Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Inaugurarea Centrului "Maria Ward"

PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia de sfințire și de inaugurare a noului Centru Social "Maria Ward" din Rădăuți, marți, 9 septembrie 2014, la ora 15.00. Centrul aparține de Asociația I.S.E.A. din Rădăuți.

Episcopul Diecezei de Iași a sosit la acest eveniment însoțit de pr. Mihai Budău. La inaugurare au luat parte pr. Iosif Răchiteanu, paroh; pr. Alin Cătălin Butnaru, vicar parohial; pr. Iosif Doboș; pr. Ioan Voloșciuc, din partea comunității greco-catolice din Rădăuți, pr. Ilie Sfârnaciuc, din partea comunității ortodoxe. Din partea autorităților locale a participat primarul Aurel Olărean.

Asociația I.S.E.A., cu sediul în Rădăuți, str. Oltea Doamna, 7, este o organizație non-guvernamentală ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții comunității locale, acordând copiilor aflați în dificultate servicii socio-educative. Aceste servicii se derulează sub coordonarea surorilor din Congregatio Jesu, a personalului angajat specializat cărora li se alătură elevi și profesori voluntari. La Centrul Social de Zi copiilor le este oferit: ajutor la efectuarea temelor și a sarcinilor școlare, rechizite și activități cultural-educative; un supliment alimentar zilnic și ocazional un pachet alimentar pentru familie; educație igienico-sanitară și materiale de igienă personală; asistență medicală și suport financiar pentru achiziționarea tratamentului medical; orientare profesională și asistență socială acordată familiilor lor; programe cultural-educative și activități de formare civică cu caracter ecologic; logoterapie, terapie și consiliere socială.

Din anul 1994 și până acum toate activitățile de sprijin oferite de Asociația ISEA se desfășurau în corpul vechii clădiri ce a devenit însă neîncăpătoare. Întrucât, de-a lungul anilor, activitatea centrului a crescut, acesta diversificându-și activitățile, a apărut necesitatea construirii unei noi clădiri, mult mai mari. Părea un proiect irealizabil datorită lipsei fondurilor financiare, dar, după cum avea să spună sr. Felicitas, în cuvântul său, "încurajată de prieteni, am întocmit un proiect pe care l-am prezentat agenților economici din zonă. Spre marea noastră bucurie și surprindere am întâlnit oameni cu suflet mare, oameni care au înțeles să se aplece spre cel sărac, să dea o șansă unui copil aflat în dificultate de a avea un spațiu, o casă, un destin de iubire. Acel om, cu suflet mare este domnul Gerald Schweighofer, proprietarul companiei Holzindustrie Schweighofer din Austria, prin bunăvoința căruia am găsit resursele necesare finanțării acestui proiect. Astfel, am reușit, în decurs de un an, să construim acest minunat sediu, care cuprinde spații cu diferite destinații: spălătorie, bucătărie, sală de mese, sală de clasă, sală de logoterapie, sală de recreere și săli de meditații unde profesori voluntari oferă servicii de meditație la diverse materii școlare. Toate aceste activități au rolul de a îmbunătăți activitatea școlară a copiilor familiilor aflate în dificultate".

Dotarea acestor spații s-a făcut cu ajutorul unor organizații umanitare din Franța - GRAINES DE JOIE, AIRFRANCE, L'ECOLE DE PROVENCE și a uneia din Austria - URSUS@HELP.

Referindu-se la denumirea acestui centru, sr. Felicitas a spus:

"Denumirea acestui centru s-a născut din dorința de a urma exemplul Mariei Ward (1585-1645), prima femeie din istorie care s-a implicat în viața apostolică a Bisericii Catolice din secolul al XVII-lea. Opera pe care a fondat-o Maria Ward există astăzi la nivel mondial cu numele de Congregatio Jesu (mai înainte cunoscut cu numele de Institutul Sfintei Fecioare Maria) și Institutul Sfintei Maria Fecioară (Ramura Loreto) numărând aproximativ 3.000 de membre. Surorile activează pe cele cinci continente în 44 de țări. În Provincia Română sunt actualmente 128 de membre, în cele 13 comunități din toată țara".

Deviza Mariei Ward a fost: "A iubi pe săraci, a stărui în această iubire, a trăi, a muri și a învia cu ei".

Referindu-se la rolul acestui centru de asistență socială, PS Petru Gherghel, în cuvântul său a subliniat importanța copiilor în societatea actuală.

"Copiii sunt comoara noastră. Viitorul nostru este legat de copii. Ei sunt speranța care ne bucură, ei sunt cei ce prevestesc viitorul, ei sunt comoara familiei și în același timp și a Bisericii. De aceea societatea întreagă are această binecuvântată menire de a se îngriji de ei. Momentul de față este o exprimare a grijii societății noastre față de acești copii. Fericit este acel popor care-și iubește copiii".

În cadrul ceremoniei de inaugurare a noului sediu au rostit scurte alocuțiuni principalii finanțatori ai acestui proiect. Domnul Gerald Schweighofer, în cuvântul său, a subliniat faptul că familia sa este o susținătoare a proiectelor umanitare. A avut chiar un proiect pe care l-a susținut timp de 45 de ani. Domnia sa a spus:

"Sunt foarte de acord cu afirmația, care am auzit-o de câteva ori rostită aici: copiii sunt viitorul nostru! De aceea noi nu susținem numai proiectele sociale din Europa, ci din întreaga lume. Aș aminti doar unul dintre ele: în India am construit un orfelinat pentru 250 de copii, de care avem grijă."

De asemenea, domnul Gerald Schweighofer a mulțumit surorilor pentru surpriza pe care i-au făcut-o, numind această nouă clădire "Casa Gerald Schweighofer".

Doamna Danielle Ratinaud-Meyer, președinta fondatoare a fundației GRAINES DE JOIE, în cuvântul său, și-a exprimat bucuria de a fi aici la Rădăuți la inaugurarea acestui minunat centru.

"Între fundația GRAINES DE JOIE și România se derulează o poveste de dragoste de peste 20 de ani. Fundația are peste 400 de voluntari la care se adaugă și numeroși simpatizanți. În afară de România, desfășurăm activități de voluntariat pentru copii aflați în dificultate din Brazilia și Burkina Faso. Prezența noastră aici, la Rădăuți, se datorează strânselor relații pe care le avem cu sr. Felicitas, responsabila acestui centru și pe care o apreciem mult pentru activitatea pe care o desfășoară împreună cu celelalte surori implicate în acest proiect. Noi considerăm că ajutorul care se dă acestor micuți pentru dezvoltarea și sănătatea lor, însoțită de dragoste și dăruire îi va ajuta să înainteze în viață mult mai pregătiți. Orice copil, oricine ar fi, are nevoie de dragoste și securitate pentru a se putea dezvolta. Dotarea interioară a acestui sediu se datorează mult partenerilor noștri, L'ECOLE DE PROVENCE din Marseille, care s-au mobilizat și au realizat o adevărată cursă de solidarizare pentru micuții lor prieteni din Rădăuți, și fundației AIR FRANCE cu care colaborăm de ani buni în diverse proiecte".

Programul de inaugurare a cuprins și un mic spectacol artistic: cântece, dansuri și pantomimă, realizat și prezentat de copiii centrului, urmat de o recepție oferită tuturor celor invitați.

Sr. Felicitas Butacu, CJ,
și Ioan Șmid

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 septembrie: Rădăuți: Inaugurarea Centrului "Maria Ward"


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat