Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

In memoriam pr. Petru Solomon

"Bine, servitor bun și credincios! ... Intră în bucuria stăpânului tău!"

În fața morții, "trebuie să recunoaștem perplexitatea noastră: nimeni dintre noi nu știe ce se întâmplă în mod real, întrucât toți trăim dincoace de gardul morții și, în consecință, nu avem nici o experiență directă cu acest fapt"1. Însă această realitate interpretată, pentru noi creștinii, în lumina învierii capătă o nouă comprehensiune existențială pentru cel ce trăiește în Cristos: "Cine a pierdut viața sa pentru mine, o va regăsi" (Mt 10,39). Putem aplica această categorie evanghelică și părintelui Petru Solomon care a trecut la cele veșnice pentru a-și lua răsplata, parcă în mod profetic, spre finalul anului liturgic, când Biserica propune spre reflecție texte biblice ce ne trimit spre realitatea escatologică.

Realizând o lectură a vieții sale, se constată în existența sa o logică (în realitate ar fi necesar să spunem ilogică) de pierdere-regăsire, pe care noțiunea filosofică epoche o evocă2. Dinamica (ilogică) ce traversează evanghelia este dinamica de pierdere-regăsire, dinamica pascală, "Cine pierde viața o va regăsi" (cf. Mt 16,25), pe care părintele a trăit-o cât mai mult cu putință. Cel ce a pierdut viața sa a regăsit-o; Cristos, mort, a înviat cu adevărat. Paștele, conținut fundamental al Evangheliei, este înainte de toate evenimentul din care trăiește evanghelia, ba mai mult este condiția comprehensiunii sale. Evanghelia Paștelui, riguros, poate fi înțeleasă (chiar însușită) doar dacă are sens și viață într-o dinamică pascală, paradoxal într-o mișcare de ne-însușire. Același lucru este valid pentru viața sacerdotală: ia viață într-o logică de dăruire; se înțelege (însușește) în timp ce se pierde, în ilogica pascală, într-un proces de har. Același lucru și pentru viața, suferindă în ultima sa etapă, a părintelui: se înțelege, se re-descoperă în acest proces pascal, de expunere radicală, dăruire, de-centrare, pierdere, încredințare altcuiva, ofertă, consacrare. Pentru perseverența sa în trăirea evangheliei sperăm că va auzi din partea lui Cristos, asemenea multor păstori ai noștri: "Bine, servitor bun și credincios!... Intră în bucuria stăpânului tău" (Mt 25,23).

Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească! Să se odihnească în pace!

Fr. Marius Minuț, CSJ - Congregatia "Sfântul Iosif"

Note

1 J. Ratzinger, Introduzione al Cristianesimo, Queriniana, Brescia 1993, p. 242.

2 Mă inspir, cu libertate, din noțiunea epoche fenomenologică, propusă de E. Husserl, inițiatorul fenomenologiei, ca o condiție de acces la adevăr (se poate vedea, spre exemplu, Idee per una fenomenologia pura e per una filosofia fenomenologica, cartea I: Introduzione generale alla fenomenologia pura, Einaudi, Torino, 2002, paragrafele 32, 71-73). Această epoche sau punere în paranteză, ce pentru Husserl are drept conținut lumea naturală sau atitudinea naturală (în definitiv, prejudecățile), nu înseamnă negare sau punere în dubiu a ceea ce este în paranteză; este vorba mai degrabă despre un expedient metodologic ce duce, în sfârșit, la regăsirea sensului adevărat a ceea ce era în paranteză. Pentru Husserl epoche este condiție de asumpție a unei adevărate atitudini filosofice și acces la adevăr. Nu este însă greșit de a interpreta conceptul de epoche ca o atitudine de viață, un mod de a fi radical deschiși la adevăr sau ca o atitudine autentic religioasă.

* * *

A trecut la Domnul pr. Petru Solomon


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat