Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Despre o zi de marți la Viișoara

Un vechi proverb asiatic spune că ar trebui să stăm în meditație 20 de minute pe zi, numai dacă nu suntem prea ocupați - atunci ar trebui să stăm o oră. Intuind presiunea pe care o simțim la sfârșit de an, în apropierea sărbătorilor, părintele Gabriel Ciobanu, îndrumătorul nostru spiritual, ne-a propus, la fel cum sugerează și proverbul, să avem o zi de reculegere colectivă, în care să ne deconectam de la problemele cotidiene și să dăm ocazia sufletelor noastre să se facă auzite. Ideea a fost foarte bine primită, iar în urma discuțiilor, am stabilit ca în ziua de 16 decembrie 2014, să ne adunăm cu toții la biserica măicuțelor benedectine de la Viișoara, o localitate din apropierea orașului.

Drumul până la mănăstire a pregătit momentele ce aveau să urmeze. Aerul rece, brazii poleiți cu promoroaca, liniștea cerului de iarnă - toate ne-au detensionat și treptat, ne-au deschis ca pe niște flori de floarea-soarelui la îndemnurile părintelui. Am început cu o rugăciune, după care am făcut cunoștință cu maicile: trei femei blânde și calde, ce emanau liniște sufletească din toată ființa lor.

După aceea, a urmat primul moment de meditație. În aparență, discuțiile ar fi putut părea comune, evidente, dar în realitate acestea au fost revelatoare tocmai pentru că spuneau lucruri simple, ce ne frământă pe fiecare dintre noi, dar pe care le exprimam cu greu în cuvinte. Am vorbit despre relații.

Am înțeles că noi suntem rezultatul relațiilor pe care le avem, iar relațiile pe care le avem, depind de cum suntem noi. Există o conexiune, o relație puternică de interdependentă, pe care trebuie să învățăm să o controlăm. Am discutat despre toate, de la relația de familie, prietenie și de iubire, până la relația cu Dumnezeu, și am încercat să aflăm motivele pentru care acționăm și reacționăm în modul în care o facem.
 

Pentru a vedea și reversul medaliei, următoarea temă de discuție a fost bârfă și invidia - două otrăvuri puternice în orice relație. Aceasta a avut loc în cadrul sfintei Liturghii, iar cuvintele părintelui din timpul predicii au venit ca niște mustrări blânde și sfaturi prețioase. Următoarea frază conturează cel mai bine ideea de bârfa: "Mințile ilustre, discuta idei geniale, spirituale, elevate. Mințile medii discuta evenimente, iar mințile reduse îi discuta pe alții". Așadar, impresionați de lucrurile reamintite în timpul celor două meditații, ne-am rugat împreună la Dumnezeu, să ne întărească - așa cum spune și rugăciunea cercetașului: "Dă-mi, Doamne, harul, să am mâinile curate, curata să-mi fie limba, gândurile curate (...)"

După Liturghie, am concluzionat cele învățate, fiecare spunându-și părerea despre acea zi. Atunci am realizat cât de mult ne-a apropiat această experiență și cât contează să acorzi timp pentru reculegere (atât la nivel individual, cât și pentru grup). Ca o notă generală, ne-am propus toți să repetăm experiență cât de curând.

Pentru că relaxarea să fie completă, am încheiat prin niște jocuri, după care ne-am întors cu toții la casele noastre, dornici să împărtășim și cu alții bucuria ce și-a făcut loc în sufletele noastre. Și cel mai important, am reușit să înțelegem secretul iubirii: "Dacă vrei să fii iubit, iubește!" (Seneca)

Maria Borcilă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat