Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Vincențieni în vizită la spitalul din Bozieni

Duminică, 30 noiembrie 2014, Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" din Roman (Conferința "Sfânta Tereza a Pruncului Isus") a organizat o vizită la spitalul din Bozieni. Datorită fondurilor strânse de asociația vincențiană s-a putut oferi cu mare drag tuturor celor 74 de bolnavi un prânz în prima duminică din Advent. Totodată, cei 20 de membri vincențieni îndrumați de Paul Demișcă au împărțit pachete cu haine, cu dulciuri și fructe fiecărui bolnav. Majoritatea acestora, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani suferă fiecare de dizabilități psihice și locomotorii.

Sărbătoarea Sfântul Andrei a reunit la spitalul din Bozieni aproape 40 de enoriași, însoțiți de părintele paroh Pavel Chelaru și părintele vicar Alin Toma.

Câțiva tineri au trecut pe la bolnavi și pe la fiecare cadru medical întocmind liste cu răposații acestora. Astfel, atât persoanele bolnave, cât și cei care au grijă de aceștia au putut interacționa direct cu vizitatorii.

Cu lumânările aprinse a început prohodul de pomenire a răposaților. Împreună ne-am rugat pentru sufletele celor morți.

Înainte de a ne lua rămas bun, la îndemnul părintelui paroh Pavel Chelaru, am cântat în aplauzele celor prezenți "La mulți ani" tuturor celor care își celebrau ziua onomastică. Animați de acest spirit de comuniune și veselie am continuat cu o colindă atât de dragă și mult cunoscută nouă, "O, ce veste minunată".

Înainte de a pleca am vrut să surprindem chipurile luminate ale bolnavilor care, entuziasmați de prezența oaspeților, au fost foarte bucuroși să facă poze cu cât mai mulți dintre noi.

De ce sunt atât de importante aceste vizite și acte de caritate oferite celor bolnavi și defavorizați? Desigur că suntem impulsionați atât de compasiune creștină față de aproapele, de suferința din jurul nostru, cât și de promisiunea lui Isus care validează iubirea față de cei mici și umili: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii, căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine" (Mt 25,34-36).

Dar aceste vizite sunt ca un balsam pentru sufletele noastre atât de îngreunate de grijile cotidiene, de preocupări superficiale, saturate în dorințe și idealuri ireale. În aceste vizite pășim cu adevărat pe pământurile sfinte ale Evangheliei. Împărăția lui Dumnezeu e aproape: e sufletul meu sau al tău care se regăsește în celălalt care suferă, e Isus din mine și din tine care se privește ca într-o oglindă, se reîntâlnește și se îmbrățișează în această comuniune de suflete și se înalță într-un singur spirit Tatălui care ne așteaptă.

Un preot franciscan (pr. Richard Rohr) se ruga (la Prefacere): "Doamne, nu știu cum să vorbesc cu tine. Nu știu cine ești. Nu știu cum să caut fața ta. Dar nu privi la mine. Doar privește către Fiul tău. Eu sunt cu el. El este medalia mea de onoare. El este apărătorul meu. El este identitatea mea. Și acesta este acordul meu. Comuniunea mea. Participarea mea. El se roagă prin mine, în mine și cu mine!"

Această întâlnire cu bolnavii din Bozieni a fost ca o retrezire spirituală acum la început de Advent. Din când în când avem nevoie de o doză de umilință ca să ne reamintim de fragilitatea trupurilor noastre, de generozitatea fără limite a lui Dumnezeu. Dacă cineva dorește neapărat să pună un chip lui Isus e de ajuns să privească o persoană care suferă în tăcere și cu o resemnare atât de calmă. Ei sunt susținuți de umerii Domnului, de brațele Fecioarei Maria, de rugăciunile sfinților. Noi, cei puternici și sănătoși, ne uităm ușor identitatea noastră cristică. Pentru scurt timp, duminică l-am văzut pe Isus, din nou fără apărare, dar atât de sigur pe sine în templul atâtor suflete care îl primesc necondiționat.

Când ne-am îndreptat spre locuința acestor bolnavi cu inima strânsă am fost întâmpinați încă înainte de a ajunge la ușa de la intrare cu brațele deschise. Ne aducem astfel aminte de Tatăl din parabola Fiului Risipitor și cât de surprins a fost acesta de primirea caldă a părintelui . Câte întâmplări din viața noastră nu se regăsesc în cuvintele lui Dumnezeu, în însăși viața lui Isus?

Atunci când ne vom hotărî să lăsăm iubirea să pătrundă în casa inimii noastre, și mai ales când ne vom decide să-l iubim pe Dumnezeu mai presus de orice și doar el să ne fie suficient, de-abia atunci vom înțelege că viața noastră nu este doar despre noi: viața noastră este însăși respirația lui Dumnezeu. Nu suntem singuri niciodată, iar răul nu ne atinge când suntem strânși în pumnul său. Suntem privilegiați, suntem fiii adoptivi, dar nu suntem singurii răscumpărați de acest adevăr sacru... Morala unei povești pentru copii conchide atât de revelator: "Tu ești preaiubit...", iar cealaltă jumătate de adevăr pierdută și apoi regăsită dezvăluie: "...dar și ei sunt preaiubiți!"

Andreea Bărdiță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Roman: Vincențieni în vizită la spitalul din Bozieni


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat