Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică

În perioada 14-16 noiembrie 2014 a avut loc cursul de formare pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică. Activitatea s-a desfășurat la Centrul Gaudiun et Spes din Traian, județul Neamț. Tema a fost Familia, dar pentru Biserică și comunitate.

După momentul de deschidere a cursului, reprezentat de celebrarea sfintei Liturghii, participanții au avut ocazia să se cunoască între ei în cadrul unui joc interactiv care a spulberat orice stare de timiditate! A fost o ocazie potrivită de a face schimb de experiență prin mărturii și povestiri, despre ce este și ce ne atrage în Acțiunea Catolică.

Prezența asistenților spirituali, a părintelui Iosif Dămătăr, a părintelui Alois Moraru și a părintelui Felix Roca, destinați să traseze parcursul activităților de formare, cuvintele care vorbeau despre convingerile și intențiile lor, ne-au dat și siguranța că nu suntem singuri (fără păstor), dar mai cu seamă ne-au deschis orizontul pentru viitorul apropiat și îndepărtat.

Ca o concretizare a celor planificate, primul moment al zilei de sâmbătă, coordonat de părintele Alois Moraru, a avut ca temă Sinodul diecezan și grija pentru familia creștină, unde am luat la cunoștință despre etapele premergătoare Sinodului, temele, propunerile și deciziile sau recomandările, în număr de aproape trei sute, selectate din sutele de mii înregistrate în cadrul Sinodului. Tematica sinodului a fost apoi temă de discuție pe grupe sub titlul "Sinodul Diecezan și problematica familiei". S-a discutat astfel despre propunerile sinodale și gradul de implementare al acestora, despre familii și punctele ei forte, despre influența familiei în viața fiecăruia dintre noi.

Timpul de formare a continuat cu partea a doua a cursului: Misiunea, problemele și realizările individuale, dar și comune ale familiei. Au urmat din nou dezbateri pe grupe unde s-a lucrat asupra unui text în care au fost identificate idei care să devină posibile soluții pentru îmbunătățirea vieții de familie și implicit ridicarea standardului vieții sociale, a conviețuirii sub toate aspectele ei.

Aspectele practice ale funcției de responsabil parohial la sectorul adulți au fost prezentate de președintele asociației, Adriana Ianuș, care împreună cu participanții a trasat sarcinile unui responsabil parohial și încadrarea lui în organigrama parohială și diecezană.

Ziua de duminică a fost încărcată de spiritualitate, toți cei prezenți la Traian luând parte la Lectio divina, pregătită de părintele Felix Roca, moment în care fiecare dintre noi am înțeles îndeaproape ce sunt talanții din parabolă și cum îi putem noi fructifica pentru a-l mulțumi pe Dumnezeu și a rămâne în voia sa.

Încheierea activităților cursului a fost marcată de o sfântă Liturghie în capela din Traian, drept mulțumire pentru bogăția pe care am primit-o de-a lungul acestor zile de formare și entuziasmul cu care ne întoarcem în comunitățile noastre.

Pentru toate lucrurile minunate de la acest curs pe care le păstrăm de acum în suflet îl preamărim pe Dumnezeu în veci!

Ionuț Botezatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-16 noiembrie: Traian: Curs de formare pentru responsabilii sectorului adulți din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat