Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un monument, ca mărturie a rezistenței credinței în Cristos

Pentru toți sătmărenii, ca și pentru toate persoanele care traversează municipiul de pe malul Someșului, zona numită popular "Burdea" poate avea mai multe semnificații. Loc de luat taxiul, loc de rugăciune și reculegere, loc de odihnă și de joacă pentru persoane în vârstă și copii, intersecție etc.

Până aici, nimic neobișnuit nu pare a "deranja" rutina cotidiană a trecătorilor. Intrând însă în acest complex de relaxare și meditație realizăm că elementele arhitecturale ce ființează aici au o menire spirituală specială. Am folosit verbul "ființează", tocmai pentru a arăta sentimentul pe care trecătorul îl poate trăi aici. În centrul atenției "pulsează" un monument realizat între 1991 și 2012, compus dintr-o parte centrală, conținând o piramidă metalică suprapusă peste un bloc masiv de marmură roșie peste care flutură steagul sfântului Petru, sfințită de Excelența sa cardinalul martir Alexandru Todea în vara anului 1991, în cadrul unei ceremonii publice; și o oglindă de apă, încadrată perimetral sub forma literei omega prin marmură roșie, oglindă care se prelinge prin despicătura adâncă dintre dalele de marmură ale înscrisului comemorativ, simbolizând martiriul ca izvor al credinței creștine.

Este o realizare încărcată de simboluri, în care se regăsește semnificația profundă a învățăturii creștine, care de la "alfa la omega", ne transmit fiorul dăruirii continue, față de aproapele nostru, după modelul lui Isus Cristos. După explicațiile părintelui protopop greco-catolic Dumitru Roman, monumentul a fost realizat de arhitectul Ionel Lucian Sabău Trifu, exprimând metaforic unitatea tuturor creștinilor catolici în jurul Sfântului Părinte papa, urmașului lui Isus Cristos pe pământ și reprezintă, transpus în metal și piatră, un modest omagiu adus memoriei tuturor martirilor catolici din România.

Amplasarea în fața bisericii greco-catolice "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Satu Mare nu este deloc întâmplătoare, întrucât se înscrie pe o linie de continuitate istorică a martiriului creștin, pornind de la învățătorul suprem, Isus, trecând prin exemplul de dăruire al apostolilor Petru și Paul, stâlpii de temelie ai credinței creștine și până la contemporanii multora dintre noi, care au acceptat cu modestie anonimatul sacrificiului suprem pentru credință.

Un astfel de exemplu de "picături de sacrificiu" scurse pe templul dragostei față de semeni, îl poate reprezenta și viața unui om care și a dedicat ani buni construcției bisericii, casei parohiale dar și parcului monumental despre care tocmai am vorbit. Este vorba de părintele Gheorghe Simion, un om care a muncit din greu alături de familie, pentru ca biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" să-și primească atât de călduros credincioșii ca în propria lor casă. Nu se pot uita momentele de cumpănă în care părintele era nevoit, datorită cheltuielilor mari ale construcției bisericii și casei parohiale, să meargă în multe nopți de iarnă la bolnavi și muribunzi având încălțămintea găurită la propriu, de multe ori având ciorapii uzi. Sau nu se pot uita ocaziile în care, părintele paroh, împodobea biserica exclusiv din banii săi pentru celebrarea diferitelor căsătorii sau botezuri, pentru ca, credincioșii să fie mulțumiți. Aceste fapte sunt ca "petalele de trandafiri" ale sfintei Tereza de Lisieux - a Pruncului Isus și suntem siguri că ele au lăsat "noduri și semne" minunate în sufletele tuturor credincioșilor greco-catolici din Satu Mare și nu numai.

Credem că drept dovadă a recunoașterii acestui sacrificiu stă și hotărârea PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, de a-l desemna pe părintele Simion ca ctitor de biserică nouă în municipiul Satu Mare, noi urându-i părintelui sănătate și putere de a putea duce la îndeplinire această sarcină grea, dar nobilă. V-am prezentat o serie de exemple minunate de omenie și ecumenism, la care puteți fi martori oricând veți vizita biserica greco-catolică "Petru și Paul" și "Parcul Martirilor Catolici" din localitate.

Apropo, fiind o zonă de parcare taxiuri, puteți zăbovi din când în când și pentru a face o rugăciune în memoria celor care au murit pentru libertatea noastră religioasă, fiind siguri că sfinții din cer vă vor ajuta în rezolvarea diferitelor probleme cotidiene, la un moment dat trimițându-vă chiar un miraculos "taxi" care să vă deschidă drumuri noi și miraculoase. Și încă ceva... aici drumul nu se plătește.

Prof. Valeriu Ioan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat