Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfântul Anton": Cu Isus, la drum în noul an școlar

Când zilele însorite și lipsite de griji ale vacanței de vară s-au scurs una câte una, peste 60 de copii din Parohia "Sfântul Anton de Padova" Iași au participat în perioada 12-14 septembrie la campusul de toamnă organizat de părintele vicar Ovidiu-Ciprian Solomon și de pr. paroh Alois Farțadi, ajutat de tinerii animatori. Tema a fost "Cu Isus, la drum", iar acest campus și-a propus să le ofere copiilor ocazia de a se bucura din plin de aceste ultime clipe de vacanță și, în mod deosebit, să îi pregătească sufletește pentru drumul pe care sunt pe cale să îl înceapă odată cu acest nou an școlar.

După ce în vară copiii s-au bucurat de campusul "O vară împreună" care s-a desfășurat atât la noi în parohie, cât și în orașul Slănic Moldova, acum, când începutul noului an școlar bate în geam, s-a ivit o nouă ocazie de a fi împreună în jurul lui Isus: campusul de toamnă, "Cu Isus, la drum". Așadar, copiii s-au adunat în jurul lui Isus, legând noi prietenii sau consolidându-le pe cele născute în urma campusului de vară, uniți fiind astfel ca într-o mare familie, o familie binecuvântată să se poată bucura de dragostea lui Dumnezeu prin minunatul har de a-l cunoaște.

Pentru a profita din plin de aceste zile, părinții au ales pentru copiii lor ultima destinație de vacanță: Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași. Astfel, vineri, 12 septembrie, cu mic, cu mare, plini de entuziasm și energie, unii participând chiar la primul campus din viața lor, copiii au umplut curtea bisericii și subsolul acesteia de râsete și multă voie bună încă de la primele ore ale dimineții. Cu toată lumea prezentă și cu Isus în mijlocul nostru, campusul a început cu o rugăciune, urmată de deja îndrăgitul imn al parohiei noastre. Prima parte a zilei ne-am desfășurat activitățile la seminarul "Don Orione": după ce am vizitat capela unde am înălțat rugăciunile noastre către Dumnezeu, mulțumindu-i pentru darul de a petrece împreună aceste zile, ne-am jucat, am dansat și am cântat pe terenul de fotbal care ne aștepta.

A doua parte a zilei, după ce ne-am recăpătat cu toții energia, s-a axat pe latura formativă și s-a desfășurat la parohie: am făcut cateheză pe grupe și am pregătit sfânta Liturghie de duminică, momentul central al campusului, apoi am făcut câteva activități practice pentru a-i oferi lui Isus la ofertoriu darurile pregătite de noi. În aceeași după-amiază am avut parte de o demonstrație de stingere a unui incendiu, învățând astfel cum se utilizează un stingător. Ziua s-a încheiat cum nu se poate mai frumos, în Casa Domnului, în jurul altarului, la sfânta Liturghie.

A doua zi de campus, sâmbătă, copiii au avut parte de noi surprize: dimineață, după ce am asistat la o scurtă paradă militară, am avut ocazia să testăm armele folosite de militarii români în lupte și, după ce cu o zi înainte am învățat cum să folosim un stingător de incendiu, sâmbătă am văzut mașinile pompierilor. Cu siguranță a fost o experiență unică și de neuitat pentru fiecare dintre noi!

A doua parte a zilei a fost cea formativă. Cateheza s-a axat pe planurile copiilor pentru acest an școlar și am încercat să conștientizăm împreună că pe drumul pe care pornim nu trebuie să mergem singuri, mereu trebuie să îl avem pe Isus prezent cu noi, în inimile noastre și astfel totul va fi mult mai ușor având un prieten care ne susține indiferent de greșelile noastre. Astfel, pentru a-l putea primi în inimi pe Isus, copiii au avut ocazia să se împace cu Dumnezeu prin sacramentul spovezii. Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie.

Aceste zile de campus au culminat duminică prin participarea la sfânta Liturghie de deschidere a noului an școlar avându-i alături pe pr. vicar Ciprian Ovidiu Solomon și pe pr. Marius Ciobanu, originar din parohia noastră.

Elevii au venit în număr mare în fața lui Dumnezeu pentru a se ruga ca el să binecuvânteze acest nou an școlar, iar activitatea lor să fie la sfârșit încununată cu succesul meritat pentru eforturile depuse. Participarea la sfânta Liturghie a fost activă întrucât, pe parcursul celor două zile de campus, s-au făcut pregătiri pentru a-i putea oferi lui Isus tot ce e mai frumos: copiii au pregătit cântece care au făcut biserică să răsune, au pregătit lecturile și psalmul, au dus la altar darurile pregătite de ei și, nu în ultimul rând, au compus rugăciunea credincioșilor unde au cuprins cât mai bine dorințele pentru acest nou an școlar. După ce momentul central i-a adunat pe copii la masa euharistică pentru a-l primi în inimi pe Isus, la sfârșitul sfintei Liturghii, elevii și-au plecat frunțile pentru a primi binecuvântarea specială cu ocazia începerii noului an școlar.

Însă, pentru a-l avea pe Dumnezeu și mai prezent în inimi pe parcursul acestui nou an școlar, pentru ca el să călăuzească fiecare nou pas făcut și cu ajutorul său să poată depăși orice greutate, copiii parohiei noastre au participat la ora 13:00 la un moment de adorație euharistică condus de pr. paroh Alois Farțadi și pr. Ciprian Solomon. La acest moment copii au avut ocazia să îți pună toate gândurile și speranțele în fața lui Isus și a Sfintei Fecioare Maria, să își deschidă sufletul și să își ia noi angajamente pentru acest an școlar.

Pentru a încheia campusul într-o notă veselă și pentru ca ultima zi de vacanță să fie memorabilă, după momentul de rugăciune, la subsolul bisericii, copiii au avut parte de câteva ore petrecute într-un moment de comuniune cu cântece, jocuri, dansuri, bansuri și mai ales multă voie bună.

Așadar, după ce au primit aceste zile în dar de la Dumnezeu prin intermediul părintelui paroh Alois Farțadi și a părintelui Ovidiu-Ciprian Solomon, a tuturor celor care au contribuit la organizarea campusului dar și a părinților care le îndreaptă pașii spre Dumnezeu, copiii sunt pregătiți să pășească în noul an școlar, ținându-l de mână pe Isus pe drumul pe care pornesc! Îți mulțumim, Doamne!

Andreea Ghergu

* * *

Mai multe fotografii pe site-ul Parohiei "Sfântul Anton de Padova" Iași: www.sfantoniasi.ro.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat