Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral

Membrii Consiliului Prezbiteral (episcopi, decani, vicedecani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi și călugări) s-au întrunit miercuri, 12 noiembrie 2014, la ora 10.30, în sala de consiliu a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Dintre temele importante care s-au discutat, menționăm: organizarea primei comemorări a fericitului Anton Durcovici la 10 decembrie, situația cimitirelor comunităților catolice și contribuțiile stolare.

Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și cu salutul tuturor celor prezenți, făcută de PS Petru Gherghel.

Prima temă dezbătută în acest consiliu a făcut referire la încheierea anului dedicat memoriei episcopului martir, fericitul Anton Durcovici și a fost prezentată de pr. Cornel Cadar. La final, părintele a amintit că în acest an, la 10 decembrie, va fi prima comemorare a fericitului Durcovici.

Pornind de aici PS Petru Gherghel, ajutat de pr. Daniel Iacobuț, a adus lămuriri și directive în ceea ce privește organizarea liturgică a acestei zile de sărbătoare pentru dieceza noastră. Pentru această zi vor fi texte liturgice proprii, care vor fi trimise în parohii în zilele următoare. Breviarul în această zi se va face de la comunul martirilor, fără lectura a II-a care va fi un text din scrierile fericitului martir Durcovici și care, de asemenea, va fi trimis în parohii sau va putea fi luat de pe internet. S-a încurajat diferite acțiuni de pietate cum ar fi: binecuvântări cu relicva fericitului Anton Durcovici, procesiuni și chiar ducerea relicvei la bolnavi, pentru a se cere vindecarea prin mijlocirea fericitului. Ziua dedicată fericitului Durcovici este trecută cu titlul de comemorare obligatorie și poate fi considerată de noi ca sărbătoare, dar nu cu titlul de festum. S-a specificat, de asemenea, ca fiecare parohie să își procure o relicvă a fericitului Anton Durcovici. Cât privește locul relicvei în timpul celebrării liturgice s-a menționat faptul că ea trebui pusă într-un loc demn, dar nu pe altar. S-a făcut referire și la introducerea numelui noului fericit în cadrul Litaniei Tuturor Sfinților. Locul indicat este la finalul listei martirilor din cadrul litaniei. La finalul acestui punct s-a propus să se facă o novenă specială de pregătire pentru comemorarea de pe 10 decembrie. Pentru că în această perioadă este și novena pentru "Neprihănita Zămislire" s-a propus o combinare a celor două novene, ținând cont de faptul că fericitul episcop martir a fost un adevărat cinstitor al Maicii Domnului. A fost propusă și ideea unei vigilii în ajunul comemorării ferictului Anton Durcovici.

A urmat apoi intervenția pr. Alois Fechet care a vorbit despre noul an pastoral dedicat vieții consacrate, prezentând programul activităților ce se vor desfășura în acest an, ce va începe la 30 noiembrie anul curent și se va încheia la 2 februarie 2016, zi dedicată persoanelor consacrate.

Al IV-lea punct discutat, a fost prezentat de pr. Alois Moraru și s-a numit "Evocare Sinodului diecezan (2001-2004) la împlinirea a 10 ani de la încheiere". Părintele a prezentat, pe scurt, etapele acestui sinod: propunerea, pregătirea, desfășurarea și efectele acestui sinod diecezan.

Pr. Felician Tiba a vorbit despre Sinodul Extraordinar al Episcopilor referitor la familie, desfășurat la Roma în perioada 5-19 octombrie. Părintele a amintit că este nevoie să aplicăm acest mesaj în planul nostru pastoral, deoarece este de actualitate.

În ultima parte a Consiliului Prezbiteral s-a discutat despre situația cimitirelor comunităților catolice. S-a hotărât ca fiecare parohie să se intereseze de organizarea și documentația aferente cimitirului propriu. De asemenea, s-a discutat despre termenul de încetare a activităților pastorale pentru limită de vârstă și cazuri speciale, precum și despre contribuțiile credincioșilor, care nu au suferit nici o modificare. Simbria și contribuțiile stolare rămânând aceleași.

Consiliul Prezbiteral s-a încheiat cu recitarea împreună a orei a VI-a din Breviar, mulțumind Domnului pentru acest moment de comuniune și discuție rodnică.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat