Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Preasfințitul Aurel Percă s-a întâlnit cu preoții români din nordul Italiei

În perioada 24-28 octombrie 2014, Preasfințitul Aurel Percă a vizitat comunitățile catolice române din Padova și Verona, administrând cu această ocazie sacramentul sfântului Mir candidaților din ambele comunități.

A fost o bună ocazie pentru a ne aduna în jurul păstorului nu doar preoții din comunitățile direct implicate, ci și preoții români originari din Dieceza de Iași activi în nordul Italiei. Preoții care au putut da curs acestei invitații sunt: pr. Gelu Miclăuș, responsabilul comunității catolice române din Torino, pr. Iulian Farțade, colaborator al aceleiași comunități, pr. Ciprian Sava, directorul revistei "Mesagerul Sfântului Anton", pr. Iulian Herciu, Dieceza de Torino, pr. Laurențiu Ignat, responsabilul comunității catolice române din Verona, pr. Anton Eugen, responsabilul comunității catolice române din Cordenons, pr. Ciprian Ghiurcă, Dieceza de Pordenone, pr. Mihai Roca, responsabilul comunității catolice române din Gorizia, pr. Valentin Aenoaei, Dieceza de Gorizia, pr. Iosif Lucaci, responsabilul comunității catolice române din Schio, pr. Claudiu Ianuș, responsabilul comunității catolice române din Padova, pr. Marius Gabriel Catrințașu, colaborator al aceleiași comunități, și pr. Daniel Lucaci, paroh de Cacica, prezent în aceste zile la Padova.

Preasfințitul Aurel a fost însoțit de pr. Cristian Farcaș, pr. Benone Butacu și pr. Paul Budău.

Padova a fost punctul de întâlnire principal, după care am pornit spre abația din Praglia, unde am fost întâmpinați de Marius Păcală, student greco-catolic originar din Dieceza de Oradea, care ne-a prezentat istoria abației prin ample explicații.

Ne-am îndreptat apoi spre Torreglia unde, la Villa Immacolata, casă de spiritualitate, am fost primiți de pr. Cristi Sabău, preot greco-catolic care își desfășoară activitatea pastorală în Dieceza de Padova.

După celebrarea sfintei Euharistii și a cinei, Preasfințitul Aurel ne-a reunit atât pentru a ne împărtăși din propriile experiențe, cât și pentru a găsi eventuale soluții la problemele pastorale existente în teritoriu. Iată câteva din probleme prezentate: lipsa unui preot coordonator al activității pastorale a preoților români prezenți în regiunea Veneto, dificultățile experimentate ca urmare a înculturării într-o formă pastorală diferită de cea prezentă în Dieceza de Iași, efectele crizei economice care îi afectează și pe credincioșii români, perspectiva familiei creștine române într-un ambient puțin favorabil sacramentului etc.

Dimineața zilei de 28 octombrie a început cu celebrarea sfintei Euharistii în care i-am mulțumit bunului Dumnezeu pentru momentele de fraternitate sacerdotală. După micul dejun, Preasfințitul Aurel ne-a invitat să dăm un nume dorinței de a alege de un preot decan, responsabilul preoților prezenți în nordul Italiei. Dorința s-a încarnat în persoana părintelui Ianuș Claudiu, care, cu emoție, a acceptat noua misiune.

Îi mulțumim Preasfințitului Aurel și preoților oaspeți pentru vizită, pentru grija și sensibilitatea de care au dat dovadă în aceste zile de har. Regina apostolilor, sfânta Fecioară Maria, să ne ocrotească pe drumul sfințirii personale și ale sufletelor încredințate nouă!

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-28 octombrie: Padova: Preasfințitul Aurel Percă s-a întâlnit cu preoții români din nordul Italiei


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat