Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pelerinaj de suflet

Preasfințitul Petru Gherghel, cu două zile înainte de revenirea la Iași, a făcut o scurtă vizită la Arpino și Napoli.

În localitatea Arpino situată în zona Frosinone la cca. 120 km de Roma se afla mănăstirea surorilor benedictine care au o casă deschisă și în România la Viișoara, Piatra Neamț.

Pe vârf de munte, având casa construită pe stâncă, aici la Arpino ostenesc pentru veșnicia fericită patru surori de origine italiană și trei surori românce sub grija oblăduitoare a sorei Cristina - sora generală.

Pe drumurile înguste ale localității, printre clădirile seculare se ajunge cu greu până în vârf, la mănăstire. Ca în povestirile vechi, după mai multe bătăi la poarta înaltă sculptată în lemn, se aude o voce slabă, parcă consumată de post și rugăciune: intrați.

Ajunși într-o încăpere aproape de intrare, după alte câteva momente de așteptare, o luminiță slabă face să se zărească un geam cu gratii în spatele cărora apare sora superioară cu invitația: poftiți vă rog.

Am fost conduși într-o sală unde surorile de clauzură își permit cu mari excepții să schimbe câteva păreri cu cei din extern. Erau la rugăciunea breviarului și pentru onoarea ce o aveau de a fi vizitate de un episcop au întrerupt ora de meditație pe care tocmai o începeau. Au fost momente de împărtășire reciprocă, întrebări și răspunsuri: pe de o parte surorile cu fața senină parcă ușor deranjate din osteneala mântuirii, iar de cealaltă parte noi cei veniți din tumultul lumii externe. Am simțit la plecare bucuria pe care o trăiau că cineva din afară s-a mai gândit la ele vizitându-le și încurajându-le. Ne-au asigurat de rugăciunile lor, iar Preasfințitul le-a oferit binecuvântarea apostolică purtată de la Sfântul Părinte papa Francisc.

Am părăsit localitatea cu farmecul și misterul ei pe cărările înguste și întortocheate îndreptându-ne spre Napoli.

În plină seară, ca odinioară fericitul Ieremia Valahul, băteam la aceeași mănăstire a fraților capucini de la Conventul "Sfântul Efram cel Bătrân". Ne-a deschis poarta îmbătrânită de ani fratele Marin, român de-al nostru din Maramureș. De 20 de ani trudește pentru mântuire în casa fraților. A fost hirotonit preot în 2007 la Iași, zi de care ne vorbește cu mare emoție și vădită bucurie. Am simțit din plin ospitalitatea fraților, iar gândul mă purta în trecut pe vremea altui român, fratele Ieremia, care a făcut mare onoare și cinste țării noastre prin viața sa sfântă și virtuoasă. Am luat cina potrivit normelor călugărești și între timp fratele Marin ne povestea despre plecarea sa de acasă. Spunea el - când l-am anunțat pe episcop unde vreau să merg mi-a spus să nu mă întorc acasă decât tot sfânt ca Ieremia.

Am fost conduși prin mănăstirea cu coridoare lungi și înalte, cu chilii de o parte și de alta și parcă-l vedeam pe fratele Ieremia cum bătea din ușă în ușă pentru a-și vizita bolnavii oblojindu-le rănile.

A doua zi, mulțumind cuviincios pentru ospitalitate și atenția acordată, ne-am îndreptat spre conventul capucin tot din Napoli în a cărui bisericuță se păstrează o parte din rămășițele pământești ale fericitului Ieremia. Cu ajutorul lui Dumnezeu și din bunăvoința superiorilor am celebrat sfânta Liturghie și ne-am rugat Domnului pentru noi și pentru toți cei dragi ai noștri. Ne-am rugat fericitului nostru acolo, la mormântul lui unde de aproape cinci sute de ani continuă să adune suflete și să mijlocească pentru ele.

Pentru câteva momente ne-am întreținut cu frații ce-și aminteau cu bucurie de prima vizită pe care preasfințitul Petru Gherghel o făcea la mănăstirea lor în octombrie 1983 cu ocazia beatificării fratelui Ieremia.

Mulțumind fericitului pentru tot ceea ce ne-a dăruit în acest scurt pelerinaj, l-am rugat pe Domnul să mai înlesnească și în viitor pentru sufletele noastre astfel de momente de har.

Un pelerin
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat