Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Întâlnirea cu Isus mi-a schimbat viața

La începutul Adventului și începutul noului an liturgic dedicat vieții consacrate, conștienți de marea responsabilitate pe care o au în misiunea de formare umană și religioasă a copiilor și tinerilor, un grup de profesori de religie, din zona Bacău, s-au retras pentru un program de reflecții și rugăciune. Programul s-a derulat la Slănic Moldova în zilele de 28 și 29 noiembrie 2014, a fost coordonat de pr. Lucian Adam, inspector zonal, și a avut tema "Întâlnirea cu Isus mi-a schimbat viața".

Vineri după-amiază programul a fost inaugurat cu sfânta Liturghie unde am primit hrana cuvântului și hrana euharistică. După cină s-a reflectat asupra vocației fiecărui creștin și a fost vizionat filmul "Întuneric", al cărui conținut a constituit temă pentru "studiu de caz" abordat a doua zi. Au urmat rugăciunea de seară și lectura fragmentelor din evanghelie: întâlnirea lui Isus cu Zaheu și chemarea lui Levi, care au constituit suportul programului pentru ziua următoare.

Sâmbătă, 29 noiembrie, au fost cele două meditații.

Prima meditație: întâlnirea lui Isus cu Zaheu.

Părintele a evidențiat comportamentul lui Zaheu, faptul că acesta face abstracție de gura lumii și urcă în sicomor ca să-l vadă pe Isus, gest aparent ridicol. Isus l-a chemat pe nume, ceea ce îl umple de bucurie și încredere totală, promite schimbarea vieții și repararea nedreptăților săvârșite, este pătruns de căință adevărată, este copleșit de Cristos care vine în casa lui. Este hotărât să-și schimbe viața.

Și pe noi Isus ne știe și ne cheamă pe nume. Trebuie să ne desprindem de preocupările inutile și vinovate, să urcăm în copacul rugăciunii, slujirii, al sacramentelor și al sfintei Liturghii și-l vom auzi pe Isus chemându-ne pe nume, gata să vină în casă, în inimă, în suflet pentru a sta la masă cu noi.

A urmat rugăciunea sfântului Rozariu rostită într-un mod aparte: în fața sfântului Tabernacol era relatat conținutul misterului de meditat, iar cei zece "Bucură-te, Maria", pentru fiecare mister, i-am recitat deplasându-ne în procesiune pe părțile laterale din interiorul bisericii, în fața stațiunilor Căii sfintei cruci. Astfel participarea la rugăciune a fost mai conștientă, mai intensă și mai animată.

A doua meditație: Chemarea lui Levi. Acesta lasă totul și-l urmează pe Isus.

Dacă Zaheu este exemplu de chemare la convertire, Levi este model de chemare la apostolat. Părintele arată că adevăratul ucenic este gata să lase totul pentru a-l urma pe Isus. Nimic în lume nu-l poate împlini, doar Cristos este deplina împlinire și fericire pentru ucenicul său.

Tema abordată la meditații a fost completată și întărită prin prezentarea unor materiale Power Point.

După masa de prânz a urmat împărtășirea unor experiențe, mărturii, opinii și concluzii.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente de har, mulțumim părintelui Lucian Adam pentru că ne-a condus în tainele chemării divine la convertire și la apostolat. A fost o întâlnire specială cu Isus în urma căreia dorim ca viața noastră să se schimbe prin a-l sluji cu mai multă fidelitate și dăruire.

Prof. Tereza Herciu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat