Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Comemorarea fericitului Ioan Duns Scotus

Facultatea de Filozofie "Ioan Duns Scotus," din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Roman, a comemorat, în ziua de 7 noiembrie 2014, memoria fericitului Ioan Duns Scotus, renumit filozof și teolog franciscan, aparținând culturii medievale. Memoria acestuia a fost evocată în cadrul unei sfinte Liturghii, prezidată de către pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, decanul acestei facultăți. Un alt moment evocativ l-a constituit vizionarea filmului Duns Scotus (2011).

După 7 secole, Ioan Duns Scotus este prezent și actual: prezent cu spiritul său arzător și apostolic și prin viața autentică de sfințenie. Actual prin geniul său filozofic și teologic în patrimoniul cultural al Bisericii.

Duns Scotus a fost supranumit: "turn al credinței" (Ioan Paul al II-lea), care oferă și astăzi "o armă împotriva ateismului contemporan" (Paul al VI-lea). Discipol fidel al sfântului Francisc de Assisi, fericitul Ioan "a contemplat și a predicat în mod asiduu întruparea și pătimirea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu" (Benedict al XVI-lea). Duns Scotus reprezintă un model de armonizare a speculațiilor filosofice și teologice cu cele ale înțelepciunii creștine.

Spre deosebire de mulți gânditori creștini ai timpului, Duns Scotus a susținut că: "Fiul lui Dumnezeu s-ar fi făcut om chiar dacă umanitatea nu ar fi păcătuit (...). Întruparea este lucrarea cea mai mare și cea mai frumoasă din toată istoria mântuirii, și că aceasta nu este condiționată de nici un factor contingent, dar este idea originală a lui Dumnezeu de a uni în sfârșit întreaga creație cu sine în persoana și trupul Fiului său". Duns Scotus a avut un rol deosebit în apărarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, potrivit căreia Fecioara Maria a fost ferită de păcatul originar.

Multe secole după moartea sa, discipolii lui Duns Scot, "scotiștii", au fost într-o permanentă dispută cu "tomiștii", discipolii lui Toma de Aquino. Influența lui Duns Scot s-a exercitat în special asupra scolasticii spaniole tardive, iar în restul Europei asupra unora din filosofiile iluminismului (Christian Wolff, Immanuel Kant). Elemente dezbătute în operele lui Duns Scot au fost reluate în secolul al XX-lea de filosofi ca Charles S. Pierce și Martin Heidegger.

Ioan Duns Scotus s-a născut în 1266 în Scoția. La 17 martie 1291 a fost sfințit preot. A studiat la Oxford, Cambridge și Paris, sub îndrumarea unor importanți maeștri. În anul 1303 s-a deschis lupta dintre regele Franței, Filip cel Frumos, și papa Bonifaciu VIII. Scotus a fost expulzat din Franța pentru că a susținut interesele papale. Între anii 1303-1304 a predat la Oxford și s-a întors la Paris în anul 1304. În tot acest timp Duns Scotus, cunoscut și sub numele de "Doctorul subtil" a desfășurat o impresionantă activitate ca maestru și scriitor. În 1307 s-a transferat la Koln, unde a continuat să predea. Duns Scotus a murit la 8 noiembrie 1308, la numai 43 de ani, lăsând un număr important de lucrări. Ioan Paul al II-lea l-a proclamat fericit la 20 martie 1993 definindu-l "rapsodul Cuvântului întrupat și apărătorul Neprihănitei Zămisliri".

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 noiembrie: Roman: Comemorarea fericitului Ioan Duns Scotus


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat