Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja I "Sfântul Francisc din Assisi": Halloween, învins de copii!

În urma unui parteneriat între Parohia Romano-Catolică "Sfântul Francisc" și Școala Gimnazială din localitatea Cleja s-a născut o inițiativă prin care copiii din comunitate au susținut o serie de activități cu scopul de a sublinia valoarea sărbătorii Tuturor Sfinților, sărbătoare care riscă să fie înlocuită de mult mediatizatul Halloween.

Trăim într-o lume de import, cu sărbători, legi și programe mass-media pe care le împrumutăm de pe alte meleaguri. Este și cazul acestui Halloween, o sinistră sărbătoare americană, care, sub masca unor distracții, se arată a fi o veritabilă invocare a demonilor și a făpturilor infernale. Este trist faptul că și în țara noastră această sărbătoare prinde rădăcini și din nefericire, copiii sunt inițiați încă de la o vârstă fragedă, având în vedere că Halloween-ul este sărbătorit în aproape toate unitățile școlare, organizându-se petreceri, baluri, serbări, toate promovând teroarea, cruzimea, violența, într-un cuvânt moartea. Oameni deghizați în schelete, arătări hidoase, vrăjitoare, fantome, mumii, vampiri, vârcolaci, monștri, criminali sângeroși împânzesc străzile și se sperie unii pe alții cu tot felul de farse și glume macabre.

Pentru a arăta contrastul dintre spiritul păgân al acestei sărbători profane și sufletul creștin al sărbătorii pe care a înlocuit-o, copiii din comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja au organizat un mic spectacol dedicat sfinților care s-a desfășurat atât la școală, cât și în biserică.

Vineri, 31 octombrie 2014, în cadrul școlii din localitate și sub forma unui spectacol-concurs copiii s-au îmbrăcat în sfinți și au susținut diverse programe pentru a arăta tuturor că niciodată cinstea ce li se cuvine acestor eroi ai credinței noastre nu poate fi înlocuită. De fapt, întreaga săptămână au lucrat la acest aspect arătând talentul lor în a picta chipurile sfinților sau în a compune poezii dedicate acestora. Nu s-a ținut cont prea mult de faptul că era vorba de un concurs, având în vedere că la final toți au fost lăudați pentru prestația lor de juriu.

Sâmbătă, 1 noiembrie 2014, câteva scenete din programul de mai sus au fost alese pentru a fi interpretate și în biserică în fața credincioșilor veniți pentru celebrarea solemnă a Liturghiei din sărbătoarea Tuturor Sfinților. Astfel, la invitația pr. paroh Iosif Demeterc, au fost alese următoarele scenete: Convertirea sfântului Paul, Chemarea fericitului Ieremia și O zi din viața fericitului Anton Durcovici. La finalul acestor reprezentări părintele paroh a mulțumit copiilor pentru efortul lor, sfătuindu-i nu doar să joace aceste roluri, ci și să trăiască virtuțile celor pe care i-au personificat. De asemenea, le-a mulțumit și celor care au avut această inițiativă, celor care au susținut și organizat acest program.

Mulțumim copiilor care au participat la această activitate prin care au reușit să aprindă în noi speranța și dorința de a cuceri cerul.

Comunitatea "Sfântul Francisc" din Cleja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Cleja I "Sfântul Francisc din Assisi": Halloween, învins de copii!


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat