Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Prima duminică din Advent

În prima duminică de Advent, 30 noiembrie 2014, peste satul meu, Ciugheș, a căzut prima zăpadă. Armata de fulgi s-a îndreptat ca o avalanșă spre pământ și nu i-a trebuit mult timp să-l acopere. Primii fulgi albi, ajunși pe pământul înghețat, și-au dat mâna și au început să țeasă o pânză argintie și pufoasă, pânza stratului de zăpadă.

Iarna și-a îndreptat apoi privirea spre acoperișurile caselor și a aruncat asupra lor covorul la fel de alb, format din mii de fire de fulgi. Culoarea maronie a țiglelor de pe case se preschimbă încetul cu încetul în alb. La fel se întâmplă și cu copacii. La fel se întâmplă și cu grota Maicii Domnului din fața bisericii satului meu. Dar credincioșii satului mergeau la sfânta Liturghie care în acea duminică avea o semnificație deosebită. Se aprindea prima lumânare din cele patru ale coroniței Advent de pe sfântul altar.

La pășirea în sfântul lăcaș, am avut o surpriză deosebit de plăcută. Pe pereții bisericii se aflau icoanele Via Crucis (Calea Sfintei Cruci) în format nou, cu aspect modern și mai expresiv. De la baza crucifixului de pe altar zâmbea coronița Advent, cu cele patru lumânări așteptând parcă nerăbdătoare momentul aprinderii primei lumânări a primei duminici din cele patru de dinaintea Nașterii Mântuitorului.

După aprinderea lumânării și sfințirea acesteia, parohul comunității, pr. Anton Egner, la predică a făcut un scurt istoric despre semnificația acestui frumos obicei al Bisericii Romano-Catolice.

Coroana de Advent este o tradiție născută în secolul al XIX-lea în Hamburg. În acest oraș erau mulți copii orfani care nu aveau o casă, trăiau cerșind și dormind pe străzi. Unii deveneau mici delincvenți și ajungeau în închisoare. Un tânăr pastor, Johann Heinrich Wichern, a cumpărat o casă mare în Hamburg, a restructurat-o și a început să adune copiii de pe stradă, să le dea un acoperiș și ceva de mâncare. El i-a învățat pe acei copii o meserie: unii au devenit cizmari, alții pictori, grădinari, croitori... și în felul acesta au încetat de a mai fura și cerși, învățând să-și câștige singuri pâinea.

În Adventul anului 1838, vrând să facă mai frumos acest timp pentru micuții săi oaspeții, s-a gândit ca fiecare copil să aprindă, începând cu 1 decembrie, în timpul momentelor de rugăciune, câte o lumânare colorată. Din 1840, în fiecare an avea loc în această casă o scurtă ceremonie religioasă. Pastorul și copiii se adunau în dormitor, unde le povestea ceva despre Advent și Crăciun se cântau multe cântece. La început s-au aprins douăzeci și patru de lumânări, cu timpul s-au redus la patru. Legat de acest moment, parohul Anton Egner a îndemnat credincioșii la rugăciune și bunătate. Să vină la sfânta biserică mai mulți, să asculte sfânta Liturghie.

În programul săptămânii următoare, parohul comunității a anunțat că la 7 decembrie 2014, în capela cimitirul satului, va fi sfințită pictura și renovarea efectuată acestui sfânt lăcaș destinat celor trecuți la cele veșnice.

După sfânta Liturghie în drumul meu spre casă cu gândul la luminița rămasă pe altar, mi-au revenit în memorie versurile poetului Octavian Goga din poezia "Rugăciune" :

Rătăcitor, cu ochii tulburi,
Cu trupul istovit de cale,
Eu cad neputincios, stăpâne,
În fața strălucirii tale.
În drum mi se desfac prăpăstii,
Și-n negură se-mbracă zarea,
Eu în genunchi spre tine caut:
Părinte, orânduie-mi cărarea!

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Ciugheș: Prima duminică din Advent


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat