din București. Candidații la treapta diaconatului au meditat asupra tainei la care urmau să fie făcuți părtași.

Duminică, 7 decembrie, cei 13 studenți au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a pr. Benone Lucaci, rectorul institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela institutului.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături în altar și pe PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași fiind prezenți aproximativ 100 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să le fie alături.

După Evanghelie, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de pr. Benone Lucaci.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a evidențiat însemnătatea sărbătorii Neprihănita Zămislire. A accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în economia mântuirii. A evidențiat modul prin care Maria este "toată frumoasă", prin care noi celebrăm misterul frumuseții. Prin tot ceea ce a făcut, Fecioara Maria a devenit un model de curaj și călăuză pe drumul nostru spre Cristos. Lucrând în sfințenie și tăcere, ea a dus la îndeplinire planul hotărât de Dumnezeu de la început. Vorbind despre importanța treptei diaconale, Excelența sa a evidențiat rolul aparte al diaconului în cadrul Bisericii. Diaconii lucrează mereu în colaborare cu păstorul diecezei și cu ceilalți preoți, pentru a edifica poporul lui Dumnezeu. Prin vestirea cuvântului, prin administrarea unora dintre sacramente, prin celebrările la care pot lua parte, ei devin apropiați ai episcopului. De asemenea, PS Aurel a spus: "Vi se va cere mărturia carității".

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului Petru Gherghel.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu rostirea Rugăciunii credincioșilor, cu prezentarea darurilor aduse în procesiune la altar de către studenții seminariști și cu liturgia euharistică. La altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a invitat pe fiecare să spună asemenea Mariei: "Iată slujitoarea Domnului". Preasfințitul a amintit de chemarea pe care a avut-o episcopul martir Anton Durcovici și de exemplu său de trăire creștină, având ca moto: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul". Tot în final a luat cuvântul și PS Anton Coșa, care a mulțumit episcopului Petru și părinților formatori că au lucrat cu sârguință la formarea viitorilor păstori.

Iată și numele celor 13 diaconi:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Mădălin Bărbuț (n. 19.11.1989, Nicolae Bălcescu)

    2. Ovidiu Bejenaru (n. 04.09.1987, Bacău - "Sfântul Nicolae")

    3. Cezar Chelaru-Dămoc (n. 25.03.1988, Buhonca)

    4. Cosmin Croitoru (n. 15.02.1987, Barticești)

    5. Iosif-Claudiu Doboș (n. 13.06.1990, Horgești)

    6. Anton Gălățanu (n. 04.06.1989, Gherăești)

    7. Gabriel Hălănduț (n. 05.05.1989, Mircești)

    8. Emilian Jitaru (n. 07.09.1985, Cleja I - "Sfântul Francisc de Assisi")

    9. Alexandru Percu (n. 25.02.1989, Răducăneni)

    10. Eugen-Dragoș Tamaș (n. 24.02.1989, Bacău - "Înălțarea Sfintei Cruci")

    11. Eusebiu Tulbure (n. 24.09.1989, Bacău - "Fericitul Ieremia")

  • Pentru Arhidieceza de București:

    1. Andrei-Petrică Imbrea (n. 18.06.1989, București - "Sfânta Elena")

    2. Cristian Pușcașu (n. 12.04.1989, Gherăești)

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mărturii ale tinerilor diaconi:

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 8 decembrie: Iași: Sfințiri de diaconi. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- 8 decembrie: Iași: Sfințiri de diaconi. Foto: Adrian Cuba

Imagini de la acest eveniment puteți vedea și în albumul foto http://adriancuba.ro/sfintire-diaconi-2014-catedrala-catolica-iasi/ realizat și găzduit de Adrian Cuba


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat