Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: Duminica mobilității în Wiener Neudorf

Ziua Domnului este ziua în care îi aducem laudă lui Dumnezeu cu mic cu mare indiferent de confesiunea pe care o avem.

Duminica trecută, 28 septembrie 2014, a fost o Liturghie deosebită în aer liber în fața bisericii din Wiener Neudorf, în Austria. Ca preot nou venit, am fost rugat dacă și Biserica vrea să se implice în acțiunea organizată de primărie. Au fost două zile de manifestări pline de semnificație toate desfășurate în fața bisericii.

În fața bisericii au fost organizate mai multe standuri unde lumea era informată referitor la ce s-a realizat și care sunt punctele noi create pentru comunitate, unde lumea să folosească mersul pe jos sau mișcarea cu bicicletă fără ca să polueze mediul înconjurător.

Au fost prezentate tot felul de noutăți în ceea ce privește mișcare pentru o sănătate corespunzătoare. Ceva cu totul inedit a fost că, din patru benzi din drumul național, s-au redus pentru câteva ore, la numai două benzi de circulație cu restricție de circulație. Asta era să simuleze că omul poate trăi și fără ca să polueze mediul înconjurător și o îmbunătățire a calității vieții.

Surpriza mea cea mare este că la sfânta Liturghie au participat foarte mulți credincioși de confesiune evanghelică sau de alte confesiuni care trăiesc în comunitate. Toți împreună s-au bucurat că am putut să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru mediul înconjurător, pe care Dumnezeu ni l-a dat ca un dar deosebit. Mulți, deși nu erau practicanți, au venit din simplă curiozitate să vadă cum se implică Biserica în această acțiune.

Așadar și Biserica este ca o adevărată mamă, cu brațele întinse care îi așteaptă cu bucurie pe fiii săi. După Liturghie, fanfara comunității în frunte cu primarul ne-a delectat cu muzica specifică austriacă. Pompierii din comunitate care lucrează benevol sunt în număr de 120 de persoane, au pregătit bucatele alese și oamenii s-au simțit bine fiind din nou împreună. Ca nou paroh am avut posibilitatea să salut pe fiecare creștin în parte indiferent de confesiunea pe care o avea. Era și asta o noutate, credincioșii să-l poată vedea îndeaproape pe noul paroh. Așa a mai trecut o zi în care am reușit să cunosc comunitatea de la bază, așa cum spune și papa Francisc, să simți îndeaproape mirosul turmei. M-am bucurat că și eu împreună cu comunitatea am putut arăta lumii că nu suntem o societate închisă, ci din contră suntem o comunitate deschisă unde fiecare își are rolul ei. Oamenii simt nevoia de-a sta împreună. După război foarte mulți au rămas pe front și femeile erau singure rămase acasă. Momentele de comuniune i-a ajutat foarte mult să se deschidă și să aibă momente de comuniune. Poate fi o idee și pentru comunitățile din Moldova de a veni cu noi elemente unde oamenii să se simtă că sunt aproape de Biserică. Chiar dacă nu sunt direct antrenați în frecventarea la sfânta Liturghie. Poate fi un nou început. Dacă ei nu au curajul, poate să se apropie prea mult, așa am încercat noi, prin această nouă inițiativă, să ne apropiem de ei.

I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru acest mare dar făcut pe care am avut posibilitatea să îl trăiesc. Mai multe în filmulețele următoare.

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

* * *

Wiener Neudorf (Austria): Instalarea parohului dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat