Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam: episcopul Mihai Robu

Primul episcop indigen de Iași, Mons. Mihai Robu, va fi amintit în cadrul unor sfinte Liturghii celebrate în catedrala din Iași și în biserica din Săbăoani. Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naștere și a 70 de ani de la moarte în cadrul predicilor vor fi surprinse principalele repere biografice ale episcopului.

Ne aducem aminte în acest an (2014), cu pioșenie, de cel care a fost primul episcop indigen, provenit din cadrul comunității catolicilor din Moldova: Mons. Mihai Robu. În biografia fostului păstor al Diecezei de Iași, această rememorare are o dublă semnificație: 130 de ani de la naștere (1884) și 70 de ani de la moarte (1944).

Viitorul episcop s-a născut într-o importantă comunitate catolică, în satul Săbăoani din județul Neamț, la 10 aprilie 1884, în familia lui Iosif și a Margaretei Robu. Anul nașterii sale coincide cu anul înființării Episcopiei de Iași, în fruntea căreia va ajunge peste ani.

După absolvirea claselor primare la Săbăoani, în toamna anului 1894 intră în Seminarul din Iași, la finalizarea studiilor fiind hirotonit preot (la 7 aprilie 1907) de către primul episcop de Iași (Nicolae Iosif Camilli), în capela celebrului Institut Notre Dame de Sion.

În timpul Primului Război Mondial, timp de doi ani (1916-1918), l-a suplinit pe parohul de Văleni (Mons. Carol Rist) care fusese trimis pe front ca preot militar, pentru ca în anul 1920 să revină la Iași unde este numit secretar al episcopului Alexandru Theodor Cisar, fiind în același timp prefect și profesor la Seminar.

În luna iunie a anului 1922 este numit paroh de Horlești, colaborând totodată la revista "Lumina creștinului", fiind și capelan la Mănăstirea Notre Dame de Sion din Iași.

Papa Pius al XI-lea îl numește pe Mons. Mihai Robu ca episcop de Iași (la 5 iulie 1925), consacrarea fiind făcută în capela Institutului Notre Dame de Sion (la 20 septembrie 1925) de arhiep. Alexandru Theodor Cisar.

Episcopul Mihai Robu s-a remarcat în fruntea Diecezei de Iași printr-o activitate rodnică: a efectuat multe vizite canonice în parohii, însoțite de administrarea sacramentului sfântului Mir, a încurajat construirea a numeroase biserici, a fost atent la nevoile preoților, a manifestat o grijă deosebită față de Seminarul diecezan din Iași și față de Seminarul franciscan din Luizi-Călugăra, a sprijinit școlile surorilor Notre Dame de Sion din Iași și Galați, a susținut presa catolică, a încurajat și susținut asociațiile parohiale în activitățile lor caritative și formative, s-a preocupat de pastorația tineretului catolic, i-a ocrotit pe cei greu încercați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a apărat în mod curajos identitatea românească a credincioșilor catolici din Moldova, în fața autorităților publice locale și centrale ale vremii care le contestau această calitate etc.

În perioada păstoririi episcopului Mihai Robu a avut loc (printre altele) și un eveniment diplomatic deosebit: încheierea Concordatului între Sfântul Scaun și România (la 10 mai 1927), ratificat ulterior (la 7 iulie 1929).

În vara anului 1944, din cauza operațiunilor militare din Moldova, episcopul Mihai Robu este nevoit să se refugieze la Beiuș. La mijlocul lunii septembrie 1944, în condițiile represiunilor trupelor hortiste, este obligat să se retragă în munți, unde se îmbolnăvește de pneumonie și moare la 27 septembrie. În ziua de 29 septembrie 1944 a fost înmormântat în cimitirul din Beiuș. Ulterior, în iarna anului 1964, osemintele sale au fost aduse la Iași și reînhumate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Anton Coșa


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat