Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Propunerea mamelor pentru trăirea Adventului

Papa Francisc în enciclica Evangelii gaudium, scrie chiar de la început: "Bucuria evangheliei umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria".

Preasfințitul Petru Gherghel, în scrisoarea adresată nouă pentru Anul Credinței și al Familiei, ne spune: "Familia este locul cel dintâi unde începe și crește credința, avându-i pe părinți ca primii maeștri de viață creștină și de adevărată iubire. Familia este, cu adevărat, prima școală a credinței și prima Biserică a trăirii și împărtășirii iubirii ce desăvârșește armonia din casă și din societate".

Mamele din Asociația "Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine" vă propun să adoptați pentru perioada Adventului în nucleele familiale și în viața de zi cu zi un stil de viață al nostru, al creștinilor, în care să se reflecte într-adevăr stilul lui Isus.

În funcție de cuvântul pe care ni-l propun lecturile duminicale, în fiecare săptămână vom adopta un stil:

Prima săptămână:

"Luați aminte, vegheați și vă rugați, căci nu știți când va veni vremea aceea" (Mc 13,33).

- Temă propusă: Atenție la semne. Fiind centrați doar pe "eu", pe bunăstarea și comoditatea mea, pe egoismul și orgoliul din mine, nu reușesc să văd suferința din jurul meu, nu mai văd pericolele reale spre care se îndreaptă omenirea.

- Simbol: o farfuriuță de boabe de cafea, privind-o să ne amintim că trebuie să fim treji, să vedem situațiile concrete din jurul nostru.

A doua săptămână

"Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui. Ioan a venit să boteze în pustiu, propovăduind botezul pocăinței spre iertarea păcatelor" (Mc 1,3-4).

- Temă propusă: Deschiderea către dialog și iertare. Să ne deschidem ușile sufletelor către dialog, mai ales cu cei pe care nu-i suportăm; iertarea de care avem nevoie în fiecare moment, să o dăruim și noi la rândul nostru, gratuit.

- Simbol: o farfuriuță cu sare pe masă sau pe birou, sarea dă gust mâncării precum dialogul și iertarea dă calitate vieții.

A treia săptămână

"Duhul Domnului este asupra mea; el m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună" (Is 61,1).

- Temă propusă: Bucuria și speranța. Dăm deoparte obiceiul gândurilor și afirmațiilor de tipul: "Eu fac, eu sunt, eu sufăr pe nedrept, eu sunt cel mai tare, eu dau lecții, eu, eu..." și le înlocuim cu realitatea: "El face, el este, el... el". Conștientizăm că fără el nu suntem nimic, doar cu el am/avem/dăruim bucuria și speranța.

- Simbol: o farfuriuță cu zahăr pe masă sau pe birou; zahărul îndulcește, ne amintim că viața trebuie trăită cu bucurie și speranță în el.

A patra săptămână

"Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei zămisli și vei naște un fiu și îi vei pune numele Isus" (Lc 1,31)

- Tema propusă: Misiunea. Ne deschidem către misiune, către semeni, mărturisim tuturor vestea mântuirii, ne implicăm concret în susținerea misiunilor și a misionarilor, Vestea cea Bună care a ajuns la noi din generație în generație, trebuie împărtășită tuturor semenilor, generațiilor viitoare.

- Simbol: O Biblie pe masă, pe birou, în geantă, în mașină; să ne amintim că suntem datori să dăm mărturie prin fapte și vorbe despre evanghelia iubirii.

V-am propus acest mic itinerar pentru această perioadă de așteptare, dar împreună cu tinerii și copiii dumneavoastră puteți diversifica și multiplica inițiativele pentru a trăi în stil creștin Adventul. Mai ales să nu uităm de participarea la sfânta Liturghie și la sacramente. Pentru că dorim să ne educăm copiii și tinerii în stil creștin.

Vă dorim tuturor ca perioada Adventului să fie rodnică în fapte demne de stilul creștin și un Crăciun Sfânt și Fericit!

Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine (UMMC)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat