Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Și sfinții și-au dat întâlnire la Onești...

Sfârșitul lunii octombrie a adunat la Onești, în ziua de 30 octombrie 2014, ierarhi, preoți și pelerini, care și-au dat întâlnire în rugăciune la moaștele a trei dintre sfinții acestor meleaguri: Ieremia Valahul, Vladimir Ghika și Anton Durcovici.

Ca și pelerinii veniți la sărbătoare, și "gazdele" provin din toate stările și condițiile sociale: Un fiu de răzeș moldovean, un prinț de sânge, descendent al domnilor Moldovei, un fiu de emigranți austrieci, veniți pe aceste meleaguri în căutarea unui trai mai bun; un simplu călugăr "care nu voia să meargă în iad", un preot, neobosit călător și promotor al Congreselor Euharistice Internaționale, un episcop dăruit turmei sale; un martir al dragostei frățești și doi martiri "pe bune", uciși în temnițele comuniste "in odium fidei". O dovadă concretă pentru cei veniți să se închine la aceste sfinte moaște că sfințenia nu este rezervată doar unor suflete alese, ci ea este accesibilă tuturor, la ea sunt chemați toți cei care-ți mărturisesc credința în Cristos cel mort și înviat, calea, adevărul și viața tuturor. Calea sfințeniei, par a ne spune cei trei sfinți, este calea firească pentru noi toți.

Sărbătoarea aniversării a 31 de ani de la beatificarea de către sfântul Ioan Paul al II-lea a fericitului Ieremia a fost pregătită de o novenă de rugăciune, prin care cei prezenți la sfânta Liturghie de seară din cripta Sanctuarului au meditat asupra valorilor creștine, asupra propriei vocații, asupra familiilor de azi și a problemelor cu care se confruntă acestea. Ultimele două zile au fost rezervate primirii "oaspeților": fericitul Anton Durcovici și fericitul Vladimir Ghica, însoțiți de postulatorii celor două cauze, pr. Isidor Iacovici și pr. Francisc Ungureanu.

Sfânta Liturghie pontificală a început cu procesiunea cu sfintele moaște la de cripta sanctuarului la biserica superioară. În fruntea pelerinilor au fost cei doi păstori ai bisericilor noastre locale: ÎPS Ioan Robu - celebrantul principal, și PS Petru Gherghel, predicatorul acestei înălțătoare ceremonii. Alături de cei doi ierarhi au concelebrat mai bine de 60 de preoți, alții fiind la dispoziția pelerinilor pentru sacramentul Spovezii.

În cuvântul său de învățătură, PS Petru Gherghel, după ce a reamintit succint biografiile celor trei sfinți, a insistat asupra valorii mărturiei lor de credință pentru noi, cei de azi, insistând mai ales asupra faptului că Dumnezeu își arată bunăvoința față de poporul nostru dăruindu-ne astfel de mijlocitori.

Sfânta jertfă a fost însuflețită și de cântările corului sanctuarului, dirijat de pr. prof. Daniel-Cosmin Constantin.

Ziua sărbătorii din 30 octombrie 2014 s-a încheiat la ora 18.30 printr-o sfântă Liturghie de mulțumire, prin care fr. Lucian-Iosif Dumea, custodele Fraților Capucini din Romania, alături de confrații capucini veniți din toate conventele, a adus laudă lui Dumnezeu pentru sfinții săi, dăruiți poporului român și custodiei noastre.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Și sfinții și-au dat întâlnire la Onești...

* * *

Din înțelepciunea unui sfânt. Florilegiul fratelui Ieremia


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat