Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicarea ca întâlnire, între autenticitate și concretețe

Circa patruzeci de episcopi și experți în comunicații sociale din Conferințele episcopale din Europa s-au întâlnit la Atena, la invitația ES Mons. Sebastianos Rossolatos, arhiepiscop de Atena, și a Monseniorului Dimitrios Salachas, exarh apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, pentru a reflecta asupra temei Comunicarea ca întâlnire, între autenticitate și concretețe.

Întâlnirea, promovată de Comisia CCEE a Comunicațiilor Sociale, a fost condusă de Monseniorul José Ignacio Munilla Aguirre, episcop de San Sebastian (Spania) și președinte al Comisiei CCEE, și de pr. Michel Remery, vice-secretar general CCEE.

În capitala greacă participanții au fost ajutați în reflecția lor de Monseniorul Claudio Celli, președinte al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, pr. Antonio Spadaro SJ, director al revistei "La Civilt? Cattolica"; prof. Arturo Merayo Perez, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicației din Universitatea din Murcia (Spania) și de pr. Roderick Vonhögen, fondator al Star Quest Production Network și Trideo TV (Olanda).

În cursul întâlnirii au intervenit și nunțiul apostolic din Grecia, Monseniorul Edward Joseph Adams, și Alexandros Katsiaras, director al postului de radio al Bisericii din Grecia.

Din conferințe, din mărturii și din dezbaterile din aulă "a apărut clar că rețeaua a dus la o schimbare antropologică ce se reflectă în viața socială și spirituală a utilizatorilor săi și care cheamă la o nouă apropiere a Bisericii de rețea", afirmă un comunicat al CCEE.

"Educarea la folosirea corectă a tehnologiei și echilibrul în prezența Bisericii în acest domeniu digital sunt cele două teme care au atras mai mult atenția participanților", adaugă nota.

"În fața riscului - în special al tinerilor, dar nu numai - de a trăi experiența digitală în mod totalizant, absorbant și unic, devine necesară o angajare mai mare a Bisericii în educația de a trăi viața digitală ca oportunitate de relații reale", mai afirmă comunicatul.

În acest sens, Biserica este chemată să "re-interpreteze viața persoanelor în dubla sa dimensiune: între cea fizică și cea digitală. Asta se va întâmpla numai în măsura în care se va considera rețeaua ca un «ambient de viață» și nu numai ca instrument".

În afară de asta, prezența Bisericii în rețea "nu poate să insiste numai pe conținut uitând dimensiunea relațională (contactul cu utilizatorii). Și viceversa, ar fi vătămător să se reducă rețeaua la un simplu sistem relațional, uitând conținutul vestirii. În acest sens, Papa Francisc este un bun exemplu al acelui echilibru care astăzi este cerut în comunicare".

Sfântul Părinte a știut "să depășească această dihotomie pentru că grație capacității sale relaționale naturale, menită să întâlnească fiecare persoană, reușește să ajungă nu numai la inima oamenilor, ci și la mintea lor prezentând în mod clar, sintetic și coerent mesajul de mântuire care este persoana lui Isus Cristos. Deci, Biserica este chemată astăzi la un echilibru integrând conținut și conținător, empatia comunicativă cu conținutul pe care-l comunică".

În cursul întâlnirii, participanții au împărtășit și multe experiențe care arată "unirea fericită a acestor două dimensiuni". De fapt Biserica trăiește astăzi "un moment de sinteză și de integrare a numeroaselor experiențe în desfășurare", se citește în comunicatul CCEE.

Un "exemplu simptomatic", indicat de episcopii europeni este "mărturia adusă de pr. Roderick Vonhögen, care cu blogurile și podcast-urile sale despre teme din actuala cultură de masă, care merg de la Harry Potter la legenda Star Wars, a reușit să ducă vestea cea bună a lui Isus în locuri aparent «dușmane»".

Întâlnirea a avut și o prezentare a activităților în domeniul comunicațiilor sociale ale Biroului de Presă al Conferinței Episcopale Grecești din partea directorului său, Sebastianos Roussos.

"Deși este o minoritate, Biserica Catolică din Grecia a crescut considerabil în cifre în ultimii ani cu venirea a numeroși imigrați - se citește în notă -. Asta a dus și la diferite schimbări în oferta informativă, la baza căreia se află ideea de a face coresponsabile și participante ale comunicării ecleziale diferitele comunități locale și grație folosirii noilor mijloace de comunicare socială".

De la buletinul cotidian la portalul plurilingv (www.cathecclesia.gr), "această implicare responsabilă a comunităților locale face comunicarea acestei Biserici mici agilă și mai ales dinamică, creând relație și comunitate". Ultima vreme Biserica din Grecia a decis să demareze realizarea unei Web TV și crearea unei aplicații pentru smartphone pentru a promova drumuri de spiritualitate în special pentru tinerele generații.

După vizita la areopagul din Atena, unde participanții au reevocat Declarația Comună deosebit de actuală a sfântului Ioan Paul al II-lea și a Preafericirii Sale Christodoulos despre rădăcinile creștine ale Europei (2001), participanții au mers, miercuri, 5 noiembrie 2014, la Corint.

În timpul călătoriei, Monseniorul Dimitrios Salachas a desfășurat o reflecție despre Comunicarea sfântului Paul, de la Areopag la Corint, arătând cum comunicarea apostolului, model comunicativ pentru Biserică astăzi, trebuie să tindă să ne facă să percepem un reînnoit simț de unitate a familiei umane care determină la solidaritate și la angajarea serioasă pentru o viață mai demnă.

(După Zenit, 6 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat