Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Roman: Ziua internațională a persoanelor vârstnice

Miercuri, 1 octombrie 2014, la Căminul pentru persoane vârstnice din Gherăești, din cadrul Asociației Caritas Roman, s-a marcat Ziua Internațională a persoanelor vârstnice. Au participat beneficiarii prezenți cât și cei al Proiectului Îngrijiri la Domiciliu. Evenimentul a constituit un prilej de reflecție asupra condiției sociale a persoanelor vârstnice din România, dar și un moment favorabil pentru a exprima toată gratitudinea, admirația și solidaritatea noastră.

Această zi de profundă trăire spirituală, dar și de împărtășire frățească a dorit să fie un crâmpei din ecoul mesajului Sfântului Părinte papa Francisc adresat persoanelor vârstei a treia, la întâlnirea cu bătrânii, celebrată duminică, 28 septembrie 2014, în Piața "Sfântul Petru", la Roma.

"A menține un contact permanent cu bunicii - afirma papa - înseamnă a întâlni din nou trecutul nostru".

Bătrânețea sau perioada vârstei a treia, în pofida vulnerabilității sale, este acea perioadă de trecere într-o nouă etapă existențială, care rezervă noi temeiuri de viață. Omul se autodescoperă și își reînnoiește chemarea sa: aceea de a păstra și transmite credința, a se ruga, a fi potențial activ prin propria viață de rugăciune și jertfă în inima Bisericii.

Vârstnicii - fie bunici sau nu - au misiunea de a păstra înțelepciunea, cultura și tradiția unui popor, experiența vieții, istoria unei comunități, pentru a o încredința cu fidelitate generațiilor viitoare. Ei reprezintă temelia fiecărei familii, coloanele credinței pe care se construiește dimensiunea spirituală a unei societăți. Sfântul Părinte papa Francisc asemăna "bătrânii care au credință" cu arborii care continuă să aducă rod.

În această zi remarcabilă, grupul de adulți din Acțiunea Catolică din Adjudeni, coordonat de pr. Daniel Frâncu, vicar, și-a exprimat dorința de a împărtăși împreună cu ei bucuria acestei sărbători, celebrând sfânta Liturghie, oferind flori și daruri, dar mai mult încredințându-i în mod deosebit sfintei Fecioare Maria, Regina Preasfântului Rozariu.

Joi, 2 octombrie, atmosfera de sărbătoare a fost încununată de zâmbetul copiilor din clasele I A și I B de la Școala Generală din Gherăești îndrumați de doamnele învățătoare Maria Gherghel și Ermina Dănculesei care, prin programul artistic "De ziua ta, bunico!", au dorit să ofere o clipă de mângâiere și speranță bunicilor prezenți și să întregească prin cântece și poezii frumusețea acestei zile.

Așadar boala, suferința, fragilitatea umană caracteristice vârstei a treia privite ca încercări ale vieții pământești nu au rolul de a distruge speranța, ci dimpotrivă devenindu-i o temelie solidă sunt aducătoare de bucurie și seninătate.

Deși contextul societății în care trăim, o lume din ce în ce mai complexă și fragmentată, uneori demnă de compătimire, nu promovează adesea valori înalte, în ea se întrezărește totuși speranța unei lumi ascunse de caritate și de har. Solidaritatea, înțelegerea și recunoștința față de vârstnici nu sunt altceva decât semnele concrete ale iubirii lui Dumnezeu.

Aceasta este și misiunea pe care Sfântul Părinte papa Francisc, o încredințează fiecăruia dintre noi preoți, persoane consacrate, laici: "Noi, creștinii, suntem chemați să construim cu răbdare și iubire o societate diferită, mai primitoare, mai umană, mai inclusivă, care să nu-l îndepărteze pe cel suferind ajuns aproape la apusul vieții, ci dimpotrivă, să construim o societate care își măsoară propriul pas, tocmai după aceste persoane".

Asociația Caritas Roman
și Micile Surori ale lui Cristos Rege - Gherăești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Caritas Roman: Ziua internațională a persoanelor vârstnice


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat