Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Zile de har

Am fost mai aproape de cer duminică, 19 octombrie 2014, când am celebrat hramul bisericii noastre. Ioan Paul al II-lea - un sfânt contemporan pe care toți l-am văzut, l-am întâlnit, pe care unii l-ați și atins. N-a trecut un deceniu de la trecerea sa la Tatăl și deja îl numim sfânt, este trecut în calendar la 22 octombrie. N-am apucat să ne obișnuim să-l numim "fericit" din 1 mai 2011, că iată anul acesta, la 27 aprilie, a fost declarat sfânt. N-am apucat să învățăm bine să ne rugăm prin mijlocirea sa că deja două minuni au fost recunoscute de Biserică, minuni ce au dus la canonizarea sa. Un sfânt care a "venit" aici în mica noastră comunitate polonă pentru a ne arăta că Dumnezeu îi preferă pe cei mici pentru a-și arăta măreția. La trei săptămâni de la declararea sa ca fericit această biserică din Poiana Micului îi era deja consacrată, iar astăzi celebrăm primul hram sub noua titulatură: biserica "Sfântul Ioan Paul al II-lea". Toate s-au derulat atât de repede... 2005 - 2011 - 2014. Cu siguranță trebuie să vedem chemarea imediată și pentru noi la credință adevărată, la rugăciune, la sfințenie.

Chiar dacă comemorarea în calendar este la 22 octombrie, așa cum este tradiția în Bucovina, am celebrat hramul în zi de duminică, pentru ca tot mai mulți credincioși să participe la sărbătoare. O zi splendidă, luminoasă, călduroasă, atât prin prezența credincioșilor și pelerinilor în număr mare, cât și a prezenței PS Petru Gherghel, episcopul diecezei noastre de Iași, cât și datorită prezenței mai multor preoți din decanat.

Sărbătoarea a debutat însă la 13 octombrie când am început novena de pregătire. A continuat cu un "moment de recunoștință" la 16 octombrie, la ora 21.37, când ne-am adunat în curtea bisericii în fața monumentului, copii, tineri și adulți pentru a recita sfântul Rozariu de lumină, cu lumânări în mâini, ca recunoștință pentru această biserică, pentru darurile și harurile pe care le-am primit de la Dumnezeu prin mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea. Ziua de 16 octombrie reprezintă ziua alegerii cardinalului Karol Wojtiła în 1978 ca papă, 21.37 reprezentând ora chemării "în casa Tatălui" la 2 aprilie 2005. Am încheiat sărbătoarea în ziua comemorării, 22 octombrie, cu o celebrare, la ora 11.00, alături de câțiva preoți originari din Roman, pe care i-am chemat cu această ocazie și cu o altă seara, la ora 18.00, pentru tineri.

Tinerii noștri s-au pregătit special pentru această sărbătoare nu doar făcând curățenie și împodobind biserica, ci și pregătind din timp și în mod asiduu cântarea pentru hramul bisericii, acompaniați la orgă de Gabriel și Albert din Gura Humorului, de Rafaela din Roman la flaut și de Samuel din Capul Câmpului la trompetă, în așa fel încât am fost întrebat ce cor am adus și de unde... îi felicit pe tinerii noștri și pe această cale.

E de remarcat și faptul că toată săptămâna a plouat, iar duminică a fost o zi însorită, chiar călduroasă, marți iarăși a plouat pentru ca miercuri, 22 octombrie, să fie din nou frumos. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că în ciuda slăbiciunilor și greșelilor noastre ne arată și prin aceste semne iubirea ce ne-o poartă.

Sfinte Ioane Paul al II-lea, mijlocește pentru noi!

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-22 octombrie: Poiana Micului: Zile de har. Foto: Iuraszek Lukasz


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat