Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătorind-o pe Fecioara Maria de pe Muntele Carmel, Mama și Patroana Republicii Chile

Aflat în Chile din noiembrie 2013, după ce primise mandatul misionar pentru această țară sud-americană la celebrarea din bazilica "Sfântul Anton de Padova" din Assisi, în Ziua Mondială a Misiunilor, duminică, 20 octombrie 2013, pr. Ionel-Emilian Dumea, aparținând Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România, originar din Bălușești (NT), revine cu un nou articol din experiența sa misionară.

În ziua de 12 a lunii octombrie, în Dieceza de Talca din Chile (America de Sud) se celebrează una dintre cele mai mari sărbători: Sfântă Fecioară Maria de pe Muntele Carmel, Mama și Patroana Republicii Chile - Nuestra Señora del Carmen, Madre y Patrona de Chile. Pe oricine ai întreba în Chile dacă o iubește pe Maria, răspunsul va fi unul singur: "Cum să un o iubesc, ea este mama mea".

Chile ca și România, trece începând din anii 90 prin profunde transformări sociale și economice, reforme și legi care să îmbunătățească nivelul de trai al populației.

Miile de credincioși, care participă la această sărbătoare, se roagă pentru binele lor și al lumii întregi punându-și încrederea și speranța în Maria, mama Domnului nostru Isus Cristos, reprezentată pe drapelul țării printr-o stea.

Chile este o țară minunată, de asemenea chilienii sunt oameni deosebiți, arătându-se solidari în momentele dificile cu care această țară se confruntă (incendii devastatoare, cutremure, tsunami).

Iar astăzi, mai mult ca oricând, credincioșii participând la procesiuni de o frumusețe și o spiritualitate rară, se roagă Mamei cerești, pentru a afla care este "visul lui Isus", Domnul Istoriei, pentru Chile, pământ, pe care, așa cum spun chilienii, "Dumnezeu l-a binecuvântat încă de la crearea lumii".

Chilenii visează la o patrie solidară și fraternă, unde toți să aibă posibilitatea de a munci și de a trăi o viață demnă. O țară unde justiția să-și îndeplinească misiunea ei cu credința și frica de Dumnezeu. O țară fără ambiții deșarte, competitivă, dar fără egoism. O țară unde toți pot trăi cu demnitate, unde să fie respectați și valorați, unde copii să aibă posibilitatea să se dezvolte armonios, o țară cu școli și spitale pentru bolnavi, o țară care să le ofere posibilitatea să-și îndeplinească visurile, și nu să emigreze pentru a câștiga o bucată de pâine sau pentru a se îndeplini ca persoană. Chilienii visează la o țară unde nimeni să nu se simtă exclus sau marginalizat, o țară în care toți să poată să-și exprime părerea prin voce și prin vot, o țară fără minciună, fără violență, fără corupție, unde toți pot respira aerul curat al libertății.

Chilienii visează la o țară unde familia să fie cu adevărat un leagăn de iubire, de bucurie și de trăire a valorilor creștine.

Această țară, primitoare, dorește să descopere tot mai mult valorile importante ale vieții și ale conviețuirii în pace și armonie, unde Biserica să fie drojdia bună a lui Dumnezeu, pentru societate, să fie înțelegătoare, primitoare și fraternă, pasionată de Isus și de binele credincioșilor, solidară cu toți, să primească cu iubire de mamă pe toți, în special pe cei săraci și marginalizați. Să servească și să ajute cu simplitate, cu dăruire și bucurie, iar clerul să fie model demn de urmat și apostoli ai împărăției cerului.

Cu siguranță, veți spune că acestea sunt și speranțele noastre, ale romanilor, iar eu vă voi da dreptate și mă voi ruga Sfintei Fecioare de pe Muntele Carmel ca aceste bune dorințe să devină realitate, pentru că aceste visuri nu sunt utopii imposibil de realizat. Aceste visuri sunt "Utopia împărăției lui Dumnezeu", care se pot realiza în măsura în care fiecare dintre noi colaborăm și lucram în aceeași direcție și același scop, "făcând fiecare partea sa de bine".

Sfântă Fecioară Maria de pe Muntele Carmel să vă binecuvânteze și să vă ocrotească.

Fr. Ionel-Emilian Dumea, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 octombrie: Sărbătorind-o pe Fecioara Maria de pe Muntele Carmel, Mama și Patroana Republicii Chile

* * *

Misionar în Chile, acolo "unde se termină pământul"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat