Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Această duminică marchează a doua etapă a timpului de Advent, un timp minunat care trezește în noi așteptarea întoarcerii lui Cristos și comemorarea venirii sale istorice. Liturgia de astăzi ne prezintă un mesaj plin de speranță. Este invitația Domnului exprimată prin gura profetului Isaia: "Mângâiați, mângâiați pe poporul meu, spune Dumnezeul vostru" (40,1). Cu aceste cuvinte se deschide Cartea mângâierii, în care profetul adresează poporului în exil vestea fericită a eliberării. Timpul suferinței s-a terminat; poporul lui Israel poate privi cu încredere spre viitor: îl așteaptă în sfârșit întoarcerea în patrie. Pentru aceasta invitația este de a se lăsa mângâiați de Domnul.

Isaia se adresează oamenilor care au trecut printr-o perioadă întunecată, care au îndurat o încercare foarte dură; dar acum a venit timpul mângâierii. Tristețea și frica pot să facă loc bucuriei, pentru că Domnul însuși va conduce poporul său pe calea eliberării și mântuirii. În ce mod va face toate acestea? Cu grija și duioșia unui păstor care se îngrijește de turma sa. De fapt, el va da unitate și siguranță turmei, o va paște, va aduna în staulul său sigur oile risipite, le va rezerva o atenție deosebită celor fragile și slabe (v. 11). Aceasta este atitudinea lui Dumnezeu față de noi, creaturile sale. De aceea, profetul îl invită pe cel care-l ascultă - inclusiv pe noi, astăzi - să răspândească în rândul poporului acest mesaj de speranță: că Domnul ne mângâie. Și să facă loc mângâierii care vine de la Domnul.

Dar nu putem fi mesageri ai mângâierii lui Dumnezeu dacă noi nu experimentăm cei dintâi bucuria de a fi mângâiați și iubiți de El. Asta se întâmplă în special când ascultăm Cuvântul său, Evanghelia, pe care trebuie s-o purtăm în buzunar: nu uitați asta! Evanghelia în buzunar sau în geantă, pentru a o citi încontinuu. Și acest lucru ne dă mângâiere: când rămânem în rugăciune tăcută în prezența sa, când îl întâlnim în Euharistie sau în sacramentul Iertării. Toate acestea ne mângâie.

Să lăsăm așadar ca invitația lui Isaia - "Mângâiați, mângâiați pe poporul meu" - să răsune în inima noastră în acest timp al Adventului. Astăzi este nevoie de persoane care să fie martori ai milostivirii și ai duioșiei Domnului, care îi zdruncină pe cei resemnați, îi reînsuflețește pe cei descurajați, aprinde focul speranței. El aprinde focul speranței! Nu noi. Atâtea situații cer mărturia noastră consolatoare. A fi persoane bucuroase, consolate. Mă gândesc la cei care sunt asupriți de suferințe, nedreptăți și samavolnicii; la cei care sunt sclavi ai banului, ai puterii, ai succesului, ai mondenității. Sărmanii! Au consolări trucate, nu adevărata mângâiere a Domnului! Toți suntem chemați să-i consolăm pe frații noștri, mărturisind că numai Dumnezeu poate elimina cauzele dramelor existențiale și spirituale. El poate face asta! Este puternic!

Mesajul lui Isaia, care răsună în această a doua duminică din Advent, este un balsam pe rănile noastre și un stimulent de a pregăti cu angajare calea Domnului. De fapt, profetul vorbește astăzi inimii noastre pentru a ne spune că Dumnezeu uită păcatele noastre și ne mângâie. Dacă noi ne încredințăm Lui cu inimă umilă și căită, El va dărâma zidurile răului, va umple găurile omisiunilor noastre, va netezi munții mândriei și vanității și va deschide drumul întâlnirii cu El. Este curios, dar de atâtea ori ne este frică de mângâiere, de a fi mângâiați. Mai mult, ne simțim mai siguri în tristețe și în dezolare. Știți de ce? Pentru că în tristețe ne simțim aproape protagoniști. În schimb în mângâiere Duhul Sfânt este protagonistul! El e cel care ne mângâie, El e cel care ne dă curajul de a ieși din noi înșine. El e cel care ne duce la izvorul oricărei mângâieri adevărate, adică Tatăl. Și aceasta este convertirea. Vă rog, lăsați-vă mângâiați de Domnul! Lăsați-vă mângâiați de Domnul!

Fecioara Maria este "calea" pe care însuși Dumnezeu și-a pregătit-o pentru a veni în lume. Să-i încredințăm ei așteptarea de mântuire și de pace a tuturor bărbaților și femeilor din timpul nostru.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din diferite țări: familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi, îi salut pe misionarii și misionarele Identes, atât de buni, care fac atât de mult bine; pe credincioșii din Bianz?, Dalmine, Sassuolo, Arpa?se și Oliveri; comunitatea românilor din Cordenons-Pordenone; asociația "Poarta Deschisă" din Modena, familiile din Fratta Polesine, pe tinerii din Petosino.

Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, lăsați-vă mângâiați de Domnul! Ați înțeles? Lăsați-vă mângâiați de Domnul! Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere! Și mâini, zi frumoasă a Neprihănitei. Domnul să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat