Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Întâlnire de toamnă a președinților conferințelor vincențiene

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a găzduit, în zilele de 11 și 12 septembrie 2014, întâlnirea de toamnă a președinților conferințelor care fac parte din grupa I din cadrul Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România.

Din Dieceza de Iași au participat: Petru Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia"); Ana Doboș și Francisc Hușanu (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Ana Giurgilă și Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt") și Paul Demișcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Anca Mînicuță (Onești "Sfântul Iosif"). Din Arhidieceza de București au fost prezenți Cornelia Dragoste (București "Sfânta Cruce"), Dragoș Oltean (București "Adormirea Maicii Domnului"), Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"), precum și din alte dieceze, Mariana Pereși (Turnul Severin "Neprihănita Zămislire") și Marița Gheorghe (Satul Mare Parohia Greco-Catolică Torț).

Ne-am bucurat de prezența celor doi reprezentanți ai conferințelor surori din Anglia și Țara Galilor, Mary Abel și Terry Brown, a președintei naționale a Uniunii, Eva Maria Peter, cât și a îndrumătorului spiritual, părintele Petru Păuleț (paroh la biserica "Sfântul Iacob" din Câmpulung Mușcel), părintele Petru Sescu (paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași) și a părintelui Remus Ghiron (paroh la biserica greco-catolică Torț, Satul Mare).

Joi, 11 septembrie 2014, prima zi a întâlnirii fost destinată primirii oaspeților. Seara a avut loc o sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoți care a fost urmată de cină și discuții între participanți.

Ziua a doua, 12 septembrie 2014, a debutat cu deschiderea oficială a sesiunilor de lucrări, prin rugăciunea vincențienilor urmată de salutul de bun venit adresat din partea conferinței gazdă prin doamna Ana Doboș, tuturor participanților iar apoi doamna Eva Peter a făcut o scurtă prezentare a celor doi oaspeților sosiți din Anglia, Mary Abel și Terry Brown. Cei doi musafiri au luat cuvântul explicând pe scurt câteva din activitățile din conferințele din care provin. Sesiunea de comunicări a continuat cu citire de către doamna Rodica Babeu a scrisorii superiorului general al familiei vincențiene, G. Gregory Gay. Pentru că anul 2014-2015 este anul noii evanghelizării, toți invitații au fost rugați să se gândească la ideii noi pentru a derula activități fructuoase în cadrul conferințelor, îndemn la care ne cheamă și superiorul general. Aceste propuneri vor fi adunate într-un document care mai târziu va fi trimis tuturor conferințelor spre a fi puse în practică la nivel de conferință.

După o scurtă pauză, pr. Petru Păuleț ne-a vorbit despre: "Vincențienii - implicarea în noua evanghelizare a săracilor", luând patru îndemnuri din exortația apostolică Evangelii gaudium a papei Francisc pentru a pune în aplicare planul de evanghelizare a săracilor. Acestea sunt: îndemnul la bucurie în Domnul, de a nu lăsa să ni se fure comunitatea, idealul iubirii fraterne, forța misionară. Părintele a pus mult accent pe subiectul bucuriei și în acest sens a dezvoltat câteva fragmente biblice în care Dumnezeu prin oameni și îngeri îndeamnă pe creștini să se bucure în Domnul.

Părintele Petru Sescu, în prezentarea sa, a accentuat legătura strânsă care trebuie să existe între reprezentantul Bisericii la nivel parohial și conferință. Atunci când acest criteriu este bazat atât pe respect reciproc cât și pe asumarea misiunii încredințate, munca depusă va fi în acord cu spiritul vincențian al conferinței.

Tot în acest sens, doamna Ana Doboș, coordonator de formare la nivel național, a prezentat un scurt rezumat al formării cu tema "Spiritualitatea vincențiană, spiritualitatea de comuniune" din acest an desfășurată la Bălțați și București, iar apoi a recomandat o nouă sesiune de formare vincențiană în 2015 cu tema "Săracii sunt evanghelizatorii noștri". În aceeași idee s-a discutat editarea unei broșuri ,,Sfântul Vincențiu de Paul și evanghelizarea săracilor", broșură care va fi redactată și susținută financiar de confrații noștri din Familia vincențiană din Franța (Provincia Lazaristă de la Toulouse).

După pauza de prânz, s-au prezentat activitățile conferințelor prezente la întâlnire, s-au dezbătut problemele cu care ne confruntăm în munca noastră.

Sesiunea lucrărilor s-a încheiat cu sfânta Liturghie de seara și cina. Mulțumim gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii.

Trăind bucuria noi evanghelizări să ducem mai departe celui aflat în nevoi cuvântul lui Dumnezeu: prin muncă, speranță și dragoste.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 septembrie: Iași "Sfânta Tereza": Întâlnire de toamnă a președinților conferințelor vincențiene


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat