Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Belcești: Zile de har pentru familie

Începând de joi, 2 octombrie 2014, până sâmbătă, 4 octombrie 2014, în Parohia Belcești (IS) au avut loc misiuni populare sau "Zilele familiei", care au avut rolul de a-i sensibiliza pe credincioșii participanți cu privire la un subiect atât de delicat, dar frumos, cum este familia.

Pr. dr. Felician Tiba a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, astfel încât am învățat că suntem creați de un Dumnezeu care ne iubește, am fost încredințați părinților ca să ne iubească și avem cu toții misiunea de a ne iubi. "Nu avem o misiune mai nobilă de făcut pe acest pământ, decât aceea de a ne iubi", spunea părintele la una dintre predici. De asemenea s-a subliniat crearea noastră după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu", diferiți ca mod de fi, respectiv bărbați și femei, dar absolut egali în demnitate, creați pentru a intra în comuniune, iar familia este expresia excelentă a acestei comuniuni. Am descoperit apoi împreună ce a adus nou Isus Cristos pentru familie prin venirea sa în lume și ce s-a transmis de la el la Biserică, așa încât Biserica să ducă mai departe tezaurul încredințat.

Mult așteptată a fost tema ultimei Liturghii a acestei întâlniri, cea de sâmbătă seara când a fost făcută o radiografie matură și realistă a familiei de astăzi în urma căreia am descoperit cu toții; bărbați, femei, soți, părinți, copii, care ne este rolul, unde greșim de multe ori și ce trebuie să facem ca să trăim o viață de familie după voința lui Dumnezeu.

Au fost mereu la altar părintele paroh Cristian-Cătălin Burcă și pr. dr. Vladimir Petercă, celebrantul principal pe tot parcursul acestor zile. De asemenea, un preot a fost mereu și în confesional, astfel încât fiecare din cei prezenți să se poată împăca cu Dumnezeu în cadrul sacramentului Spovezii.

Vineri seara au fost alături de noi în cadrul unei ore de adorație mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, alături de sr. Elisabeta Barollo, responsabila Surorilor Patimii lui Isus, de la Butea. S-a mai alăturat cu această ocazie și pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas, din Iași, un grup de studenți din Iași, împreună cu alte câteva mame, din același oraș.

Sâmbătă, cu o jumătate de oră înaintea sfintei Liturghii, doamna Eugenia Dămătăr, masterand la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru studii despre Căsătorie și Familie, din Roma, a prezentat o conferință cu tema "Femeie, soție, mamă, donatoare de iubire", arătând prin acesta cât de important este rolul unei femei, devenită soție și apoi mamă, în viața unui bărbat, devenit soț și apoi tată, dar și pentru familia pe care o constituie cei doi.

Pe tot parcursul zilelor dedicate familiei a fost alături comunitatea catolică din Belcești, credincioși din Iosupeni, filiala acestei parohii, sora din parohie care a animat și corul, tinerii, copiii, ministranții, cu toții dornici să se apropie mai mult de Dumnezeu și între ei, dar cel mai inimos, care, de altfel, a pus la punct totul până în cele mai mici detalii, a rămas părintele paroh Cristian-Cătălin Burcă. Comunitatea noastră îi rămâne profund îndatorată și îl susține cu rugăciunea și iubirea.

Emanuela Piseru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-4 octombrie: Belcești: Zile de har pentru familie


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat