Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Liturghie de recviem pentru pr. Petre Solomon

După ce în zorii zilei de 20 noiembrie 2014, pr. Petre Solomon a trecut la cele veșnice, în seara aceleiași zile s-a celebrat la Traian o sfântă Liturghie de recviem pentru cel care până nu de mult a fost parohul acestei comunități, pe care a păstorit-o timp de 17 ani.

Știam de situația sănătății părintelui și am încercat să fiu, în mod cât se poate de discret, mereu la curent, iar atunci când se putea, am informat comunitatea chiar și public să se roage pentru el. Și anul trecut, după ce s-a retras din pastorație, a avut un moment de cumpănă: și atunci ne-am rugat. Dar acum câteva săptămâni, sănătatea lui a luat o turnură care s-a dovedit implacabilă, ceea ce a dus la moarte.

Credincioșii s-au adunat în număr mare și în jurul prânzului, când trupul neînsuflețit a fost depus în biserica parohială, și seara, când s-a celebrat sfânta Liturghie. Ba mai mult, toată noaptea au existat persoane care au privegheat în fața catafalcului, tinerii organizând chiar o oră de priveghere la miezul nopții. De asemenea, în dimineața zilei de 21 noiembrie, biserica a fost din nou plină pentru sfânta Liturghie.

Ceea ce relatez sunt semne ale unei atitudini de prețuire și de recunoștință pe care această comunitate de creștini le-au adus celui căruia timp de 17 ani i-au spus "Părinte". Le mulțumesc credincioșilor pentru spiritul de jertfă de care au dat dovadă în aceste 24 de ore cât timp a fost sicriul fostului părinte paroh în biserica noastră, ca și pentru rugăciunile și pomenile pe care le fac și le vor face pentru odihna sufletului părintelui. Văzând aceste gesturi, este mângâietor să vezi cum creștinii simpli știu să-i prețuiască pe preoți, cum știu să treacă peste orice umbră din viața unui preot și să demonstreze afecțiunea, dragostea și recunoștința pentru ceea ce un preot înseamnă în viețile lor. Le mulțumesc, și cu această ocazie, pentru toate semnele de prețuire și pentru toate gesturile de rugăciune și apropiere față de cel care a fost pr. Petre Solomon.

Dumnezeu să-l odihnească împreună cu sfinții săi!

Pr. Edi Patrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Traian: Liturghie de recviem pentru pr. Petre Solomon


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat