Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

La Institutul teologic Franciscan din Roman, sâmbătă, 4 octombrie 2014, doi frați au fost hirotoniți diaconi de către PS Aurel Percă, în solemnitatea sfântului Francisc. La această sărbătoare au mai fost prezenți, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, numeroși preoți, autorități civile, profesori, studenți, elevi și credincioși din diferite parohii.

Celebrarea început cu procesiunea care a pornit din amfiteatru, mai întâi crucea procesională, ministranții, candidații la treapta diaconatului și preoții concelebranți, împreună cu PS Aurel Percă. Procesiunea a fost însoțită de cântecul înălțător al corului Schola Cantorum Mușatină, dirijat de către pr. Cristian Dumea. După care a urmat cuvântul de bun venit al părintelui Eugen Răchiteanu, guardianul comunității din Roman, și l-a rugat pe PS Aurel Percă, să prezideze această sfântă Liturghie.

După cuvântul adresat de Excelența sa Aurel Percă, sfânta Liturghie a continuat cu Liturgia Cuvântului. După proclamarea Evangheliei, părintele rector Anton Mărăndescu a făcut apelul candidaților la diaconat, din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali: fr. Emanuel Chiricheș (Luizi-Călugăra) și Fr. Cristian Bogdan Mîrț (Pildești).

În omilia sa PS Aurel Percă i-a îndemnat pe părinții diaconi să îl urmeze pe Sfântul Francisc în totalitate, să trăiască Evanghelia cu bucurie și totodată să suporte crucea. Euharistia și crucea sunt mijloacele de sfințire a propriei vieți cât și a celorlalți.

Secretul Evangheliei constă în această relație dintre creatură și Creator. Rodul maxim al acestei comuniuni constă în primirea stigmatelor. Sfântul Francisc a fost ascultător în acest sens, a pus în practică cuvântul evanghelic. Cuvântul lui Dumnezeu nu este unul intelectual, ci unul existențial. Fratele Francisc "nu se lăuda decât în crucea Domnului nostru Isus Cristos", crucea a fost cheia pentru a înțelege pe deplin cuvântul lui Dumnezeu.

Excelența Sa Aurel Percă le-a spus candidaților că au primit misiunea de a vesti Evanghelia asemenea sfântului Francisc și le-a adresat invitația de a face eficace acest cuvânt al lui Dumnezeu pornind de la realitatea crucii. După atâția ani de studiu, împreună cu confrații lor au putut vedea că vocația lor la preoție este un mare har pe care nu o pot ajunge cu eforturile umane, ci izvorăște din milostivirea lui Dumnezeu.

În vocație sfântul Francisc a fost cucerit de Cristos, a fost implicat în planul său de iubire, această întrepătrundere a divinului cu umanul începând de la Botez până la primirea slujirii sacre a diaconatului le-a oferit un har deosebit: "pentru că nu mai trăiesc eu dar trăiește Cristos în mine".

Un alt aspect reliefat în omilie a fost acela că Cristos dă totul dar cere totul, nu te poți îndrepta spre preoție fără aceea dorință a totalității. Totalitate în dăruirea de sine lui Dumnezeu și Bisericii și semenilor noștri. Francisc a înțeles foarte bine această dăruire totală, începând din Biserică pentru că din ea izvorăște harul lui Dumnezeu.

În încheierea omiliei, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe candidați la treapta diaconatului să trăiască Evanghelia, Euharistia să fie centrul vieții lor și în momentele grele ale vieții să poarte crucea asemene lui Cristos. De asemenea, să trăiască în ascultare față de Magisteriul Bisericii și în slujirea autentică a cuvântului divin.

După momentul împărtășaniei, unul dintre diaconi a adus mulțumiri lui Dumnezeu și tuturor acelora care i-au însoțit pe parcursul anilor de formare: părinți, formatori, rude și prieteni, profesori, binefăcători, colegi și totodată întregii adunări prezente la sărbătoare, în jurul păstorului diecezei și al preoților uniți cu el.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care diaconii nou sfințiți au fost felicitați de invitații lor, bucurându-se apoi împreună cu aceștia de această sărbătoare.

Fr. Marius Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 4 octombrie: Roman: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan. Foto: Emilian Lupu

- 4 octombrie: Roman: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan. Foto: Marius Blaj


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat