Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a II-a

În perioada 8-12 septembrie 2014, la Institutul Teologic din Iași au avut loc exercițiile spirituale pentru preoți, coordonate de părintele Cornel Cadar. Au participat 61 de preoți din parohiile Diecezei de Iași, precum și profesori de la Institut. Printre participanți a fost și PS Petru Gherghel. Tema acestor zile de har a fost îndemnul sfântului apostol Paul către ucenicul său, Timotei: "Reaprinde darul lui Dumnezeu" (2Tim 1,6).

Ce sunt exercițiile spirituale? Sfântul Ignațiu de Loyola le definește astfel: "Așa cum plimbarea, mersul și alergatul sunt exerciții trupești, în același fel orice mod de a-ți pregăti și dispune sufletul pentru a putea îndepărta de la sine toate alipirile dezordonate și, mai apoi, odată îndepărtate, pentru a căuta și găsi voința divină prin dispunerea propriei vieți întru mântuirea sufletului, se numesc exercițiu spiritual".

În fiecare zi, părintele predicator a propus o imagine sau o icoană ca punct de plecare pentru meditații. Astfel, am aprofundat icoana Sfintei Treimi, realizată de Andrei Rubliov, Convertirea sfântului Paul, de Michelangelo Merisi da Caravaggio și Semănătorul, de Vincent van Gogh. Citatele abundente din Sfânta Scriptură, învățături ale fericitului Anton Durcovici și aplicații practice la viața spirituală a preoților au întregit cadrul meditațiilor prezentate. În două seri a fost evocată figura episcopului martir, fericitul Anton Durcovici, prin prezentarea vieții, activității și martiriului său așa cum reiese din filmul Memorialul durerii - un episcop martir, realizat de Lucia Hossu Longin. De asemenea, am vizionat și documentarul pregătit de TVR Iași pe aceeași temă.

Nucleul spiritual al fiecărei zile l-a constituit, desigur, celebrarea sfintei Euharistii. Au fost momente trăite cu adâncă emoție pentru că acolo, în capela seminarului, s-a dezvoltat sămânța vocației la sfânta Preoție. Zilnic am cântat împreună laudele, ora medie și vesperele, am cerut ajutorul preacuratei Fecioare Maria, prin devoțiunile specifice și l-am adorat pe Isus din preasfântul sacrament în cadrul adorației.

"Intră mai profund în misterul sfintei Treimi, contemplă jertfa de pe altar, amintește-ți de ceea ce a făcut harul în viața ta, reevaluează cine este Isus pentru tine, reexaminează pământul inimii. Ce fel de pământ oferi pentru sămânța cuvântului? Reconsideră misiunea de semănător. Cum semeni cuvântul?" Acestea au fost câteva dintre provocările lansate de pr. Cornel participanților pentru a reaprinde darul Preoției în slujitorii sacri.

Mulțumim Domnului pentru acest "maraton spiritual" și o invocăm pe Maria, mama și regina preoților să mijlocească haruri de la Dumnezeu pentru ca darul divin să aducă mereu roade în pământul inimii noastre.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-12 septembrie: Iași: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a II-a


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat