Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul: propus un mesaj pentru familiile din Orientul Mijlociu, căruia îi va fi dedicat următorul consistoriu

"Din dorința papei" va fi dedicat și Orientului Mijlociu consistoriul din 20 octombrie 2014. Anunțul a fost dat în această dimineață în timpul lucrărilor Sinodului extraordinar despre familie, în desfășurare în Vatican. În acea zi, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, va prezenta un raport bazat pe ceea ce a reieșit din reuniunea nunților din 3 octombrie și apoi "toți cardinali și patriarhii care pot să fie prezenți vor vorbi despre situația din Orientul Mijlociu". Prezentând decizia papală, părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a anunțat că astăzi a fost "propus ca Sinodul să facă un mesaj de solidaritate și apropiere familiilor din Orientul Mijlociu, familii care pentru a mărturisi credința lor suferă dificultatea persecuție".

Despre Orientul Mijlociu a vorbit și cardinalul de Les Cayes (Haiti), Chibly Langlois, în timpul liturghiei celebrate în această dimineață. "Sinodul despre familie care reunește delegați din diferite națiuni - a spus el - este un loc favorabil în care, cu glas uman, noi trebuie să spunem în numele tuturor familiilor din lume că noi toți constituim și mai ales în numele credinței noastre că nu aparțin demnității umane nedreptățile răsunătoare care chinuiesc națiunile, precum ceea ce se întâmplă în Siria, în Irak, în Africa și în alte părți ale lumii, inclusiv situația din Haiti".

În afară de Orientul Mijlociu, lucrările Sinodului continuă conform calendarului prevăzut. În cea de-a treia congregație generală a reieșit exigența de "a însoți" viața familiilor cu o formare care să nu se limiteze la pregătirea la căsătorie și pentru a opune rezistență "influenței mass-media, uneori invadentă, în prezentarea ideologiilor contrare doctrinei Bisericii despre familie și căsătorie".

Așa cum prezintă sinteza lucrărilor difuzată de Sala de Presă vaticană, s-a spus că "Biserica trebuie să ofere învățătura sa în manieră mai incisivă, prezentând doctrina nu ca o listă de interdicții, ci apropiindu-se de credincioși, așa cum făcea Isus. În acest mod, acționând cu empatie și tandrețe, va fi posibil să se reducă prăpastia dintre doctrină și practică, dintre învățăturile Bisericii și viața zilnică a familiilor. Pentru că ceea ce este nevoie nu e o alegere între doctrină și milostivire, ci demararea unei pastorații luminate, pentru a încuraja mai ales familiile aflate în dificultate, care adesea simt un sentiment de non-apartenență la Biserică".

Tocmai asupra perechilor aflate în dificultate, divorțații recăsătoriți, a reflectat din nou dezbaterea de astăzi: lor, s-a spus, Biserica trebuie să le prezinte nu o judecată, ci un adevăr, cu o privire de înțelegere, pentru că oamenii urmează adevărul și urmează Biserica dacă ea spune adevărul. "Medicamentul" milostivirii dăruiește primire, îngrijire și sprijin. Și pentru că - s-a evidențiat - familiile suferinde nu caută soluții pastorale rapide, nu vor să fie o simplă cifră statistică, ci simt nevoia să fie inspirate, să se simtă primite și iubite. Trebuie să fie lăsat mai mult spațiu mai degrabă logicii sacramentale decât celei juridice. Cât privește apropierea de Euharistie din partea divorțaților recăsătoriți, s-a reafirmat că acest sacrament nu este sacramentul celor desăvârșiți, ci al celor care sunt pe drum".

În afară de asta au fost prezentate "trei dimensiuni specifice ale familiei: vocația la viață; misionaritatea, înțeleasă ca mărturisire a lui Cristos prin unitatea familială; și primirea celuilalt, pentru că familia este prima școală de alteritate, locul în care se pot învăța răbdarea și încetineala, în contrapoziție cu frenezia din lumea contemporană. O altă dimensiune a nucleului familial a fost evidențiată și în sfințenie, pentru că familia educă la sfințenie, este icoană a Treimii, Biserică familială în slujba evanghelizării, viitor al omenirii".

Reuniunea de astăzi a avut și primele intervenții ale laicilor. Cardinalul Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila, a introdus mărturia soților filipinezi George și Cynthia Campos, angajați în asociația "Perechi pentru Cristos", o "comunitate globală unită de familii evanghelizatoare care - a afirmat cardinalul Tagle - aprinde lumea cu răbdarea iubirii transformatoare a lui Cristos". George și Cynthia Campos, căsătoriți în 1987 și părinți a patru copii, sunt angajați complet în organizația compusă în întregime din laici care din Filipine s-a răspândit în 163 de țări, cu obiectivul de a reînnoi și a întări viața creștină și valorile familiilor.

(După AsiaNews, 7 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat