Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

--> Iași "Sfântul Anton de Padova": Săptămâna Familiei

În perioada 2-9 noiembrie 2014, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași s-a desfășurat Săptămâna Familiei, organizată la inițiativa pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și al Laicilor, în colaborare cu cei doi preoți ai acestei parohii, pr. paroh Alois Farțadi și pr. vicar Ciprian-Ovidiu Solomon.

Cu acest prilej, pe parcursul unei săptămâni, pr. Felician a predicat în cadrul sfintelor Liturghii de seara despre frumusețea și strălucirea familiei creștine, acea familie pe care Dumnezeu o dorește. Așa cum toți ne-am născut într-o familie putem considera că acest subiect reprezintă unul extrem de actual.

După ce la deschiderea sesiunii de lucrări pr. Felician ne-a vorbit despre cel mai profund și sensibil subiect, despre iubirea lui Dumnezeu, apoi și-a propus să ne dezvăluie cea mai frumoasă lucrare a lui Dumnezeu, omul, creator după chipul și asemănarea sa. Iubirea declară și oferită aproapelui este o formă de mulțumire și laudă adusă lui Dumnezeu pentru minunata sa creație, omul. Dacă fiecare dintre noi conștientizează acest mare adevăr, atunci drumul nostru pe pământ va deveni o chemare vie la viață.

Dumnezeu, în marea sa bunătate, nu a vrut ca omul să sufere și văzând singurătatea lui Adam a creat-o pe Eva. Reacția bărbatului la vederea femeii a fost una de preamărire și mulțumire aduse Creatorului pentru că în acest fel s-a împlinit el ca bărbat.

Părintele a întărit cu fermitate ideea că așa trebuie să fie în orice familie, soțul și soția sunt chemați la a fi o familie creștină. Deși foarte diferiți din multe puncte de vedere bărbatul și femeia sunt totuși egali în față lui Dumnezeu. Vocația lor la a fi o familie înseamnă a ajunge la plinătatea lor deplină unul prin celălalt și urmând cuvântul lui Dumnezeu pot păși cu încredere pe drumul spre mântuire.

Părintele nu a dorit să ne explice vreo rețetă după care se poate construi o familie creștină frumoasă și sănătoasă, așa cum o dorește Dumnezeu, dar ne-a propus redescoperim învățăturile Bibliei referitoare la familie. În Noul Testament, Cristos a readus splendoarea și speranța în familie făcând prima sa minune publică într-o familie, transformând apa în vin și deci, tristețea în bucurie. Mergând mai departe, la Cina cea de taină, Isus preface vinul în sângele său vărsat mai apoi pe cruce pentru noi, sursă de revigorare zilnică a familiei. Bucuria venirii sale în lume ca simbol al împărăției cerurilor s-a desăvârșit prin sacrificiul său pe cruce oferindu-ne această împărăție nouă tuturor, fără deosebire. Prin acest mare adevăr, părintele predicator a ținut să sublinieze că Isus Cristos a pus egalitate în demnitate între bărbat și femeie, dându-le în egală măsură șansa ca, prin viața de familie, să ajungă la mântuire.

Dumnezeu a creat familia de a trăi în comuniune, asemenea Sfintei Treimi. La fel astfel trebuie să existe relații de dragoste și înțelegere într-o comunitate creștină, precum este Biserica. Cu siguranță există probleme grele și apăsătoare în multe familii, dar să fim convinși că soluțiile le putem găsi în Biserică. Dificultățile pot fi depășite mai ușor dacă cerem ajutor celor care poate au trecut deja prin ele sau dacă apelăm cu încredere la păstorii noștri sufletești pentru un sfat bun. Bucuria și fericirea care se pot vedea pe chipul soților și al copiilor familiilor cu adevărat creștine oglindesc iubirea dintre ei care uneori devine se transmite și la alte familii sau alteori dă curaj tinerilor să își întemeieze fără frică o familie.

Teoretic, am aflat cum ar trebui să fie o familie dorită de Dumnezeu, dar multe familii întâmpină suficiente dificultăți pentru a pune în practică această teorie. În acest sens, printr-o inițiativă lăudabilă, părintelui Felician a încercat să ne așeze în atmosfera familiei de astăzi, cu problemele și bucuriile actuale. Frumusețea și bucuria de a trăi viața de familie pot fi redescoperite dacă soții ar înțelege că atât soția cât și soțul nu sunt instrumente sau lucruri care trebuie folosite și exploatate.

În încheiere pr. Felician a afirmat că misiunea familiei este de a împărtăși din tainele frumuseții și bucuriei de a fi familia dorită de Dumnezeu, trăind în iubire .

Ca o completare la subiectele propuse de părintele predicator, în conferința sa, doamna Eugenia Dămătăr a adus în discuție modelul de suferință al femeilor sfinte din Biblie, prezentând într-o scurtă sinteză suferința mamei noastre cerești, sfânta Fecioară Maria, de la nașterea până la crucificarea fiului ei, Isus.

Mulțumim părintelui Felician Tiba pentru această minunată ocazie de a pune în lumină familia dorită de Dumnezeu și celor doi preoți ai parohiei care susțin și încurajează familiile din comunitatea noastră.

Familia Cristian și Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-9 noiembrie: Iași "Sfântul Anton de Padova": Săptămâna Familiei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat