Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Deschiderea solemnă a anului școlar 2014-2015 la Seminar

Luni, 15 septembrie 2014, la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău a avut loc deschiderea solemnă a noului an școlar 2014-2015. Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată la ora 10:30, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Au concelebrat pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, preoții care lucrează în seminar și alți preoți oaspeți. În jurul altarului au fost prezenți și ceilalți profesori, seminariștii, elevii și numeroși credincioși.

În jurul orei 9:00 au început să apară elevii, pentru a participa la deschiderea noului an școlar. Pe fețele celor care anul acesta vor începe clasa a IX-a se putea vedea emoția, iar pentru ceilalți elevi a fost un moment de reîntâlnire după vacanța de vară.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a spus că începutul anului școlar trebuie să fie marcat de bucurie și speranță, iar în cadrul predicii a subliniat rolul important al școlii pentru un elev, spunând că școala nu este altceva decât o familie mai mare căreia părinții i-au încredințat ceea ce au ei mai de preț, tezaurul lor, copiii. În această mare familie dascălii au misiunea nobilă de a-i călăuzi pe elevi în drumul lor, pentru a-și descoperi scopul lor, vocația lor, și mai ales de a-i ajuta să descopere imaginea și asemănarea lui Dumnezeu în ei și de a-l face cunoscut apoi pe Domnul prin viața lor. Dar pentru ca munca profesorului să fie rodnică este necesar ca elevul să colaboreze și, nu în ultimul rând, să se deschidă spre Dumnezeu, să-l caute pe Dumnezeu neîncetat, așa cum face floarea soarelui, această plantă care caută mereu razele suave ale soarelui.

La sfârșitul celebrării pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului, a amintit faptul că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Seminarul Liceal a fost transferat de la Iași la Bacău și 21 de ani de existență a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău. În acești 20 de ani au fost peste 400 de absolvenți ai Seminarului, dintre care 162 au ajuns preoți și activează în Dieceza de Iași, în Arhidieceza de București sau în alte țări, iar 80 dintre absolvenții Seminarului își continuă studiile în vederea preoției la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Cei 1.840 de absolvenți ai Colegiului Catolic din Bacău, în 21 de ani de existență, în marea lor majoritate au fost tineri de bază în comunitățile lor, au urmat studii de învățământ superior, iar astăzi sunt familiști, cu o muncă stabilă, împliniți, oameni ce fac cinste Bisericii și societății. Toate acestea au fost posibile și datorită celor 147 de profesori care au lucrat și unii dintre ei lucrează și acum în Colegiul Catolic din Bacău. Adresându-se profesorilor, părintele director i-a îndemnat să iubească ceea ce învață și pe cei pe care îi învață. Nu în ultimul rând a ținut să aducă mulțumiri lui Dumnezeu pentru tot harul pe care îl revarsă asupra seminarului, a mulțumit PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă pentru ajutorul acordat seminarului. Mulțumiri au mai fost adresate profesorilor, surorilor, personalului și tuturor celor care, fie prin rugăciune, fie prin darul lor susțin seminarul.

PS Petru Gherghel, la sfârșitul Sfintei Liturghii, i-a oferit pr. Anton Săboanu "Crucea Anton Durcovici" ca recunoștință pentru tot ceea ce a făcut și face pentru Colegiul Național "Sfântul Iosif" din Bacău și a dăruit seminarului o relicvă a episcopului martir Anton Durcovici.

Pr. Tarciziu Grădinaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 septembrie: Bacău: Deschiderea solemnă a anului școlar 2014-2015 la Seminar


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat