Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Ziua morților

Copil fiind așteptam cu nerăbdare această frumoasă sărbătoare de 1 noiembrie, din satul meu drag, pentru minunata priveliște ce o ofereau lumânările aprinse în întunericul nopții, imagine privită de pe colina cimitirului din sat unde se afla un crucifix ce domina înălțimea și la umbra căruia își dormeau somnul de veci, cei trecuți la Domnul.

La răspântia dintre Brumărel (octombrie) și Brumar (noiembrie), noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. Așa cum este cunoscută, în popor, Ziua Morților, cimitirul comunității romano-catolice din Ciugheș se transformă într-o oază de lumină, datorită miilor de lumânări ce se aprind în memoria celor trecuți în eternitate.

În zilele premergătoare datei de l noiembrie, creștinii din Ciugheș se îndreaptă spre cimitir curățind mormintele părinților, bunicilor, fraților și ale tuturor celor dragi, pregătindu-le și curățindu-le locul de veci, pentru ziua lor, urmând ca la 1 și 2 noiembrie să aducă flori - de obicei flori de sezon, precum crizantemele - și să se roage pentru sufletele celor adormiți.

În acest an în Parohia Ciugheș, după sfânta Liturghie din biserica satului prilejuită de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie 2014) la capela din cimitir, creștinii cu brațele pline de flori, au parcurs împreună cu parohul Anton Egner cele cinci mistere de durere ale sfântului Rozariu. Platoul din fața capelei era plină de credincioși, care în liniște și cu evlavie se rugau pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Alegerea zilei 2 noiembrie ca zi a morților se pare că a fost făcută și din motive de ordin simbolic și de ordin practic. Luna octombrie este luna culesului roadelor de pe câmp, din livezi și vii. Intrând în luna noiembrie, omul începe să se bucure de roadele muncii sale din anul respectiv. Din aceste roade ale muncii lor creștinii, au împărțit celor nevoiași bucate din rodul pământului pe care cândva cei "adormiți" îl trudeau cu drag și hărnicie.

Pentru ca să întregească simbolul acestei zile de 1 noiembrie, creștinii din sat s-au deplasat la casa fratelui lor, Ciril Sebeștin, trecut la Domnul în urma unui nefericit accident, să-l conducă pe ultimul drum. Imaginea tăcută și tristă a convoiului funebru la intrarea în cimitirul iluminat de lumânările aprinse a fost o imagine ce nu o pot descrie decât prin versurile poeziei "Dorința" a poetului ardelean Octavian Goga.

Atunce împăcat cu rostul,
Acestei lumi deșerte,
Să mor să-mi zică satu-ntreg
Un "Dumnezeu să-l ierte"
La popa nostru-ntâmplător
Vreun oaspete să vie!
"Pe cine-ngropi părinte azi?"
"Pe-un om de omenie"

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Ciugheș: Ziua morților


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat