Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Crucea și Icoana Zilei Mondiale a Tineretului

În ziua de 15 octombrie 2014, comunitatea catolică din orașul Roman și din împrejurimi a fost gazda Crucii și a Icoanei Zilei Mondiale a Tineretului. A fost un eveniment mult așteptat la care a luat parte o mulțime de credincioși. Împreună cu PS Petru Gherghel, cu preotul Pavel Chelaru, paroh al bisericii "Sfânta Tereza", cărora li s-a alăturat și un alai de preoți din parohiile Romanului, am întâmpinat Crucea și Icoana sosite în pelerinaj de la Onești.

Făcliile înălțate spre cer de către tineri au anunțat, pe la ora 5 seara, sosirea Crucii și a Icoanei Maicii Domnului sub îndrumarea atentă a preotul Felix Roca, responsabilul diecezan al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Pentru câteva minute ne-am rugat în fața bisericii, ascultând în liniște, dar cu inimile așa de emoționate, cuvintele episcopului. Și parcă soarele nu mai voia să-și strângă razele... Ca într-un plan divin, blândețea naturii și sufletele credincioșilor s-au unit, pentru o seară, într-o armonie plină de reverență și smerenie.

Tinerii bisericii "Sfânta Tereza", animați de pr. vicar Alin Toma, au pregătit un program special pentru această deosebită ocazie. Rugăciunea Rozariului a precedat celebrării sfintei Liturghii. După terminarea acesteia, la ora 19.00 a început un timp de rugăciune dedicat exclusiv adorării Crucii și Icoanei, atât individual cât și cu întreaga comunitate. Tinerii au aprins candele și au cântat înflăcărați de spiritul speranței și de importanța glorioasă a momentului. Am meditat jertfa răscumpărătoare a lui Isus și iubirea Mamei noastre cerești. Ne-am rugat cu încredere pentru familii, pentru tineri, pentru pace și credință în lume.

Pelerinajul Crucii și Icoanei e un prilej de haruri și binecuvântări. Ne-am unit în rugăciune sfântă și umilă și am pus la picioarele Crucii, durerile și aspirațiile noastre.

Ca tineri ne-am rugat pentru viitorul nostru incert, după cum a semnalat în totală solidaritate și părintele Felix Roca în predica sa. Ne-am rugat și pentru o credință adevărată, pentru o prietenie intimă cu Isus. L-am rugat să ne ajute să ne trăim viața sub semnul Crucii și să ne ajute să ne dăm seama că, de fapt, aceasta înseamnă a trăi sub semnul Iubirii. Am rugat-o pe Fecioara Maria să aibă grijă de noi precum se îngrijește de florile Raiului. Ca părinți - am îngenuncheat și am oferit pe copiii noștri Mamei cerești, căreia i-am adus aminte de grija și iubirea ei pentru fiul ei Isus. Ca familii unite în aceeași credință ne-am încredințat lui Isus și Mariei ca să fortifice relațiile noastre de iubire și fidelitate, indiferent de situație.

Episcopul Petru Gherghel s-a adresat în special tinerilor pe care i-a îndemnat să-l iubească pe Isus și să aleagă drumul mântuirii. Așa cum brațele lui Isus s-au întins pe lemnul crucii pentru salvarea noastră tot așa să avem și noi curajul să ne deschidem larg mâinile pentru a-l ajuta pe aproapele, pentru a-l primi pe Isus în viața noastră. Totodată, episcopul le-a reamintit celor prezenți că drumul Mariei până pe muntele Calvar - unde l-a urmat îndurerată pe fiul ei - a fost unul în rugăciune, în credință fermă în planul lui Dumnezeu, de aceea să nu ne pierdem speranța în fața atâtor suferințe, ci să alergăm cu încredere la Mama noastră cerească pentru alinare, călăuzire și ajutor.

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea spunea: "Dragi tineri, întrebați-vă despre iubirea lui Cristos. Recunoașteți vocea lui care răsună în templul inimii voastre. Priviți la el cu aceeași privire luminoasă și pătrunzătoare cu care el vă privește și care deschide calea vieții spre orizonturile misiunii Bisericii. Este o misiune riguroasă, azi mai mult ca niciodată, aceea de a învăța pe oameni adevărul despre ei înșiși, despre moarte, destin, și de a arăta sufletelor credincioase bogățiile minunate ale iubirii lui Cristos. Nu vă fie frică de radicalitatea cererilor sale, pentru că Isus - care ne-a iubit mai întâi - e pregătit să se dăruiască vouă, însă vă va și cere. Dacă va cere prea mult de la voi este pentru că știe că puteți oferi mult."

Cu iubirea Mamei noastre Maria să privim la Isus și să-i cerem să fim o reflecție a lui în lume și în sufletele noastre.

A doua zi, la ora 10.00, ne-am luat rămas bun de la crucea Zilei Mondiale a Tineretului și de la Icoana Maicii Domnului, privindu-le îndelung cum se îndepărtează de noi pentru a-și continua pelerinajul spre Butea, acolo unde alți credincioși vor avea privilegiul de a se bucura de prezența lor.

Andreea Bărdiță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 15 octombrie: Roman: Crucea și Icoana Zilei Mondiale a Tineretului (II)

- 15 octombrie: Roman: Pelerinajul crucii și al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat