Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Fiorenzo Angelini

Vineri noaptea, a murit la Roma - unde se născuse în urmă cu 98 de ani - cardinalul Fiorenzo Angelini, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari. Unic cardinal roman, s-a născut la 1 august 1916 în cartierul Campo Marzio. La 3 februarie 1940 a fost hirotonit preot. La 15 septembrie 1955, cu scrisoare apostolică, Pius al XII-lea l-a numit comandor al Duhului Sfânt - un titlu onorific legat de asistența bolnavilor la Roma - și la 27 iunie 1956 l-a ales episcop titular de Messene. La 29 iulie a primit hirotonirea episcopală. La 6 ianuarie 1977 a devenit episcop auxiliar pentru pastorația sănătății din dieceza de Roma. La 16 februarie 1985, Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop și prim pro-președinte al Comisiei Pontificale pentru pastorația lucrătorilor sanitari. La 1 martie 1989, cu intrarea în vigoare a constituției apostolice Pastor bonus, a devenit președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari, funcție la care a renunțat la 31 decembrie 1996. În consistoriul din 28 iunie 1991, Papa l-a creat cardinal diacon de "Spirito Santo in Sassia", iar în 2002 diaconia a fost ridicată pro hac vice la titlul prezbiteral. Înmormântarea va fi celebrată luni 24 noiembrie, la ora 15.00, în bazilica vaticană, de cardinalul decan Angelo Sodano. La sfârșit, Papa Francisc - care chiar în această dimineață a voit să-l amintească în timpul audienței acordate conferinței internaționale promovate de Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari - va prezida ritul ultima commendatio și valedictio.

Preot roman, născut în plin prim război mondial, Fiorenzo Angelini și-a dedicat viața lumii suferinței. Artizan al unei opere în multe privințe de pionierat, a fost protagonist și în același timp martor al angajării Bisericii alături de cei bolnavi, lucrând mulți ani cu pasiune și spirit de dăruire în slujba Scaunului Apostolic. Personalitate curată și multilaterală, a cultivat multiple interese, confruntându-se într-un spirit de deschidere cu ambientele laice, îndeosebi cu cele culturale și politice.

Era fiu al unui emigrat în Statele Unite ale Americii care, întors în Italia, a trăit în condiții foarte modeste. Familia era originară din Poggio Cinolfo, în Abruzzo.

Intrat în Seminarul Mic Pontifical Roman, a făcut studiile gimnaziale și liceale. După ce a obținut bacalaureatul în filozofie la Universitatea Pontificală Laterană și doctoratul în teologie cu specializare în mariologie la Facultatea Teologică Pontificală Marianum, în 1940 a devenit preot și a fost trimis să-l ajute pe parohul de "Sfântul Mihail Arhanghelul", în cartierul Pietralata. Apoi în parohia "Nașterea Domnului" a trăit aproape tot timpul războiului. Ca vicar parohial s-a străduit pentru a da găzduire refugiaților, căutați și evrei. A organizat și o mică masă care dădea până la două mii de porții calde pe zi.

Figură centrală a experienței sale sacerdotale tinere a fost Pius al XII-lea, de la care a primit funcția de a da viață unei opere pastorale sanitare la Roma. Așa a început munca sa alături de cei suferinzi. Și când în vara anului 1943, Papa Pacelli a mers printre dărâmăturile orașului bombardat pentru a duce întărire și speranță, tânărul preot era chiar acolo în mijlocul oamenilor.

În 1945 a fost chemat să ocupe funcția de asistent ecleziastic național al bărbaților din Acțiunea catolică. În acest rol, s-a făcut promotor de numeroase inițiative cu caracter cultural, social și recreativ, organizând printre altele primul târg al presei catolice. În acea perioadă a predat și religia în școlile statale și a colaborat la îngrijirea ceremoniilor pontificale.

Ales la scaunul titular episcopal de Messene, la 29 iulie 1956 a primit hirotonirea episcopală în biserica "Sfântul Ignațiu" de la cardinalul Giuseppe Pizzardo. În 1957 a fost numit consultant al Conferinței Episcopale Italiene pentru politica italiană, conform indicației cardinalului Siri. Și în 1959, an în care a lăsat funcția de asistent al Acțiunii catolice, a întemeiat Asociația medicilor catolici italieni, devenind asistent ecleziastic național al ei.

Și în timpul pontificatului lui Paul al VI-lea a continuat munca sa în sănătate și pentru medicii catolici, chemat să se ocupe de asistența spirituală în clinicile și în spitalele din Roma: din ianuarie 1977 a fost episcop auxiliar tocmai pentru acest sector special.

La 11 februarie 1985, Ioan Paul al II-lea, instituind cu motu proprio Dolentium hominum Comisia Pontificală pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari, l-a numit pro-președinte și l-a promovat ca arhiepiscop. La 2 iunie 1992, Papa Wojtyła i-a dat și funcția de a pregăti proiectul din care se va naște în 1994 Academia Pontificală.

La conducerea dicasterului a lucrat ținând cont de necesitatea de "a-l pune pe omul care suferă în centrul sănătății" și favorizând dialogul cu lumea științifică și academică. Face parte din această angajare organizarea de mari conferințe internaționale care anual, din 1986, au tratat tematici fundamentale în domeniul medicinii și bolii. Autor a peste patru sute de publicații despre teme de etică medicală, de asistență socio-sanitară și religioasă, a întemeiat numeroase opere sanitare mai ales în țările din lumea a treia. Aproape ca o încoronare a acestei acțiuni a lui, în iulie 1991 a dat viață la Moscova unui mare centru de asistență pentru bolnavi terminali cu un ambulatoriu poli-specializat.

A fost a lui ideea zilelor mondiale ale bolnavului, acceptată la 13 mai 1992 de Ioan Paul al II-lea. În cei doisprezece ani de președinție a dicasterului a vizitat 64 de țări în cele cinci continente. Dar și ca președinte emerit a dus înainte inițiative caritative și spirituale. În primăvara anului 1997 a întemeiat Institutul internațional de cercetare asupra feței lui Cristos, împreună cu congregația benedictină a surorilor reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos. Și în 1998 a întreprins o lungă călătorie misionară în Africa, unde s-a întors acum doi ani, în iulie 2012, pentru a inaugura ultimul său proiect: citadela carității la Butembo, în Republica Democratică Congo.

(După L'Osservatore Romano, 23 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Nota redacției: Decesul a fost consemnat oficial cu data de sâmbătă, 22 noiembrie 2014.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat