Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să reînnoim gândirea noastră!"

Duminică, 16 noiembrie 2014, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc a doua întâlnire formativă pentru tineri din acest nou ciclu de întâlniri organizate de Surorile Campostrini, la sediul din Tămășeni, pe tema: "Să reînnoim gândirea noastră!".

Îndemnurile sfântului Paul ne vor fi călăuză de această dată, în înțelegerea importanței reînnoirii gândirii noastre zilnice. În general suntem obișnuiți să acordăm atenție mai multă ținutei, limbajului, comportamentelor pe care le adoptăm în diferite situații, însă și gândirea are nevoie de la fel de multă atenție și de analiză, deoarece stă la baza tuturor aspectelor ce ne definesc, fiind astfel un ajutor substanțial pentru dezvoltarea continuă a propriei identități.

*

"[...] 2 Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă și reînnoiți felul vostru de a gândi ca să puteți recunoaște care este voința lui Dumnezeu: ce-i place lui, ce este bun și desăvârșit. 3 Prin harul care mi-a fost dat, spun fiecăruia dintre voi să nu vă considerați mai mult decât trebuie să vă considerați, ci fiecare să aibă despre sine o apreciere [corectă], fiecare după măsura credinței pe care i-a dat-o Dumnezeu! 4 Căci după cum într-un singur trup sunt multe membre, însă nu toate membrele au aceeași funcție, tot așa noi, care suntem mulți, suntem un singur trup în Cristos și membre unii altora. 6 Dar avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat" (Rom 12,2-6).

*

În textul propus spre reflecție, sfântul Paul ne îndeamnă să examinăm modul nostru de a gândi și viziunea asupra realității pe care o percepem și o trăim în orice situație, și să privim mai apoi totul prin prisma voinței lui Dumnezeu asupra noastră, reușind astfel să reînnoim constant gândirea, sentimentele, emoțiile, faptele cotidiene. Totodată, sfântul Paul ne propune și o modalitate concretă de îmbunătățire a propriei gândiri prin recunoașterea voinței lui Dumnezeu asupra noastră, încercând să lucrăm asupra aprecierii pe care o avem despre noi, astfel încât aceasta să fie moderată, echilibrată, corectă, considerând și faptul că suntem doar "membre într-un singur trup, cu funcții diferite după harul care ne-a fost dat".

Tematica de astăzi este strâns legată de cea precedentă, deoarece experimentăm zilnic faptul că întâlnirea cu Dumnezeu chiar și în cele mai ascunse lucruri și simple situații, ne ajută să reînnoim modul nostru de a gândi și în consecință, întreaga noastră existență.

Este bine ca înainte de a vorbi de reînnoirea gândirii, să ne întrebăm dacă ne-am format o gândire proprie care ne caracterizează și care stă la baza oricăror alegeri în mod conștient, sau dimpotrivă dacă suntem încă dezorientați și schimbători din cauza faptului că încă nu știm ceea ce contează cu adevărat în viață. Societatea de astăzi este caracterizată de o continuă incertitudine, de o criză a valorilor morale, umane, spirituale, de o comună fragilitate interioară, de căutare a fericirii în lucruri sau acțiuni care dăunează sănătății integrale a persoanei, de posesie și individualism și multe altele ... Însă în toate aceste aspecte mai puțin plăcute există multe altele pozitive, dar care cu greu reușesc să iasă la iveală în adevărata lor utilitate, ca de exemplu accesul la informație care ne poate ajuta să deschidem mintea și sufletul înspre culturi și obiceiuri diferite de cele pe care le cunoaștem sau chiar rapiditatea însăși cu care se mișcă totul în jur ce ne poate permite să realizăm mult bine pentru existența noastră.

Sfântul Paul ne invită să construim un raționament propriu capabil să observe, să analizeze, să discearnă ceea ce este util și constructiv pentru noi înșine, să nu cădem în obișnuință sau simplă supraviețuire, devenind astfel indivizi fără personalitate. Este bine să ne antrenăm constant în înțelegerea și analizarea propriilor gânduri, pentru a conștientiza drumul pe care îl parcurgem înspre realizare și pentru a sta mereu în picioare, demni, siguri și statornici în ceea ce dorim cu adevărat și corespunde aspirațiilor noastre lăuntrice.

Contextul în care am trăit și trăim influențează asupra noastră și, vrând nevrând, ne-am consolidat un mod de a gândi, însă e necesar să devenim conștienți de aceasta și să reînnoim gândirea conform obiectivelor noastre de viață coerente cu voința lui Dumnezeu față de noi și față de întreaga omenire. Considerând ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi, nu este greu să înțelegem că voința sa este aceea de a alege ceea ce este bun și desăvârșit pentru noi, pentru a putea fi fericiți. Și putem realiza aceasta folosind o gândire deschisă și mereu în căutarea echilibrului interior, printr-o apreciere corectă, leală a modului nostru de a fi. Fie că ne considerăm mai mult decât ceea ce suntem în realitate, fie că ne considerăm mai puțin, rezultatul este același și anume un sentiment de neadaptare continuă, impresia că nu suntem niciodată în locul potrivit, la momentul potrivit, fiind caracterizați de o stare de agitație, de neadecvare, de dizarmonie; de aceea este importantă aprecierea corectă - pentru a ne cunoaște și a ne schimba mereu în bine.

Ceea ce putem să învățăm din text este că esența vieții, ceea ce este bun și ne ajută să construim liniștea interioară, ceea ce ne face să lucrăm împreună cu Dumnezeu la desăvârșirea planului său, nu vom găsi într-o viață solitară, ci în relațiile interpersonale, în relații de participare, de colaborare, de ajutor reciproc și sentimente de bunăvoință în încercarea constantă de a înțelege și a construi existența împreună cu cei din jurul nostru, cu ajutorul unei gândiri în continuă reînnoire.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat