Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel în Albania la vizita papei Francisc

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, și PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași, au reprezentat România, concelebrând la sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc, duminică, 21 septembrie 2014, în Piața "Maica Tereza", din Tirana, momentul central al vizitei de o zi a Sfântului Părinte în Albania. După eveniment, PS Petru Gherghel a așternut în scris câteva gânduri și impresii, text pe care îl redăm integral.

Toate popoarele să-l laude pe Domnul!

În comuniune cu Sfântul Părinte papa Francisc, în vizită la frați

La invitația ÎPS Angelo Massafra, arhiepiscop mitropolit de Shkodër-Pult, președintele Conferinței Episcopilor din Albania, însoțindu-l pe Înaltpreasfințitul dr. Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România, avându-l alături pe părintele Mihai Budău, econom diecezan și director al Centrului de Sănătate Barticești (NT), am avut bucuria de a participa la una dintre cele mai așteptate vizite ale papei Francisc la frații din Albania, o țară care a trecut prin una dintre cele mai cumplite persecuții ateisto-comuniste din istoria recentă; o țară care trăiește în aceste zile o nouă și puternică dorința de libertate și o nouă speranță de a-și făuri o viață demnă între țările care doresc să realizeze o familie unită pe bătrânul continent al Europei.

Vizita suveranului pontif din 21 septembrie 2014, deși a fost de scurtă durată, a marcat profund poporul albanez care a primit o nouă confirmare de stimă și prețuire pentru trecutul glorios al martirajului, din partea celui mai autorizat lider spiritual - papa Francisc. Nu este doar benefică aceasta confirmare, ci este și motiv de încurajare în noua configurație europeană.

Impresionante au fost pregătirea și primirea de care au dat dovadă autoritățile de stat, în frunte cu președintele țării, cu primul ministru și întreg guvernul albanez, transformând întâlnirea și orașul într-un moment istoric și o adevărată sărbătoare.

Răspunsul Sfântului Părinte și cuvintele pe care le-a adresat întregului popor au fost pe măsură entuziasmului întregii țări, aducând tuturor o binemeritată stimă și prețuire pentru curajul cu care a înfruntat teribilele suferințe. Scoaterea în evidență a curajului martirilor, a eroilor, a fiilor Bisericii Catolice și a altor denominațiuni religioase și evidențierea celor care s-au jertfit pentru ființa și valorile moștenite din străbuni reprezintă dovezi evidente ale marii demnități sufletești și ale credinței în Dumnezeul istoriei, un testament nobil pentru fiecare locuitor al Albaniei.

"Un popor de martiri", cum l-a definit papa, trebuie să aibă un drept la un nume și un viitor între popoare.

Tinerii, într-un număr foarte mare, au primit de la Sfântul Părinte un puternic impuls, arătându-le că ei formează viitorul unei țări și poartă mai departe istoria unui popor eroic, care trebuie să nu fie niciodată uitat și trebuie mereu să crească și să transmită generațiilor viitoare o adevărată notă pozitivă de speranță și un puternic mesaj de solidaritate, comuniune și pace.

Un cuvânt special care a reieșit din mesajul papei către poporul albanez a fost solidaritatea în suferință a tuturor locuitorilor, indiferent de convingerile lor religioase, prezenți de veacuri pe versantul de est al Adriaticii, care trebuie să-i determine pe toți să se unească într-un efort comun pentru redresarea morală și spirituală a întregului popor.

Entuziasmul locuitorilor Tiranei a fost general, iar orașul întreg a fost împodobit de sărbătoare cu însemnele de stat ale Albaniei și ale statului Vatican.

Pentru noi, cei prezenți, ca frați, la marea sărbătoare a albanezilor, momentul trăit a fost o lecție de curaj, comuniune, bucurie și speranță, pe care încă o dată Sfântul Părinte actual, după vizita sfântului papă Ioan al II-lea, a adus-o și a oferit-o acestui brav popor, dar și pentru cei care au știut să înfrunte ororile dictaturii comuniste. Pentru acest lucru ne-am unit în rugăciune, sperând ca astfel de suferințe să nu se mai repete niciodată în istorie.

"Dumnezeu nu uită să mângâie pe poporul său", a ținut să le spună Sfântul Părinte papa Francisc preoților, persoanelor consacrate și tuturor albanezilor.

Se cuvine să încheiem acest scurt reportaj proclamând cuvintele dintru început: "Toate popoarele să-l laude pe Domnul".

Tirana, 21 septembrie 2014

Ep. Petru Gherghel

* * *


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat