Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfânta Cruce": Sfințirea bisericii, consacrarea altarului și hramul comunității

După 24 de ani de muncă și rugăciuni sâmbătă, 13 septembrie 2014, comunitatea Bacău "Înălțarea Sfintei Cruci", adunată în jurul celor trei episcopi - PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Cornel Damian - a celor 83 de preoți, a autorităților locale și a numeroșilor invitați, începând cu ora 11.00 a trăit un eveniment atât de mult așteptat: sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Anticipând cu o zi sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci și-a serbat și hramul sporind astfel fastul evenimentului.

Cu mult înainte de începerea sfintei Liturghii, mii de credincioși din Parohia "Înălțării Sfintei Cruci", din localitățile dimprejur, din județ și din țară au strâns rândurile și și-au unit glasurile lăudându-l și preamărindu-l pe Dumnezeu, Regele măririi.

După întâmpinarea preasfințiților și salutul de bun venit al parohului, Iosif Comorașu, a început ritualul propriu-zis care a debutat cu stropirea zidurilor bisericii în jurul cărora se aflau "nașii" lăcașului de cult și deschiderea oficială a ușilor.

În cadrul omiliei PS Aurel a relatat pe scurt istoricul lucrărilor și a explicat semnificația celor trei însemne esențiale ale bisericii: altarul, amvonul și crucea.

În timpul intonării litaniei tuturor sfinților, moment care a inaugurat sfințirea propriu-zisă a altarului și a bisericii, întreaga comunitate a implorat în genunchi binecuvântarea divină. Ceremonia a continuat cu depunerea relicvelor în nișa altarului care la scurt timp a fost consacrat prin ungerea cu sfânta Crismă realizată de PS Petru, în timp ce PS Aurel și PS Cornel ungeau pereții cu același untdelemn parfumat.

După aprinderea luminilor și distribuirea sfintei Împărtășanii au urmat cuvintele de mulțumire deschise de exclamația PS Petru: Fericit poporul care știe să ridice altare! Cinste celor care s-au jertfit pentru Biserică și pentru altarul său!

Înainte de binecuvântarea arhierească, cei trei parohi care au păstorit mai bine de două decenii comunitatea - pr. Gheorghe Farcaș, pr. Eugen Budău și pr. Iosif Comorașu - alături de pr. decan Isidor Dâscă, au primit Diploma de Merit "Episcop Anton Durcovici".

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare la care am luat parte și tuturor celor care au sprijinit spiritual sau material, fiecare după posibilități, ridicarea acestui locaș de cult!

Comunitatea Bacău "Înălțarea Sfintei Cruci"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 septembrie: Bacău "Sfânta Cruce": Sfințirea bisericii, consacrarea altarului și hramul comunității


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat