Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică vizita papei

Albania, exemplu de conviețuire între religii

De Vincenzo Corrado

Albania, țară de dialog și de conviețuire pașnică între religii. Nu este o simplă constatare, luată din statistici reci. Mai degrabă e vorba de istoria unui popor care pe suferințele îndurate în decursul secolelor - de la ocupația otomană până la proclamarea, prin lege, a ateismului de stat în timpul regimului comunist (unicul caz în toată lumea) - a construit, nu fără trudă, un climat de respect reciproc și de colaborare între diferitele religii și denominațiuni creștine. Și tocmai acesta este unul dintre aspectele care îl va face pe Papa Francisc să viziteze, duminică 21 septembrie 2014, țara acvilelor. A explicat-o de mai multe ori Pontiful de când, la 15 iunie, a anunțat călătoria. Ultima dată, în audiența generală din 17 septembrie: "Am decis să vizitez această țară pentru că a suferit mult din cauza unui teribil regim ateu și acum realizează o conviețuire pașnică între diferitele sale componente religioase". Pentru aceasta unul dintre momentele principale ale călătoriei lui Francisc va fi întâlnirea cu liderii altor religii și confesiuni creștine. În așteptarea acestei întâlniri, am întâlnit câțiva experți pentru a înțelege ceea ce poate să fie indicat drept "un exemplu" pentru Europa și lumea întreagă, folosind cuvintele lui Ioan Paul al II-lea în timpul istoricei sale vizite în țară în aprilie 1993.

O legătură puternică. Albania este o țară prevalent musulmană. Lipsind statistici sigure, estimările din 2014 indică musulmanii la 56,4%, catolicii la 15,9%, ortodocșii la 6,8%, bektashi (confraternitate islamică de derivație sufi) la 2,1%, alte religii la 5,7%, nespecificat la 16,2%. În pofida numerelor așa de diversificate, relatează Gentiana Skura, profesor de dialog intercultural și interreligios la Universitatea din Tirana, "în niciun moment al istoriei sale poporul albanez nu a trăit episoade de conflict religios. Chiar și în anii anteriori comunismului, conviețuirea religioasă a fost caracterizată de armonie pașnică. Este o valoare foarte important pentru națiunea noastră, deși sub dictatura comunistă era un puternic conflict deschis față de autoritățile religioase". E suficient să ne gândim că "în mai 1967 au fost distruse 2.169 instituții religioase, transformate după aceea în edificii publice". Fără a uita persecuția feroce față de tot ceea ce avea chiar și o simplă referință la religie. "Acest război deschis - afirmă Skura - a făcut în așa fel încât multe persoane să cultive propria credință în ascuns. Așa s-a întâmplat că diferite comunități religioase s-au întărit și, în același timp, creștea respectul reciproc între comunități de credință diferită. Amenințarea regimului comunist le-a făcut mai unite. Numeroase texte ale autorităților religioase creștine și musulmane dau mărturie despre raportul puternic care lega diferitele comunități de credință, în pofida pericolului de moarte".

Patru valori. Cel albanez, explică Genard Hajdini, secretar general al Consiliului interreligios din Albania (IRCA), este un adevărat "model" de conviețuire care se sprijină în mod substanțial pe patru valori "înscrise în caracterul țării": "Cuvântul dat (besa), ospitalitatea și/sau generozitatea (mikëpritja și/sau bujaria), curajul (trima sau trimëria), familia". Aceste valori trimit la ADN-ul nostru, la istoria noastră": "Noi respectăm pe toți și ne rugăm pentru ca să fie pace în țara noastră și între oamenii noștri". Dar "nu numai între noi...". Acest lucru este valabil și pentru oaspete, pentru străin: "Noi îl numim miku (prieten de familie); îl ocrotim de oricine, așa cum i-am ocrotit pe evrei în al doilea război mondial: niciunul dintre ei n-a fost ucis sau arestat în Albania pentru a fi predat naziștilor". Sinteză la toate acestea este sloganul care însoțește și activitățile IRCA: "A face sărbătoare persoanelor", conform "poruncii iubirii" care învață "să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele ca pe noi înșine". Diferiții lideri religioși, explică tot secretarul general, "în mod sincer, își strâng mâna, își zâmbesc și se vizitează în timpul respectivelor festivități".

Mesajul fundamental. Faptul că există dialog și conviețuire pașnică, reflectează Altin Hysi, secretar general al Societății biblice interconfesionale din Albania, "nu înseamnă că nu există diferențe între diferitele religii sau între diferitele denominațiuni confesionale". Totuși, "din diferite motive", aceste diferențe "nu au fost izvor de conflict în cadrul poporului. Religia populației a găsit modul de a trăi și a lucra împreună făcând abstracție de religia sau de denominațiunea religioasă de apartenență. Deși aparțin la religii diferite, albanezii au perceput mereu necesitatea de a lucra și a acționa împreună, pentru a exista ca popor și națiune". Conform lui Hysi, "un factor important al acestei armonii religioase este probabil faptul că în familiile albaneze părinții nu-și cresc copiii educându-i la diferențe de natură religioasă. Acesta este un mare merit al părinților albanezi. Mesajul fundamental este că e posibil să fim diferiți și să nu ne combatem reciproc". Probabil că aici se află secretul Albaniei, țară de dialog și de conviețuire pașnică.

(După agenția SIR, 19 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat