Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adeziunea la Acțiunea Catolică, o alegere din toată inima

Duminică, 7 decembrie 2014, membrii Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași vor depune adeziunea la această asociație în cadrul sfintei Liturghii. Prin acest gest ei doresc să manifeste dorința lor de implicare în viața Bisericii și în societate. În ziua de 8 decembrie, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, la rugăciunea Angelus, papa Francisc va adresa un mesaj întregii Acțiuni Catolice.

Viața omului este presărată de momente semnificative care sunt marcate de jurăminte, de promisiuni, de angajamente. Când o persoană se angajează la un drum, este convinsă, din toată inima, de faptul că poate să contribuie la realizarea unui lucru, la împlinirea unui vis, la construirea unei realități noi. Adeziunea la Acțiunea Catolică are aceleași caracteristici! Cine se pornește la drum în Acțiunea Catolică face din viața sa o mărturie că implicarea, angajarea și responsabilitatea proprie sunt "ingredientele" unei realități făcute din comuniunea dintre persoane pentru binele tuturor, pentru a crește împreună în sfințenie.

Adeziunea la Acțiunea Catolică înseamnă: dorință de sfințenie, conștiință a propriei valori și angajare cu fidelitate.

Dorință de sfințenie

Apartenența la Acțiunea Catolică este o alegere de a trăi ca laici propria vocație la sfințenie și de a participa la inițiativele de evanghelizare și de apostolat ale asociației. În centrul acestei alegeri stă răspunsul la chemarea pe care Dumnezeu o adresează fiecărei persoane de a deveni sfântă. Implicare în asociație trebuie să fie animată de convingerea că sfințenia este posibilă în familie, la școală, la muncă, în societate etc. Tocmai de aceea acest an asociativ este ghidat de îndemnul insistent al papei Francisc de a fi discipoli-misionari, în orice timp și în orice loc. Adeziunea la Acțiunea Catolică nu are sens dacă ochii nu sunt ațintiți spre piscul înalt al sfințeniei și dacă nu este susținută de hotărârea de a urca acest drum.

Conștiință a propriei valori

Adeziunea la Acțiunea Catolică este manifestarea valorii propriei vieți, care nu are menirea de a fi lipsită de strălucire, ci de a fi un semn al lucrării minunate a lui Dumnezeu. Fiecare creștin trebuie să fie sarea pământului și lumina lumii, iar membrul Acțiunii Catolice trebuie să fie animat de dorința de a ieși din anonimat și de a se implica în viața comunității pentru că aceasta este chemarea lui Dumnezeu. Fiecare este o resursă inepuizabilă, în fiecare persoană Dumnezeu a pus daruri minunate! Toate acestea nu pot fi ținute cu gelozie, ci pot fi transformate, prin propria dăruire, în ofranda pe care o facem pe altarul unei lumi mai bune!

În discursul adresat Acțiunii Catolice din Italia și reprezentanților din mai multe țări, papa Francisc încuraja membrii Acțiunii Catolice să redescopere valoarea propriei misiuni: "În actualul context social și eclezial, voi, laicii din Acțiunea Catolică, sunteți chemați să reînnoiți alegerea misionară, deschisă la orizonturile pe care Duhul Sfânt le arată Bisericii și expresie a unei noi tinereți a apostolatului laic. Mai întâi de toate parohiile, mai ales cele marcate de oboseală și închidere, au nevoie de entuziasmul vostru apostolic, de disponibilitatea voastră deplină și de slujirea voastră creativă" (Roma, 3 mai 2014).

Vocația pe care o are fiecare membru al Acțiunii Catolice trebuie să fie împărtășită cu misiunea păstorilor. În acest sens în Mesajul adresat Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (Iași, 22-26 august 2012), papa Benedict al XVI-lea spunea: "Coresponsabilitatea cere o schimbare de mentalitate referitoare, îndeosebi, la rolul laicilor în Biserică, ei care trebuie să fie considerați nu drept «colaboratori» ai clerului, ci persoane realmente «coresponsabile» ale existenței și acțiunii Bisericii".

Angajare cu fidelitate

Adeziunea la Acțiunea Catolică este o promisiune ce se face în cadrul sfintei Liturghii, deci în fața lui Dumnezeu și în fața comunității. De aceea, flacăra angajării promise nu trebuie să se stingă la prima adiere de vânt. Valorile importante ale vieții se măsoară pe fidelitate și tocmai de aceea gestul adeziunii are consistență în măsura în care cel care a făcut această promisiune se implică în mod constant în viața asociației și a comunității. În același discurs papa Francisc a ținut să îndemne: "Să mergeți pe străzile orașelor și satelor voastre și să vestiți că Dumnezeu este Tată și că Isus Cristos vi l-a făcut cunoscut, și de aceea viața voastră s-a schimbat: se poate trăi ca frații, ducând în interior o speranță care nu dezamăgește."

Adeziunea la Acțiunea Catolică trebuie să fie o ocazie de a manifesta recunoștința pentru tot ceea ce a făcut Dumnezeu în viața proprie, dar în același timp, și de a da mai multă valoare angajării și implicării personale în asociație, în Biserică și în societate.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat