Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Când Wojtyła a spus: comunismul a căzut singur

De Andrea Tornielli

Faptul că Ioan Paul al II-lea - primul papă slav, născut și crescut în una dintre țările de dincolo de cortină care din perioada de după război făceau parte din sateliții Uniunii Sovietice - a avut un rol în evenimentele care au culminat în urmă cu un sfert de secol în căderea Zidului din Berlin, este un fapt de netăgăduit. Numai intrarea năvalnică pe scena mondială a unui păstor care provenea din Polonia, deci martor direct al vieții zilnice într-un regim comunist, a reprezentat în sine un element destabilizator pentru totalitarismele din Europa de Est. Papa Francisc, la Angelus de ieri, amintind a 25-a aniversare a prăbușirii Zidului, a spus: "Căderea a avut loc pe neașteptate, dar fost făcută posibilă de angajarea lungă și obositoare a atâtor persoane care pentru aceasta au luptat, s-au rugat și au suferit, unii până la sacrificiul vieții. Între aceștia, un rol de protagonist l-a avut sfântul papă Ioan Paul al II-lea".

În martie 1992, chiar în paginile cotidianului "La Stampa", era publicat un articol al lui Mihail Gorbaciov. Statistul, în acel moment deja trecuse în istorie ca lichidatorul sistemului sovietic, deși a încercat cu reformele să-i permită prelungirea vieții, a reevocat unul dintre gesturile cele mai semnificative: strângerea de mână cu Ioan Paul al II-lea în Vatican la 1 decembrie 1989, la doar trei săptămâni după prăbușirea Zidului din Berlin. "Tot ceea ce s-a întâmplat în Europa Orientală în acești ultimi ani - scria părintele perestroikăi - n-ar fi fost posibil fără prezența acestui papă, fără marele rol, chiar politic, pe care el a știut să-l joace pe scena mondială".

Există unii care au notat că Ioan Paul al II-lea, cu magisteriul său despre libertatea religioasă și cu însoțirea dată proceselor izbucnite în Polonia sa cu nașterea primului sindicat liber într-o țară comunistă, a contribuit să facă în așa fel încât prăbușirea sistemelor totalitare să aibă loc fără traume grave și vărsări de sânge, fără adevărate războaie civile. Papa Wojtyła era un mistic, citea istoria cu privirea credinței, era conștient de propriul rol trăit și prin suferința din cauza atentatului îndurat la 13 mai 1981. În aprilie 1990, în avionul care îl conducea la Praga imediat după "revoluția de catifea" care a făcut să cadă regimul comunist, unui jurnalist care îl întreba dacă rolul său a fost într-adevăr fundamental, papa răspundea: "Mergând într-o țară așa de încercată în ultimele decenii... eu mă simt un servus inutilis, dar mai ales mă înclin profund, cu mare umilință și profundă încredere, în fața Providenței Divine, care conduce destinele popoarelor, națiunilor, al fiecărui om și al întregii omeniri".

O lectură pe care Ioan Paul al II-lea o va repeta în cartea-interviu cu Vittorio Messori, "Să trecem pragul speranței" (1994), amintind, cu privire la colapsul unei puteri care părea invincibile, profeția de la Fatima. "S-a întâmplat exact ceea ce vestiseră" cei trei păstorași din Fatima în 1917, în ajunul izbucnirii revoluției din octombrie, care au auzit prezicerea: "Rusia se va converti".

"Poate și pentru asta - sublinia Wojtyła - papa a fost chemat dintr-o «țară îndepărtată», poate pentru asta trebuia ca să fie atentatul în Piața «Sfântul Petru» chiar de 13 mai 1981, aniversarul primei apariții de la Fatima, pentru ca totul să devină mai transparent și comprehensibil, pentru ca glasul lui Dumnezeu care vorbește în istoria omului prin «semnele timpurilor», să poată fi auzit și înțeles cu ușurință".

Dar nu trebuie uitat, și este util de amintit asta în aceste zile de comemorări, ceea ce același Ioan Paul al II-lea avea să spună cu privire la căderea Zidului din Berlin și la prăbușirea comunismului. Comunismul ca sistem, într-un anumit sens, a căzut singur. A căzut ca urmare a propriilor erori și abuzuri. A demonstrat că este un medicament mai periculos și, la actul practic, mai dăunător decât boala însăși. Nu a realizat o adevărată reformă socială, chiar dacă devenise în toată lumea o puternică amenințare și o provocare. Însă a căzut singur, datorită propriei slăbiciuni imanente".

(După Vatican Insider, 10 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat