Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (XXVI). Duminica a 25-a de peste an

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, fragmentul evanghelic din cea de-a 25-a duminică de peste an.

Mulțumim tuturor celor care fac cunoscută copiilor această inițiativă și mai ales se roagă împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

Vă îmbrățișez pe toți și mă bucur să parcurgem un nou text al Sfintei Scripturi. Fragmentul pe care l-ați ascultat prezintă, sub forma unei parabole, o imagine frumoasă cu privire la Împărăția mea. Vă invit să descoperim împreună care este această imagine.

În fragmentul evanghelic întâlnim un om gospodar care dorește să strângă recolta sa. El caută și trimite lucrători în vie la diferite ore. Unii muncesc mai mult, alții mai puțin, dar plata este egală pentru toți. Cei care au venit spre seară se bucură, însă cei care au venit încă de dimineață sunt extrem de nemulțumiți și protestează.

Imaginați-vă o familie cu mulți frați și surori, de vârste diferite. Dacă celor mari li se cere să facă ordine în casă încă de dimineață, lucrul acesta nu li se poate întâmpla celor foarte mici. Responsabilitatea cade pe cei mai mari și mai destoinici. Cei mici participă când și cum pot. Chiar dacă nu fac mare lucru, chiar dacă uneori încurcă pe cei care lucrează, chiar dacă țin pe alții de vorbă și se distrează, cu toate acestea, nimeni nu este supărat sau nemulțumit pentru că cei mici primesc primii aceeași porție de mâncare, aceeași prăjitură, același pahar cu suc, aceeași porție de ciocolată.

E ciudat că lucrătorii din evanghelie se plâng și murmură, pe când în familie lucrurile stau cu totul altfel. De ce oare? Pentru că într-un grup de muncitori nu există nici o relație de prietenie, apropiere, iubire, respect, ajutor. Într-o familie raportul dintre membri se construiește pe valorile iubirii, respectului și responsabilității reciproce.

Împărăția mea trebuie privită asemenea unei familii, în sânul căreia membrii se cunosc, se iubesc și se ajută reciproc. Prin botez sunteți parte a acestei Împărății.

Vă întreb: trăiți ca o familie în Biserică sau sunteți mereu în competiție? Cine participă mai des la cateheză, la repetițiile la cor, la pregătirea bisericii, la activitățile de pe lângă parohie, trebuie să ajute și pe sora sau fratele mai mic - adică cel care e departe de Biserică - să se întoarcă la calea cea bună. Lucrați în Biserică asemenea unei familii!

Dragii mei, voi sunteți familia mea!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară

Ne rugăm pentru familiile din lume. Ele să fie pentru copii un exemplu bun al modului în care Biserica ar trebui să trăiască:

Doamne, în Biserică toți sunt fii tăi și frați între ei. Ajută familiile din lumea întreagă să-i educe pe copii în iubirea și respectul față de cel neajutorat și îndepărtat. Ajută-i pe copii să nu caute laudele ci bucuria de a fi cu tine. Amin.

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru duminica a 25-a de peste an poate fi descărcată de aici.

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat