Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți (SSS)

În perioada 18-21 septembrie 2014 a avut loc la Pralea, județul Bacău, a treia ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți, program de formare pentru mediul universitar organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară (al Episcopiei Romano-Catolice de Iași) și Facultatea de Teologie Romano-Catolică (din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași). Tema propusă pentru acest an a fost: GENDER. O ideologie care distruge persoana, familia și societatea. Aspecte moral-sociale.

Ideologia GENDER nu foarte cunoscută în țara noastră, este o temă de actualitate întrucât multe din țările Uniunii Europene și nu numai au adoptat-o, fiind implementată în gândirea oamenilor încă din perioada copilăriei, prin așa-zisa Educație sexuală începută din grădiniță. GENDER, termen gramatical, inițial folosit pentru deosebirea genului unui cuvânt, înseamnă "genul social" care poate coincide cu genul biologic, dar nu trebuie. Astfel, politica ideologiei susține faptul că nu trebuie să mai existe două genuri, ci mai multe: persoane hetero-, homo-, bi- și transsexuale. Plecată de la ideea egalității dintre bărbați și femei, mișcarea dorește în acest mod să producă "egalitatea" absolută, și anume, să excludă orice distincție între cele două sexe (bărbat și femeie) și între formele diferite ale sexualității.

Tinerii prezenți au avut ca suport informativ lucrarea REVOLUȚIA SEXUALĂ GLOBALĂ - Distrugerea libertății în numele libertății, lucrare ce aparține unei mame catolice germane, Gabriele Kuby, sociolog ce a înfruntat impunerea de către societate a unei normalități inventate. În cadrul întâlnirilor s-a vorbit despre perversiune și legalizarea acesteia (Prof. Ilie Gheorghe Fârte), despre semnele de întrebare pe care GENDER le pune rațiunii (Pr. Iulian Ianuș), despre sexualitatea prezentă în Biblie (Pr. Eduard Pătrașcu) și despre trăirea sexualității atât în calitate de laic, dar și în calitate de persoană consacrată (Pr. Pius Iancu). Pr. Lucian Farcaș a fost cel care a prezentat tema comună a acestora (ideologia GENDER), iar împreună cu pr. Fabian Doboș au răspuns întrebărilor, nelămuririlor și curiozităților tinerilor.

În cadrul atelierelor, tinerii au dezbătut importanța implicării Bisericii în evoluția familiei și a societății, conștientizând necesitatea ca fiecare în parte să aibă un cuvânt de spus, să aibă puterea de "a pune piciorul în prag" pentru a combate (cu pași cât de mici) evoluția și concretizarea acestei ideologii.

Fiecare zi a șederii la Pralea a început cu rugăciunea de dimineață, a fost centrată de sfânta Liturghie, seară de seară tinerii adunându-se în jurul sfântului sacrament pentru câteva minute de adorație.

Printre tinerii participanți, membrii ai diferitelor organizații din Iași (Acțiunea Catolică, Asociația Studenților Catolici Iași, Taize) au fost și trei reprezentanți ai ASTRU (Asociația Tineretului Român Unit), veniți de la Cluj.

Pe lângă programul educativ, studenții au avut parte și de momente de destindere, participând împreună la jocuri de cunoaștere, de încredere, organizând un meci de fotbal, ultima seară fiind petrecută în jurul unui foc de tabără cu multă voie bună, zâmbete și râsete.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru oamenii frumoși care au alcătuit grupul SSS din acest an, pentru vremea plăcută și pentru lucrurile bune care mai sunt încă de descoperit!!

De asemenea, mulțumim organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestei ediții!

Dumnezeu să ne ofere putere pentru a ne încrede în cuvântul și învățăturile sale întotdeauna și necondiționat!

Impresii:

"Experiența Pralea a fost minunată! În aceste patru zile, nu numai că am luat parte la misiunea Bisericii, cunoscând ceea ce ne oferă prezentul prin GENDER, dar mai presus am reușit să conștientizez cât de mult are nevoie Biserica de martori vii ai credinței creștine catolice! Pe scurt au fost zile pline de har". (Mihai Șona, student la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB Cluj-Napoca, Seminarul Teologic Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul"; membru ASTRU Cluj)

"Timpul petrecut la Săptămâna Socială a Studenților a fost minunat. Am avut ocazia să aflu o mulțime de lucruri noi, pe care probabil nu le-aș fi aflat cu atâta ușurință în orice alt context. Am cunoscut o mulțime de oameni frumoși cu care vreau să păstrez legătura. Nimic nu e mai frumos decât atunci când tineri se unesc în numele Domnului pentru a da mărturie de credință. Cu ajutorul acestei experiențe le putem demonstra celor din jur că o tinerețe frumoasă este una petrecută în unire cu Cristos. Domnul să ne aibă în pază pe toți!" (Mariana Mișca, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca; membră ASTRU Cluj)

"Dacă ar fi să găsesc câteva cuvinte care să descrie această experiență acelea ar fi: noutate, emoție, prietenie, familie, Dumnezeu. De ce aceste cuvinte? Ei bine, noutate pentru că aici am aflat lucruri noi despre o temă foarte importantă, emoție pentru că ni s-au împărtășit lucruri frumoase, prietenie pentru că mi-am făcut noi prieteni, familie pentru că am încercat să formăm una, «familia academică», Dumnezeu pentru că el a făcut totul cu toți, El a fost prezent în toate momentele. Mulțumesc Domnului și organizatorilor pentru invitație, și invit și eu pe cât mai mulți să participe la aceste activități. Vă vor ajuta cu siguranță!" (Valentin Jitaru, student la Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice "Ghe. Asachi", Iași; vicepreședinte ASCI)

"A fost o experiență a săptămânii sociale cu adevărat frumoasă și rodnică dar mai ales cu o temă interesantă și actuală, «GENDER», trebuie să continuăm să rămânem în credința lui Dumnezeu așa cum am fost învățați și să nu lăsăm această ideologie să ne influențeze sau să ne schimbe. Suntem creați de Dumnezeu ca bărbat și femeie pentru a ne uni și a forma o familie împreună cu copii, și nu trebuie să schimbăm noi ceea ce Dumnezeu a lăsat". (Adriana Bejan, masterandă la Facultatea de Filosofie și Științe social-politice din cadrul Universității "Al. I. Cuza", Iași; membră ASCI)

"Au fost zile rodnice din toate punctele de vedere: tema de mare actualitate ce stârnește interesul, grup de oameni frumoși ce au făcut atmosfera plăcută iar zona a făcut peisajul complet. Temperatura ne-a creat puține probleme la început, dar am reușit sa ne adaptam ușor, ușor, că doar suntem studenți". (Otilia Hugeanu, studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității tehnice "Ghe. Asachi", Iași; membră AC)

"Zilele petrecute împreună cu ceilalți studenți la Pralea au fost momente de bucurie, indignare și reflecție. Am aflat ce înseamnă ideologia «gender», prin care Judith Butler, inițiatoarea acesteia, își propune subminarea identității de gen a bărbatului și a femeii și, în același timp a heterosexualității. Aceste idei au fost analizate din perspectiva Bisericii, a filozofiei și din punct de vedere social. Împreună cu partea euharistică și momentele sociale, de destindere au fost zile fructuoase". (Monica Hugeanu, studentă la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și farmacie "Gr. Popa", Iași)

"Este prima dată când particip la un asemenea eveniment, se înțelege așadar că impresiile sunt multe, așa ca voi fi cât mai succint. Tema abordată, «Gender - mainstreaming», este una nouă pentru mine, dar am înțeles, în mare măsură, ce urmărește: distrugerea persoanei și a familiei. În ceea ce privește prelegerile, cea a domnului profesor Fârte m-a impresionat pentru că a spus lucrurilor pe nume cu un curaj mai rar întâlnit astăzi, bineînțeles nici celelalte nu au fost mai prejos". (Laurențiu Diac, student la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al. I. Cuza", Iași; membru ASCI)

Flavia Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-21 septembrie: Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți (SSS)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat