Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Noi, popor orientat spre viitor, suntem adevărații progresiști"

De Deborah Castellano Lubov

"Căsătoria nu este o realitate care joacă un rol numai în Biserica Catolică, ci este importantă pentru toată omenirea". Asta afirmă cardinalul Gerhard Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, într-un interviu acordat agenției Zenit, cu ocazia Colocviului internațional despre complementaritatea dintre bărbat și femeie, desfășurat în Vatican, la 17-19 noiembrie 2014, sub patronajul fostului Sfânt Oficiu, în colaborare cu Consiliile Pontificale pentru Familie, pentru Dialogul Interreligios și pentru Promovarea Unității Creștinilor.

• Eminență, ați putea să ne vorbiți despre Colocviul despre complementaritatea dintre bărbat și femeie și despre obiectivele sale și despre modul în care Sfântul Părinte a susținut acest congres și a orientat această tematică?

Sfântul Părinte a vorbit de multe ori despre importanța absolută a căsătoriei și a familiei, pentru copii, pentru binele viitor al omenirii și, apoi, a voit să convoace două Sinoade. Deocamdată numai cu episcopii din Biserica Catolică, dar, așa cum vedem din mărturia comună a aproape tuturor religiilor din lume, baza este mai amplă și profundă. De aceea am organizat acest Congres internațional, în timpul căruia s-au reunit 14 religii din lume care reprezintă miliarde de persoane. A fost un miracol de Rusalii să vedem persoane din toate culturile și tradițiile religioase discutând împreună despre căsătoria dintre bărbat și femeie. Și toți am fost de acord cu privire la aceeași opinie și convingere: adică faptul că celula pentru buna evoluție a omenirii, pentru dezvoltarea persoanelor, pentru cupluri, pentru comunități este tocmai relația dintre un bărbat și o femeie și iubirea lor pentru totdeauna.

• Ce sperați că vor învăța oamenii din acest congres?

Avem câteva organizații internaționale în câteva state, care promovează o viziune în contrast cu legea naturală ce indică raportul dintre bărbat și femeie ca o inginerie socială, o construcție socială. Însă căsătoria și familia reprezintă demnitatea unei persoane, nu o construcție socială dată de ei înșiși pentru a se simți mai inteligenți decât alții. Există o formă de neocolonialism a cărei convingere este că e superioară în lumea occidentală față de țările subdezvoltate. Totuși, nu putem avea o abordare unică pentru lucrurile comune și problemele din lume. Trebuie să respectăm totul și pe toți, și această convingere nu poate include grupuri și formațiuni ideologice. Vrem să fim ca "învățătorul tuturor". Nu putem împărți omenirea între învățători și discipoli. Fiecare om are același drept de a se exprima și de a trăi după propriile convingeri religioase, filozofice, după propria conștiință. Dar avem o mărturie comună. Și toată istoria importanței fundamentale a relației dintre bărbat și femeie în căsătorie va fi viitorul. Deci noi, ca popor orientat spre viitor, suntem adevărații protagoniști. Trebuie să dăm mai mult speranță, un viitor nou pentru oameni și cea mai bună bază posibilă, adică iubirea față de omenire și față de căsătorie.

• Acest colocviu este într-un oarecare mod legat de Sinod sau el va contribui la următoarea fază a Sinodului?

Nu, programarea a fost independentă de Sinod. Dar am avut mereu aceleași obiective interreligioase. Oricum rămâne un ajutor, cred că este un important principiu pentru teologia catolică să arate că nu este căsătoria numai un sacrament în vederea mântuirii, ci un rod al Creației. A fost mereu o convingere teologică că nu este căsătoria numai o realitate care desfășoară un rol în Biserica Catolică și în viață, ci este importantă și pentru toată omenirea.

• Dumneavoastră ați citat celelalte religii prezente la colocviu. Cum au contribuit?

Nu numai alte religii, ci toate celelalte confesiuni, nu numai catolicii. Am avut numeroase declarații de la toți reprezentanții celor 14 religii din lume. A fost o bună înțelegere reciprocă. Fiecare a avut deplin respect față de celălalt. Acest lucru este foarte important pentru a demonstra că toți ne întâlnim pentru a împlini aceeași misiune fundamentală.

(După Zenit, 24 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat