Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Procida (Italia): Impresii din misiunea Puncte-Inimă

În misiunea din Procida, în Italia, e totul diferit față de Afragola, unde am stat nouă luni. Puncte-Inimă este prezent în Procida de un an de zile. Încetul cu încetul încep să se vadă roadele prezenței noastre. Viața simplă din Puncte-Inima mă atrage din ce în ce mai mult.

Prezența mea la Procida este o confirmare a ceea ce Dumnezeu vrea ca eu să trăiesc. Este o viață simplă care nu este ușoară. Nu e ușor de a vedea mizeria în care trăiesc unii din prietenii noștri. Nu mă refer la o mizerie fizică, ci la o mizerie interioară. Nu e ușor să vezi cum unii din prietenii noștri se droghează sau cum unii tineri mor din cauza drogurilor. Nu e ușor să vedem bătrâni care sunt singuri, abandonați, persoane care cunosc numai singurătatea. Nu e ușor să vezi bărbați care își înșeală soțiile lor. Nu vreau să mă plâng de nimic, dar aceasta e viața care îmi place. Să fiu alături de aceste persoane care au nevoie de un prieten. Eu nu am nimic ce să le dau. Ceea ce le pot da e puțină iubire, să le demonstrez că sunt iubite.

De multe ori nici eu nu înțeleg ceea ce este iubirea, dar privesc la el, la Isus, în preasfântul sacrament, și îi cer: Învață-mă tu ceea ce este iubirea. Stau în fața lui și îl privesc îi încredințez toți prietenii mei și îi spun: Iubește-i tu că eu nu știu să iubesc. Știu și mie mi se pare ciudat ceea ce spun, dar acest lucru este în inima mea.

Vreau să împărtășesc cu voi aceste gânduri, deoarece întâlnind aceste persoane l-am întâlnit pe Cristos prezent în ele. Și atunci când faci această întâlnire cu această persoană reală nu o poți ține pentru tine. Îmi este foarte dificil de a descrie tot ceea ce trăiesc, ceea ce simt deoarece doar printr-o experiență personală, față în față se poate simți și trăi.

Vreau să vă povestesc de un moment care m-a impresionat mult în această experiență pe care o trăiesc la Procida.

Acest eveniment a avut loc cu puțin timp în urmă. Unul din noi a termina misiunea la Procida și trebuia să se întoarcă acasă. De fiecare dată când cineva termina misiunea, se face o Liturghie specială de mulțumire, iar după Liturghie se face o mică petrecere unde sunt invitați toți prietenii noștri. Pe mine m-au impresionat mult două surori care locuiesc în bloc cu noi, Ana și Amalia. Noi mergem în fiecare dimineața la ele să le preparăm micul dejun și să le cumpărăm ce au nevoie. Ele sunt foarte deprimate și iau foarte multe pastile. Ana sta aproape mereu în pat spunând că nu se simte bine și că nu vrea să se ridice. Amalia este cea care se ocupa puțin de casă. Numai că puterile îi sunt scăzute din cauza bolii de care suferă (parkinson). Ea se mișcă foarte greu, iar uneori are nevoie de ajutor pentru a se mișca. Mereu se ceartă între ele. Au fost momente în care Ana voia să se sinucidă din cauza depresiei. Noi încercam în fiecare zi să le vizităm și să le oferim micul dejun pregătind lapte cu orz.

În această zi, în care a avut loc despărțirea de Sofia, ele s-au pregătit mult pentru acest moment. De dimineață au chemat o doamnă care le-a vopsit și le-a făcut părul. S-au îmbrăcat cu hainele cele mai frumoase și au cerut să fie acompaniate la Liturghie, iar după au participat și la petrecerea din curtea noastră. A fost un lucru incredibil să le văd pe amândouă așezate pe scaun alături de toți prietenii noștri care se bucurau de prezența lor. Prezența lor este un mare semn de la Dumnezeu.

Prin prezența noastră am vrut să le demonstrăm Anei și Amaliei că sunt iubite și că au demnitatea lor. Prin acest gest ele demonstrează că au înțeles bine și recunosc că este un altul care este mai mare și de care toți avem nevoie. Nu sunt eu cel care are în mâine toate, ci este un altul care îmi dă totul. Numai recunoscând că totul vine de la el pot merge înainte.

Vă salut pe toți și mă rog pentru voi. Rugați-vă pentru mine!

Iulian Jitaru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat