Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Simbolurile Zilelor Mondiale ale Tineretului

Începutul unei aventuri spirituale

O cruce mare, de aproape patru metri înălțime, de lemn, simplă, pe alocuri zgâriată, fără valoare artistică. O cruce pelerină, așa cum niciuna nu este atât de călătoare. O cruce care a trecut prin cele mai variate locuri din orice colț al lumii: catedrale, sanctuare, mănăstiri, piețe, spitale, aziluri, orfelinate, închisori, școli etc. O cruce în jurul căreia, o dată la doi sau trei ani, se adună milioane de tineri. Este crucea Zilelor Mondiale ale Tineretului! Lângă ea nu putea să lipsească Maica Domnului reprezentată într-o icoană. Ca pe Golgota: la picioarele crucii stă Maria!

La începutul Anului Sfânt 1983-1984, papa Ioan Paul al II-lea dorește ca lângă altarul din bazilica "Sfântul Petru" să fie așezată o cruce pe care toată lumea să o poată vedea. După dorința sa este ridicată o cruce simplă de lemn, cu înălțimea de 3,8 metri. La sfârșitul anului jubiliar, după ce a închis Poarta Sfântă, în ziua de 22 aprilie 1984, papa a încredințat această cruce tinerilor din lumea întreagă adresându-le următorul îndemn: "Dragi tineri, la încheierea Anului Sfânt, vă încredințez însuși semnul acestui an jubiliar: Crucea lui Cristos. Purtați-o în lume ca semn al iubirii Domnului Cristos pentru omenire și vestiți tuturor că doar în Cristos, mort și înviat, există salvare și mântuire".

În anul 1985 ONU proclamă Anul internațional al Tineretului. Cu această ocazie papa Ioan Paul al II-lea îi invită pe tineri la Roma pentru a celebra împreună Duminica Floriilor. Tinerii răspund cu promptitudine și se adună în Piața "Sfântul Petru" în număr de peste 300.000. Papa insistă asupra a ceea ce simbolizează crucea: "În această cruce vedem mântuirea noastră, vedem victoria iubirii asupra urii, victoria păcii asupra războiului, asupra violenței. Vedem învierea!".

În luna decembrie a anului 1985, încântat fiind de succesul întâlnirii tinerilor din Duminica Floriilor, papa Ioan Paul al II-lea anunță că începând cu următoarea Duminică a Floriilor va avea loc în fiecare an Ziua Mondială a Tineretului. Crucea încredințată tinerilor devine simbolul acestui eveniment. De atunci crucea, împreună cu tinerii, întreprinde un pelerinaj în întreaga lume, într-o aventură spirituală care a cuprins milioane și milioane de persoane.

Crucea pelerină

Chiar în anul în care le-a fost încredințată, un grup de tineri a purtat crucea la München, la Lourdes și alte localități din Franța apoi, din nou, în Germania. În anul 1985 crucea a călătorit prin Italia, Franța, Luxemburg, Irlanda, Scoția, Malta și Germania.

Deja din al doilea an de existență, în 1987, Ziua Mondială a Tineretului se îmbogățește cu o întâlnire mondială a tineretului în Buenos Aires. Crucea este prezentă pentru prima dată pe pământul latino-american. În Asia ajunge în luna octombrie a anului 1989 cu ocazia Congresului Euharistic Internațional de la Seoul. În luna august a anului 1991 are loc la Czestochowa cea de-a VI-a Zi Mondială a Tineretului. Este prima după căderea comunismului din Europa de Est.

În Duminica Floriilor din anul 1992, în Piața "Sfântul Petru" din Roma, tinerii din Statele Unite ale Americii primesc crucea de la tinerii polonezi. Astfel, pentru prima dată are loc ceremonia de trecere a crucii de la tinerii țării în care a avut loc întâlnirea mondială la tinerii țării în care aceasta urmează să aibă loc.

În luna ianuarie a anului 1995 în jurul crucii se adună peste 4 milioane de tineri cu ocazia celei de-a X-a Zi Mondială a Tineretului de la Manila (Filipine). Acest record de participare nu a fost doborât nici până astăzi.

După Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993) și Manila (1995), întâlnirile mondiale ale tineretului, la care crucea nu a lipsit niciodată, au continuat la Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013). Următoarea întâlnire mondială a tineretului va avea loc la Cracovia în anul 2016.

Icoana Fecioarei Maria "Salus Populi Romani"

În Duminica Floriilor din anul 2003, cu ocazia ceremoniei de trecere a crucii de la tinerii canadieni la tinerii germani, Papa Ioan Paul al II-lea a dorit să le ofere tinerilor un alt dar: o copie a icoanei Fecioarei Maria "Salus Populi Romani" venerată în bazilica "Sfânta Maria cea Mare" din Roma. Papa a explicat astfel gestul său: "Încredințez astăzi delegației venite din Germania și icoana Mariei. De azi înainte, împreună cu crucea, ea va însoți Zilele Mondiale ale Tineretului. Va fi semnul prezenței materne a Mariei lângă tineri, cei chemați, ca apostolul Ioan, să o primească în viața lor".

Simbolurile Zilelor Mondiale ale Tineretului în pelerinaj în România

Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului au vizitat țara noastră în timpul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de la Oradea (6-10 august 2003). Pentru câteva zile tinerii români au putut fi în jurul crucii care a marcat destinele a multor tineri de vârsta lor.

Pentru prima dată, în perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2014, crucea și icoana vor fi în pelerinaj prin toate diecezele și eparhiile țării noastre. Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg în această perioadă un pelerinaj prin țările din nordul și estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia și Ucraina, crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie 2014, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chișinău.

Pelerinajul crucii și al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România este o binecuvântare deosebită atât prin ceea ce ele semnifică, dar și prin faptul că îi vor aduna pe tineri în jurul lui Cristos, mort pe cruce și înviat pentru mântuirea noastră. Rugăciunea, cântarea, bucuria și tăcerea tinerilor în fața crucii va fi mărturia că aceștia doresc să primească mesajul ce îl transmite "pomul vieții": se ajunge la înviere prin sacrificiu, răul și moartea nu au ultimul cuvânt, trăirea fără țeluri înalte nu poate gusta bucuria victoriei vieții. Tinerii vor purta pe umerii lor o cruce apăsată de lacrimi, de răni deschise, de speranțe ruinate; o cruce încărcată de credință, de fidelitatea față de Cristos, de mărturiile atâtor oameni; o cruce de care sunt legate așteptările omenirii întregi! Îmbrățișând toate aceste trăiri crucea Zilelor Mondiale ale Tineretului este mereu semnul iubirii lui Cristos pentru omenire! Iar icoana Maicii Domnului este semnul ajutorului matern pe care Fecioara Maria o oferă tuturor tinerilor!

Pr. Felix Roca

* * *

Pelerinajul crucii și al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în Dieceza de Iași

Comunicat al Conferinței Episcopilor din România referitor la pelerinajul crucii și al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România

Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului vor fi în pelerinaj în toate diecezele și eparhiile din România


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat