Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Simpozion internațional al profesorilor universitari

În perioada 1-4 octombrie 2014 s-a ținut la Roma (Universitatea Pontificală din Lateran) al XI-lea Simpozion internațional al profesorilor universitari, intitulat Ideea de universitate. Să investim în cunoaștere, în Europa și pentru Europa, organizat de Dieceza de Roma în colaborare cu Primăria Cetății Eterne. Din România a participat pr. dr. Fabian Doboș, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Simpozionul s-a deschis în după-amiaza zilei de 1 octombrie, printr-o conferință a capelanilor universitari din Europa, care au analizat impactul avut de documentul Prezența Bisericii în universitate și în cultura universitară, dat de Congregația pentru Educație Catolică în urmă cu 20 de ani. Participanții la această întrunire au avut ocazia să-i asculte, printre alții, în prima zi de lucrări, pe cardinalii Zenon Grocholewski și Gianfranco Ravasi, care au insistat asupra pastorației universitare. Conferința capelanilor universitari s-a încheiat a doua zi, cu intervenția episcopului de Losanna, Geneva și Fribourg (Elveția), Mons. Charles Morerod, OP, care a tratat despre prezența Bisericii în universitate, în lumina enciclicei Evangelii gaudium.

În după-amiaza zilei de 2 octombrie au început, la Campidoglio, lucrările simpozionului, fiind prezente și unele personalități ale vieții politice din Italia. Primul cuvânt (Lectio magistralis cu titlul Former Chairman of the Nobel Committee for Physics) a fost cel al lui Per Carlson, profesor la Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm.

A doua zi a fost dedicată diverselor ateliere, în funcție de interesul participanților. S-au format șase grupuri: Didactică și metode de predare; Cercetare; Transmiterea cunoștințelor; Transferarea tehnologiei; Slujirea persoanelor și a societății; Predarea teologiei și cercetarea teologică. În aceste seminarii s-au tratat, de către profesori cu o mare experiență universitară, cele mai importante aspecte ale predării și aprofundării științelor.

Ultima zi a simpozionului (4 octombrie) a constat într-o masă rotundă, în două sesiuni. În prima parte s-au prezentat concluziile la care cele șase ateliere au ajuns în ziua precedentă. A doua sesiune a ultimei zile a simpozionului a constat în câteva intervenții care au avut ca scop implementarea în inimile participanților a celor mai urgente angajamente pentru ca universitatea să fie cauza eficientă a unității dintre oameni, în Europa și în lumea întreagă.

În încheiere, Mons. Lorenzo Leuzzi, episcop auxiliar de Roma și delegat pentru pastorația universitarilor, gazda și organizatorul principal, a mulțumit tuturor participanților pentru efortul de a fi prezenți la acest eveniment, exprimându-și dorința ca ecoul lucrărilor să ajungă până în cele mai îndepărtate periferii ale vieții culturale.

Al XI-lea simpozion internațional al profesorilor universitari a fost o întrunire în cadrul căreia profesorii, proveniți din toate continentele planetei, și-au considerat propria vocație, încercând să învețe unii de la alții cele mai scurte căi prin care știința poate ajunge la inima și în conștiința studenților.

Pr. dr. Fabian Doboș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat