Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cultul și apostolatul marian în spiritualitatea catolică și kolbiană

Sâmbătă, 6 decembrie 2014, cu prilejul solemnității Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, s-a desfășurat sesiunea științifică cu tema: "Cultul și apostolatul marian în spiritualitatea catolică și kolbiană". Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Pastorală în colaborare cu Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Academia "Petru Tocănel" și Liceul Teologic Franciscan.

Sesiunea științifică mariană a început prin cântul gregorian: Tota pulchra es Maria. A urmat cuvântul de deschidere rostit de către părintele prof. univ. dr. Maximilian Pal, moderatorul acestei sesiuni științifice, care afirmă: "Neprihănita Zămislire este o sărbătoare atât de dragă nouă și credincioșilor. Această dogmă a fost proclamată de papa Pius al IX-lea, prin constituția apostolică Ineffabilis Deus, în anul 1854. Această dogmă este cuprinsă în salutul îngerului Gabriel, trimis de Dumnezeu Fecioarei din Nazaret pe care a numit-o «cea plină de har». Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri ne invită așadar la contemplarea frumuseții inefabile a sufletului preacurat al sfintei Fecioare Maria".

Conferința "Cultul Sfintei Fecioare Maria în viața creștinului. Fundamente teologice" a fost susținută de pr. Paul Mîrț, care a început cu un fragment din predicile sfântului Bernard din Clairvaux, care ne prezintă o cale: "În pericole, în neliniști, în îndoieli: gândește-te la Maria, cheam-o pe Maria! Ea să nu se îndepărteze nicicând de pe buzele tale, să nu se îndepărteze nicicând din inima ta; și, ca să obții ajutorul rugăciunii sale, nu părăsi nicicând exemplul vieții sale. Dacă o urmezi pe ea, nu poți devia; dacă te rogi ei, nu poți dispera; dacă te gândești la ea, nu poți rătăci. Dacă ea te susține, nu poți cădea, dacă ea te ocrotește n-ai de ce să te temi, dacă ea te călăuzește, nu simți oboseala, dacă ea este lângă tine, vei ajunge la țintă".

Prima parte a conferinței a reprezentat o incursiune în intervențiile magisteriale cu privire la sfânta Fecioară Maria. La 50 de ani de la Conciliul Vatican al II-lea este bine să ne întrebăm: Care este rolul Mariei în viața creștinului din secolul al XXI-lea? Transformările culturale, sociale, ideologice se resimt asupra omului și asupra raportului pe care îl are acesta cu societatea și cu Dumnezeu. Reflecția teologică a călăuzit Biserica și a ajutat-o să citească semnele timpului la lumina Evangheliei. Interpretând semnele timpului, putem constata: "Maria este oglinda Bisericii cu care Biserica se reflectă și se identifică".

Părintele Paul Mîrț a reliefează faptul că poporul creștin a știut mereu să o cinstească pe sfânta Fecioară Maria, oferindu-i prin diferite expresii o venerație cu totul deosebită. Părintele susține faptul că devoțiunea populară nu este departe de liturgie, însă ea trebuie să fie purificată de acele clișee necorespunzătoare cu credința creștină.

În finalul conferinței, părintele a susținut că "niciuna dintre enciclicele magisteriale nu conclude, ci lasă poporul lui Dumnezeu și păstorii ei de a fi inspirați de Duhul Sfânt pentru a o reprezenta pe Maria fără acele exagerări, sentimente goale, dar mereu aproape de Cristos".

Următoarea conferință: "Neprihănita Zămislire în apostolatul Sfântului Maximilian Maria Kolbe", a fost susținută de pr. Paul Bulai (asistent național al Armatei Maicii Domnului ). Asociația Miles Immaculatae, tradusă în românește cu titlul: "Armata Maicii Domnului", a fost înființată în anul 1917. Fondatorul acestei asociații este sfântul Maximilian Maria Kolbe, împreună cu alți șase confrați, printre care și doi frați români: pr. Iosif Petru Maria Pal și pr. Anton Glovinski.

Încă de la începuturile Ordinului Franciscan, firul de aur al adevărului marian al Zămislirii Neprihănite s-a dezvoltat fără întrerupere. S-au dus lupte pentru cunoașterea adevărului Zămislirii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria. O astfel de luptă a fost cea a sfântului Maximilian Maria Kolbe care, în scrisoarea sa Către toți clericii Ordinului Fraților Minori Conventuali, ne transmite un mesaj valabil și pentru noi, astăzi: "Orice generație trebuie să aducă efortul propriu și roadele sale la generațiile precedente. Acest lucru este valabil pentru orice ordin călugăresc, deci și pentru ordinul nostru. Noi ce putem adăuga?".

Părintele a tratat din punct de vedere pastoral situația Armatei Maicii Domnului din România. Înainte de 1989, Armata Maicii Domnului a fost prezentă atât în Moldova, cât și în Ardeal. "Actualmente ca asociație suntem o minoritate, într-o minoritate catolică a Diecezei de Iași, într-o minoritate națională ortodoxă - a susținut părintele Paul Bulai. Dintre cele 140 de parohii din Dieceza de Iași noi suntem prezenți în nouă parohii ceea ce arată că spiritualitatea mariană-kolbiană este în decădere". Dincolo de acest fapt putem constata că "Armata Maicii Domnului" este prezentă în peste 40 de țări având diferite activități, toate sub bagheta Maicii Neprihănite. O activitate mariană deosebită se desfășoară în țări precum Brazilia și Polonia.

În finalul conferinței părintele Paul Bulai și-a exprimat speranța ca "Armata Maicii Domnului" să constituie și astăzi aceeași viziune a sfântului Maximilian Maria Kolbe: "o viziune globală a vieții catolice sub o formă nouă care constă în legătura strânsă cu Neprihănita Mijlocitoarea noastră lângă Isus".

Părintele moderator Maximilian Pal, la sfârșitul conferințelor, a mulțumit studenților, elevilor și tuturor celor prezenți pentru atenție și participare. Sesiunea științifică mariană s-a încheiat în capela institutului prin rugăciunea vesperelor prezidată de părintele Paul Bulai.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 decembrie: Roman: Cultul și apostolatul marian în spiritualitatea catolică și kolbiană


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat