Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Voievodeasa: Memorialul Speranței Creștine

Cu ocazia comemorării tuturor credincioșilor răposați, la 2 noiembrie 2014, după sfânta Liturghie celebrată în Capela Învierii, în cimitirul catolic din Voievodeasa, filială a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți, a fost sfințit, de către parohul Iosif Răchiteanu, un ansamblu arhitectonic, numit "Memorialul Speranței Creștine".

Acest ansamblu arhitectonic este compus din mai multe elemente. Primul element este crucea care domină cimitirul și care este o mărturisire a credinței. Semnul crucii a devenit pentru noi un semn al identității religioase, un semn care ne însoțește o viață întreagă. Din momentul botezului până în clipa morții crucea ne este alături. Ea este o expresie a credinței noastre, un semn al binecuvântării și al harului divin, un simbol al mântuirii și izbăvirii noastre. Este legătura noastră cu cerul. Pe postamentul crucii este o placă din marmură pe care scrie "Antena Salutis". În spatele crucii, pe un postament, sunt așezate resturile pietrelor funerare recuperate din perimetrul cimitirului romano-catolic.

După plecarea germanilor din Voievodeasa, în anul 1940, atât anii de război ce au urmat, cât și anii crunți de comunism au provocat distrugeri ireparabile cimitirului catolic.

La inițiativa părintelui dr. Eduard Ferenț și cu sprijinul familiei Ioan și Elena Zaremba, locul cimitirului a fost curățat, iar resturile de pietre funerare au fost adunate și așezate pe un postament în spatele crucii, ca semn de respect pentru toți cei înmormântați în acest cimitir.

Demn de semnalat este faptul că au fost descoperite și resturile pietrelor funerare ale părinților arhiepiscopului de Lemberg, Joseph Weber, născut la 12 iunie 1846, la Fürstenthal (azi, Voievodeasa) din părinții Franz și Christina. Arhiepiscopul Weber a fost episcop auxiliar de Lemberg. În calitate de episcop auxiliar, el a îndeplinit și funcția de vicar episcopal pentru Bucovina între anii 1895-1906. Cu sprijinul său, a fost începută în anul 1903 construcția noii biserici de la Cacica. La 16 octombrie 1904, biserica a fost sfințită de către arhiepiscopul de Lemberg, Józef Bilczewski și de auxiliarul său, arhiepiscopul Joseph Weber.

La capătul din stânga a ansamblului este o inscripție cu textul "Quod est Christus erimus - Ce este Cristos vom fi", iar la mijlocul ansamblului avem o altă inscripție cu textul "Memorialul Speranței Creștine".

În capătul din dreapta, pe o placă mare din marmură neagră, sunt gravate numele tuturor preoților care au slujit în fosta parohie Fürstenthal, azi Voievodeasa și filială a parohiei din Rădăuți.

Acest ansamblu arhitectonic încheie seria lucrărilor de restaurare a bisericii din localitate și de zidire în cimitir a Capelei Învierii, lucrări care s-au desfășurat mai mulți ani.

Ioan Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 noiembrie: Voievodeasa: Memorialul Speranței Creștine


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat