Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A doua întâlnire a Departamentului de Cercetare Biblică

În ziua de 29 noiembrie 2014 a avut loc la Traian a doua întâlnire a Departamentului de Cercetare Biblică, întâlnire găzduită de Centrul Social pentru promovarea valorilor umane Gaudium et Spes. La acest eveniment au participat: pr. Alois Bulai, pr. Eduard Patrașcu, pr. Vladimir Petercă, pr. Tarciziu Șerban, pr. Iulian Faraoanu, pr. Cristian Clopoțel, pr. Iosif Antili și sr. Cristina Mareș. Au fost prezenți, cu statut de invitați și consultori, Dorina Cojan, jurist, Ștefan Cojan, economist, și Robert Balașcă, avocat.

Cuvântul de început a revenit pr. Eduard Patrașcu, directorul departamentului, care a deschis lucrările adunării, printr-un comentariu al textului Fap 8, text ce a dat posibilitatea sublinierii următoarelor idei biblice:

  • Importanța misiunii în Biserica începuturilor, a primei comunități creștine care se împărtășește din taina lui Cristos.

  • Universalismul mântuirii, prin vestirea Cuvântului lui Dumnezeu până la capătul lumii.

  • Necesitatea catehezei în vederea cunoașterii lui Cristos și a acceptării credinței.

  • Necesitatea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu pe străzile lumii de astăzi.

  • Să fim disponibili acțiunii Duhului Sfânt și toate traducerile noastre să ajungă la periferiile societății, la inima oamenilor.

Au urmat propuneri referitoare la definitivarea statutului DCB, pentru a asigura o bună desfășurare a activităților dedicate răspândirii Cuvântului divin și a publicațiilor coordonate sub egida acestei organizații.

Activitățile Departamentului de Cercetare Biblică, desfășurate în anul 2014, au promovat cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: cursuri de formare biblică pentru lectori și alte categorii de persoane, începerea traducerii de comentarii în domeniul biblic și de materiale pastorale, realizarea unei ediții a Bibliei în format mic, precum și propunerea de a celebra anual Ziua Bibliei.

Proiectele de viitor, abordate în cadrul întâlnirii, au fost elaborate cu aceeași intenție de a reitera importanța citirii și studierii Bibliei. În acest sens, enumerăm: seminarul dedicat celor două personalități medievale ale iudaismului, Maimonide și Rași, în perioada 14-16 ianuarie 2015, participarea la UBR de la Sibiu, cursuri biblice, prezentate magistral de pr. Alois Bulai și organizate în cadrul Centrului Gaudium et Spes, precum și alte evenimente și simpozioane biblice. Tot în acest context consemnăm și propunerea deschiderii unui muzeu al textului sacru, pentru a face cunoscută valoarea deosebită a Sfintei Scripturi, dăruind posibilitatea tuturor doritorilor să întrevadă câtuși de puțin frumoasa istorie care stă în spatele Bibliei și a traducerilor acesteia.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această întâlnire, invitându-vă să redescoperim împreună că Biblia este Cristos, pentru că fiecare din cuvintele lui ne poartă în prezența sa: "Pe el îl caut în cărți", mărturisește sfântul Augustin. În gândirea aceluiași teolog, duioșia vieții simple a creștinului se regăsește în citirea Cuvântului:

"Dacă veți căuta citind, veți găsi meditând.

Dacă veți bate rugându-vă, veți intra contemplând".

Sr. Cristiana Mareș, CJ

*

Fie ca răsăritul să te găsească ținând în mână o Biblie! (Sfântul Evagriu Ponticul)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat